A Magyar Fogorvostanhallgatók Egyesülete (MFHE) megalakulása 1991-re datálható, így már közel három évtized egyetemista generációi ismerkedhettek meg ezzel a független, országos hallgatói szervvel, amely mind a 4 hazai fogorvosképző egyetemen képviselteti magát. Legfőbb célja, hogy a diákok számára szakmai jellegű és közösségépítő programokat szervezzen. Ezek közül kiemelendők azok a prevenciós tevékenységek, melyek keretein belül a lakosságot a helyes szájápolással és annak fontosságával ismertetik meg.

Fiatalos lendület jellemzi az egyesületet, minden évben újabb és újabb agilis hallgatók csatlakoznak, akik szívügyüknek tekintik ezt a fajta értékteremtő társadalmi szerepvállalást. Az egyesület két –budapesti és debreceni – területi elnök hallgatója előadásában az elmúlt évek fogászati prevenciós tevékenységeikről, az ott szerzett tapasztalataikról számolnak be azzal a nem titkolt szándékkal, hogy inspirációt nyújtsanak minden szakmában tevékenykedő – akár fogorvostanhallgató, végzett fogorvos vagy fogászati asszisztens, dentálhigiénikus – számára a hasonló kezdeményezésekben való részvételhez vagy önszerveződéshez. Rendszeresen szerveznek fogászati prevenciós foglalkozásokat óvodásoknak és kisiskolásoknak (az elmúlt két évben 11 iskolát és óvodát látogattak meg és így több mint 1000 gyermeket értek el), illetve gimnazista fiatalok számára is.

Fő törekvésük, hogy mindezen tevékenységek során az orális egészségnevelés mellett a szakmai résztvevőket is a preventív szemlélet mellett kötelezzék el, melynek szellemében praktizálnak majd mint fogorvos. Az MFHE debreceni bizottsága mindenekelőtt a prevenciós tevékenységet tekinti fő feladatának. Tagjai évek óta résztvevői az egyetemi élethez kapcsolódó programokon, mint például az ÉPEN és a DErbi. Itt főleg a Debreceni Egyetem hallgatóit, tanárait és dolgozóit látják el hasznos tanácsokkal. Egyesületük minden évben meghívást kap a Campus fesztiválra, ahol több ezer fesztiválózó szokta meglátogatni standjukat, idén pedig a Miskolci Kocsonya Fesztiválon is hirdethették a helyes szájápolás fontosságát. Ősszel a már hagyománynak számító Debreceni Fogászati Szűrőnapra évről évre egyre többen jönnek el, melyet az egyetemen oktató fogorvosokkal közösen rendeznek meg. A debreceni Baba-Mama Expón vagy a Debreceni Családnapon több száz szülőnek és nagyszülőnek adtak tanácsot a fogmosás helyes technikájáról, és a gyerekeket játékos módon igyekeztek bevezetni a szájápolás rejtelmeibe. Nagyobb gyerekeknek és a tiniknek az iskolában, gimnáziumban és pályaorientációs napokon is bemutatják a fogászat szépségeit.

A 2020-as Dental World online módon is sikerrel került lebonyolításra, a szakmai videotéka felülete átlátható, letisztult, könnyedén lehet navigálni a témák között, és hála a digitális technológiának, magas minőségben nézhetjük az érdekes és értékes prezentációkat otthonunk biztonságában. Ezúton biztatnék minden kollégát, hogy csatlakozzon eme különleges kongresszus résztvevői közé, látogassa meg a https://dentalworld.hu/dental-world-digital-2020/ oldalt.

Dr. Radánovics Nagy Dániel