A Kovacaine Mist nevű orrspray a maxilláris fogív érzéstelenítésére szolgál. Az új technika a tű mellőzésén kívül a fejlesztők szerint további előnyökkel is jár a fogászati gyakorlatban. „Ezt a helyi gyógyszert a fogorvos-asszisztens is beadhatja, így a fogorvos több időt szentelhet az aktuális eljárásra és kezelésre” – nyilatkozta a St. Renatus képviselője.

Ráadásul mivel a nazális spray formájú érzéstelenítők nem keringenek olyan hosszú ideig a véráramban, mint az injekciós érzéstelenítők, kevésbé károsítják a vesét, a májat és a tüdőt is. Ezen kívül hatásuk is gyorsabban múlik el, ami kevesebb kellemetlenséget okoz a beavatkozás után. Egy kifejezetten gyermekeknek kifejlesztett változatban a spray mindkét fél számára kevésbé stresszessé teheti a fogászati kezelést.

A St. Renatus készítményét 2002-ben fedezte fel véletlenül Mark Kollar, akit egy kosárlabda eltalált és vérezni kezdett az orra. Amikor a fül-orr-gégészek által használt érzéstelenítővel látták el sérülését, észrevette, hogy a spray a felső fogsorát is elérzéstelenítette. Az új gyógyszer fázis III kísérleteit 2012-ben kezdték meg.

A fejlesztés résztvevői nagyon bíznak a termék sikerében, és azt remélik, hogy jóváhagyása után értékes eszközzé válik majd a fogorvoslásban. A piackutatások azt mutatták, hogy a páciensek 70 százaléka lenne hajlandó átmenni egy olyan fogorvoshoz, aki tű nélküli érzéstelenítéssel dolgozik, amennyiben jelenlegi fogorvosa nem ajánlaná fel ezt a lehetőséget. A kutatások szerint ráadásul több „tűfóbiás” ember kezdene fogorvoshoz járni.