Ami a betegek viselkedési kérdéseinek kezelését illeti, a leggyakoribb akadály, amelyet a fogorvosok megpróbálnak legyőzni, a beteg szorongása. Egy új, az Egyesült Államokból származó tanulmány azonban azt sugallta, hogy a betegek fogorvosokkal szembeni agressziójának szintje nagyobb problémát jelenthet, mint azt korábban gondolták, jelezve, hogy a COVID-19 járvány idején megnövekedhettek a páciensek problémái.

A tanulmányt a New York University College of Dentistry (NYU Dentistry) kutatócsoportja végezte, és ez az első tanulmány a fogászati betegek agressziójának mérésére az Egyesült Államokban. A kutatók 98 olyan fogorvost kérdeztek meg, akik a New York-i területen praktizálnak, és mind kitöltöttek egy bizalmas online kérdőívet arról, hogy tapasztalták-e a pácienseik 21 speciális agresszív viselkedési formáinak valamelyikét. Ebbe a listába beletartoztak a fizikai bántalmazás típusai, például a lökés és a rúgás; verbális visszaélés, például káromkodás; valamint a bántalmazás és agresszió hírneves formái, például peres fenyegetések és káros kommentárok a közösségi médiában.

A felmérések – amelyeket a pandémiát megelőzően végeztek – azt mutatták, hogy a fogorvosok 55% -a számolt be arról, hogy a betegek verbális agresszióját tapasztalta az elmúlt évben. A válaszadók 44% -a szenvedett agressziótól mely a hírnevét próbálta becsmérelni, míg 22% -a valamilyen fizikai agresszióban részesült. A kutatócsoport szerint ezek az agresszivitási arányok összehasonlíthatók voltak az Egyesült Államok más egészségügyi intézményeiben jelentettekkel.

“A fogászatban sok olyan helyzet fordul elő, amelyek erős negatív érzelmeket képesek kiváltani, például félelmet, fájdalmat, bizalmatlanságot és haragot” – mondta Dr. Kimberly Rhoades, a tanulmány vezető szerzője és a NYU Family Translational Research Group kutatója. „Sok betegnél magas a szorongás és a kiszolgáltatottság szintje is, ami fokozhatja a negatív reakciókat vagy az agressziót. Annak megállapítása, hogy a fogorvosokkal szembeni agresszió problémát jelent, és annak gyakorisága segíthet beavatkozások kidolgozásában az agresszió megelőzésére a fogorvosi gyakorlatban. “

A kutatók arra figyelmeztettek, hogy egy nagyobb országos tanulmányra lenne szükség a betegek agressziójának gyakoriságának jobb meghatározásához a fogorvosi praxisokban az Egyesült Államokban, bár azt is ajánlották, hogy a gyakorlatok mérlegeljék az olyan intézkedések beépítését, mint az agresszió csökkentésének oktatása a munkatársak számára.

Forrás: Dental Tribune