A fogvesztés – a parodontitisz végeredménye – a szív- és érrendszeri megbetegedések fokozott kockázatával jár. A Malmö Egyetemen készített doktori értekezés a periodontitis, a szív- és érrendszeri betegségek és a halálozás kapcsolatát vizsgálta. Megállapítást nyert, hogy a parodontitisben szenvedő idős embereknek a szív- és érrendszeri megbetegedésekre és azzal összefüggésben a halálra magas a kockázata. A cikk hangsúlyozta: a fogászati és az általános egészségügyi szolgáltatások szorosabb együttmûködése elengedhetetlen és renkívül fontos.

A kutatást Dr. Viveca Wallin Bengtsson doktori hallgató végezte a svédországi Kristianstad Egyetem Egészségtudományi Karának Száj Egészségtudományi Tanszékén, a Svéd Nemzeti Öregedési és Ápolási Tanulmány (SNAC) részeként.

Wallin Bengtsson megvizsgálta az atherosclerosis és a parodontitis közötti kapcsolatot, és azt, hogy a röntgenfelvételeken 13 éven keresztül észlelt meszesedés összefügg-e a stroke és a kardiovaszkuláris betegségek kialakulásával.

A tanulmány másik célja az volt, hogy megvizsgálja, vajon a parodontitiszben szenvedő egyéneknek fennáll-e nagyobb a kockázata az ischaemiás stroke bekövetkezéséhez vagy meghalásához a 17 éves követési időszak alatt. Ebből a célból a 60 éves vagy annál idősebb személyeket, a Karlskrona környékén élőket, az SNAC egyetlen helyét, ahol a fogászati szolgáltatásokat figyelték, beleszámolták.

Panorámás fogászati röntgenfelvételek segítségével Wallin Bengtsson megvizsgálta a fogak körüli csontszintet és a meszesedések jelenlétét. “Meglehetősen egyedülálló az a lehetőség, hogy ilyen hosszú távú nyomon követési vizsgálatokat végezzünk” – magyarázta.

A vizsgálati eredmények azt mutatták, hogy a parodontitiszben szenvedő idős embereknél nagyobb valószínűséggel van kalcifikált carotis artéria. “Nyilvánvaló, hogy a parodontitiszben szenvedő embereknél nagyobb valószínűséggel alakulnak ki kardiovaszkuláris betegségek, és megnövekedett a halálozási kockázata is” – mondta Wallin Bengtsson.

Hangsúlyozta továbbá: a panoráma röntgenfelvételek gondos fogorvosi elemzése elengedhetetlen, mivel a parodontitisszel összefüggésben fellépő gyulladások zsírlerakódásokhoz és plakkhoz, kalcifikációhoz vezethetnek a test többi artériájában.

A száj testünk létfontosságú része. Ezért a fogászati és egészségügyi szolgáltatásoknak szorosabban együtt kellene működniük. Amikor a kalcifikációt röntgen segítségével kimutatják, a beteget tájékoztatni kell és további vizsgálat céljából az egészségügyi szakszolgálathoz kell irányítani. Ezenkívül egy szorosabb együttműködés javítaná a megelőző fogászati ellátás minőségét”- mondta Wallin Bengtsson. A “Periodontitis, Carotid Calcifications and Future Cardiovascular Diseases in Older Individuals”című doktori disszertációját 2019-ben a Malmö Egyetem Odontológiai Karán publikálta.

Forrás: eu.dental-tribune.com