Lassan 2 hete már, hogy Magyarország kormánya bezáratta az ország fogászati rendelőit, melyek csak sürgősségi esetek ellátását, kezelését végezhetik el jelenleg. Az ehhez szükséges védőfelszerelések továbbra sem állnak minden fogorvos rendelkezésére, ennek pedig komoly következményei lehetnek a vírus terjedésére nézve.

Dr. Karászi Zsolt, a MOK FTESZ elnökségi tagja már másodszor küldött levelet a Magyar Orvosi Kamarának, melyben kéri annak elnökét, dr. Kincses Gyulát, hogy a kamara a fogorvosok érdekeit is ugyanúgy képviselje, mint a háziorvosokét, vagy a korházakban dolgozókét. Magyarországon hozzávetőlegesen 6000 fogorvos aktív, azonban míg az alapellátó szolgálatok már 2 alkalommal is kaptak védőfelszerelést, a fogorvosok még egyszer sem.

Dr. Karászi Zsolt szerint a biztonságos betegellátáshoz szükséges alapvető egyéni védőeszközök (sebészeti szájmaszk, egyszer használatos kesztyű, stb.) beszerzése is nehézkes, nem is beszélve a kifejezetten csak fogorvosokat érintő speciálisabb eszközökről. Ennek következtében pedig lehetetlen betartani az alapvető óvó/védő rendszabályokat, illetve az infekciókontrollra vonatkozó előírásokat.

A levél célja, hogy a fogorvosok is minimum 50 db sebészeti- és 3 db FFP1 típusú szájmaszkban részesülhessenek az állam jóvoltából, mely egy időre biztonságot nyújthatna mind az orvos, mind a beteg számára. A fogászati ellátás fertőzésveszély szempontjából a kritikus ellátási területek közé tartozik, a jelenlegi járványügyi helyzetben mind az egészségügyi ellátásban dolgozó fogorvosok és szakdolgozók, mind pedig az ellátásban részesülő betegek egészségi állapota különösen veszélyeztetve van. A fogászati ellátások egyik egyedisége, hogy a személyes orvos-beteg találkozások minimalizálása nem megoldható, így  minden alkalommal a személyes vizsgálatot igénylő esetek ellátásához az előírásoknak megfelelő védőeszközöket kell biztosítani a szolgáltatóknak.

A teljes levelet IDE kattintva tekinthetik meg.

Ossza meg véleményét!

A DENTAL.HU a fogászati szakma portálja.

Az Ön véleménye, hozzászólása, aktivitása legalább olyan fontos, mint a cikk, amit elolvasott. Ossza meg a cikket ismerőseivel vagy szóljon hozzá, mondja el véleményét a Facebook oldalunkon.