A 18 éven aluliak nem választhatják a botoxot és a töltőanyagokat a kormány új döntése értelmében, amely a kozmetikai kezelések jobb szabályozását célozza.

Október 1-jétől a kezelés előtt ellenőrizni kell a korhatárt. A kezelőorvosok ellen büntetőeljárást indítanak, ha nem tartják be az új törvényt.

Mindez a nem sebészeti szépségápolási kezelések egy éven át tartó felülvizsgálatát követi, amelynek során a képviselők aggodalmukat fejezték ki a brit szabályozás hiánya miatt.

A politikusok bírálták a kormányt, amiért nem felügyeli hatékonyan az iparágat. A felülvizsgálat – amelyet a szépségápolással, esztétikával és jóléttel foglalkozó pártközi csoport vezetett – 17 ajánlást tett a betegek jobb védelme érdekében.

Például:

– Nemzeti engedélyezési rendszer létrehozása
– Kötelező képzés minden szakember számára
– Új reklámkorlátozások bevezetése
– A töltőanyagok vénykötelessé tétele.

A közösségi média által gyakorolt nyomás
Carolyn Harris parlamenti képviselő és Judith Cummins parlamenti képviselő az APPG társelnökei. A jelentés közzététele után aggodalmukat fejezték ki a közösségi média és a reklámok hatása miatt.

“Túl sokáig szinte semmilyen korlátozás nem volt arra vonatkozóan, hogy ki végezhet esztétikai kezeléseket, milyen képesítéssel kell rendelkezniük, vagy hol végezhetik azokat” – mondták nyilatkozatukban.

“Különösen aggódtunk az ilyen kezelések reklámozása és a közösségi médiában történő népszerűsítése miatt is, valamint amiatt, hogy miként biztosítható a kiszolgáltatott személyek, például a gyermekek és a mentális betegségekben veszélyeztetett személyek védelme. Nyomatékosan felszólítjuk a kormányt, hogy hajtsa végre a jelentésünkben megfogalmazott ajánlásokat.

Az új törvény most a 18 év alattiakra lép hatályba – és Nadine Dorries egészségügyi miniszter szerint a cél az, hogy megvédjék a fiatalokat attól a nyomástól, hogy bizonyos módon nézzenek ki.

Irreális törekvések
A Mail on Sunday beszámolója szerint Dorries elmondta, hogy jelentősen megugrott azoknak a fiataloknak a száma, akik irreális “Instagram-arcot” szeretnének elérni.

Azt is bevallotta, hogy korábban ő maga is alávetette magát botoxkezelésnek. Úgy véli azonban, hogy túl sokan szenvednek “érzelmi és fizikai sebeket” az elfuserált kozmetikai beavatkozások miatt.

Hozzátette: “Egyetlen gyereknek sincs szüksége kozmetikai beavatkozásra, hacsak nem orvosi okokból. A fizikai és mentális fejlődésük még nem teljes.

A jelenlegi becslések szerint 2020-ban mintegy 41 000 beavatkozást végeztek 18 év alattiakon.