Gyakran előfordul, hogy a nők hitetlenkedve nézik, ahogyan párjuk az asztalhoz üléstől számított néhány perc alatt belapátolja az ételt. Koreai kutatók most magyarázatot találtak erre a jelenségre: a férfiak és a nők valójában másképp rágnak.

A férfiak nagyobb és erősebb harapásokat alkalmaznak, ami azt jelenti, hogy gyorsabban végeznek az evéssel, míg a nők az egyes falatokat többször megrágják, ezért lassabban fejezik be az étkezést.

A dél-koreai Semyung Egyetem kutatói 24 férfit és 24 nőt kértek fel az egyének rágási mintáit elemző vizsgálatukhoz. Miközben a résztvevők 152 grammnyi főtt rizst fogyasztottak el, elektródákat csatlakoztattak az állkapcsukra. A kutatók rögzítették az alanyok harapásának méretét, a falatonkénti teljes rágási időt, az összes rágás számát, és azt, hogy mennyi ideig tartott a személynek elfogyasztania a teljes fogást.

Az eredmények minden paraméter tekintetében jelentős eltéréseket mutattak a férfiak és a nők között. A férfiak jellemzően nagyobbakat és erősebbeket harapnak, ami azt jelenti, hogy gyorsabban végeznek az evéssel. A nők viszont bár ugyanolyan rágási sebességgel esznek, mint a férfiak, mindegyik falatot többször rágják meg, ezért számukra tovább tart a fogás elfogyasztása.

Physiology and Behaviour szaklap januári számában megjelent friss eredmények ellentmondanak a tokiói Nippon Fogorvostudományi Egyetem korábbi kutatásának, amely nem mutatott ki eltéréseket a férfiak és a nők rágógumi rágási mintái között.

Cary Cooper, a Lancasteri Egyetem professzora azonban azt is hozzátette, hogy nemcsak a nemek között van különbség a rágás tekintetében, hanem még a személyiségtípusok között is. A szakértő szerint az A típusú személyiséggel rendelkező, általában gyorsabban mozgó, türelmetlenebb és ambiciózusabb emberek többnyire gyorsabban esznek, míg a B típusú személyiségek, akik általában nyugodtabbak, megfontoltabbak és lassabbak, jobban elnyújtják étkezéseiket.

Forrás: medipress.hu