Egyre több bizonyíték mutat arra, hogy világszerte csökken a pozitivitás a fogorvosok körében. Ezt megerősítette a Dental Protection által végzett közelmúltbeli felmérés, amely kimutatta, hogy a vizsgálatban részt vevő brit fogorvosok fele nehezen tud megbirkózni a COVID-19 járvány okozta bizonytalansággal, és hogy negatív mentális hozzáállást tanúsítottak a jövőre nézve.

A felmérésben körülbelül 500 fogorvosi szakember vett részt, akiknek 60% -a kijelentette, hogy nagyon aggódnak családjuk egészségéért, és ez pedig befolyásolta mentális jólétüket. Ezenkívül a résztvevők 58% -a aggódott a bevételkiesés miatt, és a válaszadók fele nehezen tudott alkalmazkodni az új irányelvekhez, illetve a fertőzések megelőzésére és ellenőrzésére vonatkozó naprakész útmutatásokhoz, beleértve a fogorvosi rendelésre vonatkozó jelenlegi korlátozásokat. Az eredmények egy újabb felmerülő problémát tártak fel: a betegek agresszióját a fogorvosokkal szemben. Az eredmények arra utalhatnak, hogy a betegeket frusztrálják a halasztott időpontok és az új időpontok ütemezésének hosszú várakozási ideje. Továbbá, a felmérés szerint a fogorvosok 33% -a tapasztalt verbális vagy fizikai bántalmazást a betegek vagy a betegek rokonai részéről. A résztvevők további 5% -a azt mondta, hogy verbális bántalmazást is tapasztaltak a rendelőn kívül.

„Az emberek általában nagyon dühösek, indulatosak és türelmetlenek. Nem hajlandóak megérteni, hogy bizonyos protokollokat követnünk kell. Nagyon kimerítő ”- kommentálta az egyik résztvevő.

Egy fogorvos azt is kijelentette, hogy gyakran kapott verbális bántalmazást ideges betegektől akár a közeli üzletekben is. Egy másik fogorvos pedig rendszeres verbális bántalmazásról számolt be, a  zárt rendelőjénél elégedetlenkedő betegektől, akik mindenképp kezelésen szerettek volna részt venni.

Dr. Raj Rattan, a Dental Protection igazgatója a kérdéssel kapcsolatban megjegyezte: „A fogorvosi szakemberek számos kihívással szembesültek a világjárvány során, és sokan ugyanolyan kihívásokkal teli körülmények között tértek vissza a gyakorlatba – különböző módon dolgozva, alkalmazkodva a további egyéni védőeszközökhöz, aggódva az egészségükért, valamint családjuk, alkalmazottaik és a betegek egészségéért, és az elmúlt hónapok elkerülhetetlen késedelmei miatt a folyamatos kezelésben részesülő betegek csúszásával küzdenek. ”

„Sok fogorvos kifejezte csalódottságát a szabályozások miatt, ami véleményük szerint nincsen megfelelően bizonyítékokkal alátámasztva. Különösen megjegyezték, hogy az irányelveket nem mindig könnyű megfejteni és betartani, és hátrányosan befolyásolják a gyakorlatok működési kapacitását.

Rattan kijelentette, hogy a szervezete is hallott panaszkodó betegekről, és hogy a felmérés segítette kiemelni a betegek dühét a fogorvosok iránt. Szerinte, az időpontok elhalasztása csak tovább rontott a helyzeten, mivel a fájdalomban vagy kellemetlenségben szenvedő betegek kevésbé toleránsak. Rattan ugyanakkor megjegyezte, hogy az időpontok késedelme vagy hiánya frusztrálja azokat az orvosokat is, akik nem tudnak segíteni a pácienseiken, mivel be kell tartaniuk bizonyos szabályozásokat.

Forrás: Dental Tribune