Azt már számtalanszor bebizonyították, hogy egyes tényezők, mint például a kor, egészségi állapot vagy éppen az étrend befolyásolják a nyál összetételét. Arról viszont keveset tudunk,hogy milyen hatást gyakorolnak erre a különböző ételösszetevők. A Technical University of Munich kutatói azonban nemrég arra a felfedezésre jutottak, hogy a citromsav és a gyömbérben található 6-gingerol nemcsak különleges ízt adnak a különféle ételeknek és italoknak, hanem a nyál molekuláris védőmechanizmusait is serkentik.
Azért, hogy szélesebb képet kapjanak a különböző ételösszetevők szerepéről, az alábbi ízek
nyálösszetételre kifejtett hatását vizsgálták: citromsav (savanyú), aszpartám (édes), izo-alfa savak (keserű), monoszódium glutamát (umami), asztali só (sós), 6-gingerol (pikáns) és a szecsuáni borsban található hidroxialfa-sanshool (csípős) és hidroxibéta-sanshool (pezsdítő).
A német tudósok megállapították, hogy kisebb-nagyobb mértékben minden ízmolekula
megváltoztatja a nyál fehérje összetételét. Az elemzés azt is kimutatta, hogy a citromsav és a 6-gingerol esetében a nyál fokozott védőszerepe is megfigyelhető.
A nyálnak a szájüreg külső kórokozóktól való védelmében van szerepe. A természetes
immunrendszer részeként különböző kórokozó-ellenes molekulákat tartalmaz, köztük a
lizozim nevű molekulát. A kutatás eredményei kimutatták, hogy citromsav hatására a lizozim szintje 10-szeresére emelkedett.
További vizsgálatok kimutatták, hogy ez az emelkedés elegendő a Gram-pozitív baktériumok növekedésének majdnem teljes gátlásához. A lizozim a baktériumok sejtfalának roncsolásával védi a szájüreget ellenük.
„Legújabb kutatásunk kimutatta, hogy az ízért felelős anyagoknak jóval nagyobb biológiai
hatása van a szájüregre, mint az eredetileg gondoltuk.”- mondta Prof. Thomas Hofmann, a
kutatás egyik vezetője.

Forrás: www.dental-tribune.com