A világ legrégebbi, 14 ezer évvel ezelőtti szájsebészeti beavatkozására derítettek fényt olasz paleoantropológusok. A beteg egy fiatal férfi volt, a fogát fúrták ki.

A körülbelül 25 éves beteg Olaszország északi részén élt a 14 160 és 13 820 évvel ezelőtti időszakban, jó állapotban fennmaradt csontvázára 1988-ban bukkantak a Dolomitokban, Belluno közelében – olvasható a Discovery News hírei között.

storymaker-iceman-oetzi-mummy-discovery-anniversary-1109190-515x388

Az állkapcsok előzetes vizsgálatakor az egyik alsó őrlőfog rágófelszínén hatalmas üreget fedeztek fel négy csatlakozó lyukkal, de eleinte azt hitték, a szuvasodás okozta ezt. Úgynevezett pásztázó elektronmikroszkóp segítségével tüzetesen megvizsgálták a fogat, és az üreg belső felületén fura karcolásokat vettek észre.

Az elváltozások eredetét kutatva, a tudósok három őrlőfogon kísérleteztek, amelyeket parányi fa-, csont és kőeszközökkel “kezeltek”. Így bizonyosodott be, hogy a beavatkozást egy éles kőeszközzel hajtották végre.

oldest-dentistry-150715

“Különböző irányban mozgatták az éles eszközt, hogy kikaparják, eltávolítsák a szúvas részeket az elgennyesedett fogból. Ez azt jelenti, hogy a felső paleolitikumban élt emberek tisztában voltak a fogszuvasodás veszélyeivel, tudták, hogy be kell avatkozni és megtisztítani a fogüreget” – magyarázta a vizsgálatokat irányító Stefano Benazzi, a Bolognai Egyetem kutatója. Hozzátette: az érintett fogon a zománc lekopott, lecsiszolódott, ami azt jelenti, hogy a beavatkozást jóval a beteg halála előtt végezték el.

storymaker-iceman-oetzi-mummy-discovery-anniversary-11091911-515x388“A kezelés évezredekkel megelőzi a középső és az újkőkorból ismert fogászati és koponyalékelési beavatkozásokat” – fogalmazott Stefano Benazzi. Ismertetése szerint 9000 éves pakisztáni sírból került napvilágra egy olyan őrlőfog, amelynél a fogbél eltávolítására fúrót alkalmaztak, Szlovéniában pedig méhviasszal betömött 6500 éves fogat találtak.

A Bolognai és a Ferrarai egyetem kutatóinak tanulmánya a Sceintific Reports című tudományos folyóiratban jelent meg.

Forrás: MTI