Dr. Mile Churlinovval – a nemzetközileg elismert endodontiai előadóval – a 2019-es Dental World Endodontia Kongresszusán beszélgettünk. Előadásában szorgalmazta a gyökérkezelési eljárások és a fogfelépítések egyszerre történő dinamikus alkalmazását. Ezzel az ötvözött szemlélettel nem csak időt spórolhatunk, hanem javíthatjuk a kezeléseink sikerességét is.

Nagyon örülünk, hogy vendégül láthatjuk ma. Azok számára, akik nem tudtak részt venni az előadásán, arra kérem, hogy foglalja össze annak a legfontosabb üzenetét!

Az előadás az endodontia és a konzerváló fogászat szimbiotikus kapcsolatáról szólt. Néha elfelejtjük endodontusként, hogy majd helyre kell állítanunk a fogat, vagy protetikusként elfelejtjük, hogy valakinek el kell látnia a fogat, mielőtt azt készre építjük. Tehát szimbiotikus kapcsolatnak kell lennie ezek között a folyamatok között ahhoz, hogy az orvos egy ülésben eleget tudjon tenni ezeknek a kihívásoknak.

Ez nagyon egyedi szemlélet, hiszen ez azt jelenti, hogy egy ülésben mindkettőt el tudjuk érni.

 Igen, egy ülésben mindent el tudunk végezni. Én nem csak nagyon hasznos, hanem hatékony, és a páciensek számára kényelmesebb megoldásokat kerestem. A szabadidő manapság mindenki számára nagy kincs, amiből egyre kevesebb van, és a páciensek is fokozottabban igényesek abban a tekintetben is, hogy minél rövidebb idő alatt, egy ülésben oldjuk meg a problémáikat. Így ki kellett találnom valamit, hogy a kedvükre tegyek, és nekik is több szabadidejük maradjon.

Ön beszélt az üvegrost csapok fontosságáról is. Mindig kérdés, hogy kell-e használnunk vagy nem?

 Hogy megcsapozzuk-e a fogat vagy ne?  Ez egy örök kérdés. A múltban elkezdtünk csapokat használni, aztán átváltottunk a rost-csapokra, később azt mondtuk, hogy mégsem kellenek a csapok, és most újra visszatértünk a csapokhoz…

Néhány cikk azt állítja, hogy ha kevesebb, mint három fennmaradó fal esetén használunk csapot, akkor magasabb törési elleállást kapunk összehasonlítva azzal, ha egyáltalán nem használunk csapot. Amit még meg kell említeni az az, hogy azokban a csap nélküli sikertelen esetekben, ahol a vertikális törés megtörténik, sokkal katasztrofálisabb a helyzet ahhoz képest, ahol csappal és esetleg egy overlay-jel, vagy koronával állították helyre a fogat.

Tehát akkor elmondhatjuk, hogy Ön javasolja csapok használatát.

Ha kevesebb, mint három fennmaradó fal van a premolárisok és a metszők esetében, akkor jó ötlet csapot használni. Ha több – például három – fennmaradó falunk van, amelyek nincsenek alávájva, a csücskök rendben vannak, és elég vastagok a falak, akkor helyre lehet állítani kompozittal. Ha azonban ennél kevesebbünk van, akkor a rost-csapok és a csücskök lefedése elengedhetetlen a kisőrlők esetében. Van néhány esetem, amit csap nélkül oldottam meg, és vannak publikált cikkek, amelyek azt mondják, hogy nincs szükség csapokra éppen a kisőrlők esetében, de ebben a témában a követési idő körülbelül 3-4 éves. Azonban, ha visszatérünk az irodalomhoz, sok cikk szól hosszú követési idővel a csapok használatáról. Addig, amíg eltérő bizonyítékaink vannak arról, hogy három fennmaradó fal esetén használjunk-e csapokat vagy ne, azt mondom, hogy hagyatkozzunk arra, amit a jelenlegi szakirodalom javasol, és ne jövőbeli cikkekre támaszkodjunk.

Ön szerint, mi a legfontosabb üzenete az előadásának?

Az a fő üzenetem, hogy ne felejtsük el, hogy mi mindig egy-egy emberrel foglalkozunk, és nem egy vagy több foggal! Az embernek vannak érzései, s azokat is meg kell érteni! Sok időt töltöttem az elmúlt 2 évben a páciensekkel történő kommunikációs készségek fejlesztésével is. Hiába vagy remek szakember, ha páciens nem érti meg, amit elmondasz neki, amit szeretnél a kezelés végére elérni. A legfontosabb célunk: az elégedett páciens!  Természetesen szeretnénk szép, fehér, megfelelően ellátott fogakat, de az elégedett páciens még sokkal fontosabb! Tehát ne felejtsük el, hogy emberekkel foglalkozunk, és próbáljuk meg könnyebbé tenni az életüket a fogorvosnál!

Köszönöm szépen ezt a nagyszerű beszélgetést. Látogasson el 2020-ban is Budapestre a XX. Dental World Kongresszusra október 8-10-ig! Endodontiai Kongresszusunkon újra találkozhat nagy tekintélyű, nemzetközi előadóinkkal is, a Workshop programunkon pedig két napos posztgraduális endodontiai képzésen is részt vehet!

 

Interjút készítette: Dr. Borsó Dóra
Fordította: Dr. Kovács Emese

Ossza meg véleményét!

A DENTAL.HU a fogászati szakma portálja.

Az Ön véleménye, hozzászólása, aktivitása legalább olyan fontos, mint a cikk, amit elolvasott. Ossza meg a cikket ismerőseivel vagy szóljon hozzá, mondja el véleményét a Facebook oldalunkon.