Miközben a világ vezetői továbbra is folytatják az oltási programok bevezetését és a lakosságot a védőoltások beadására ösztönzik, egy dolog egyértelmű: még mindig vannak olyanok, akik elutasítják vagy késleltetik a védőoltást. Az egészségügyi dolgozók kiemelt csoportot képeznek, mivel ők fokozottan ki vannak téve a fertőzés kockázatának. Egy nemrégiben készült tanulmányban azonban a kutatók azt találták, hogy az Egyesült Királyságban az egészségügyi dolgozók mintegy negyedénél uralkodik a vakcinázással kapcsolatos vonakodás, és hogy fehér brit kollégáikhoz képest egyes etnikai kisebbségi csoportok nagyobb ellenállást tanúsítanak az oltás beadatásával szemben.

A “UK Research study into Ethnicity And COVID-19 outcomes in Healthcare workers” (UK-REACH) tanulmány az eddigi legnagyobb és legátfogóbb amely az oltással kapcsolatos bizonytalanságot vizsgálja. A készítőket az késztette a kutatásra, hogy egyre több bizonyíték mutatta ki, hogy az etnikai kisebbségi háttérrel rendelkező embereknél a fehér lakossághoz képest kétszer nagyobb a súlyos COVID-19 megbetegedés kockázata. A kutatást a UK Research and Innovation és a National Institute for Health Research finanszírozta, és több nagy, nemzeti szakmai testület támogatta.

A tanulmányban a kutatók 11 584 egészségügyi dolgozó körében elemezték a SARS-CoV-2 vakcinával kapcsolatos bizonytalanságban mutatkozó etnikai különbségeket. Olyan tényezőket vettek figyelembe, mint a demográfiai jellemzők, a vakcinába vetett bizalom és a COVID-19 észlelt kockázata, és megállapították, hogy a megnövekedett fertőzési kockázat ellenére a résztvevők 23%-a számolt be vakcinázási bizonytalanságról. A fekete karibi (54,2%), a vegyes fehér és fekete karibi (38,1%) és fekete afrikai (34,4%) etnikai csoportokból származó egészségügyi dolgozók jelentősen bizonytalanabbnak bizonyultak, mint a fehér brit egészségügyi dolgozók, akiknek 21,3%-a volt bizonytalan.

Az adatok szerint a bizonytalanság előrejelzői közé tartozik a fiatalabb életkor, a női nem, a COVID-19 összeesküvéses hiedelmek skálán elért magasabb pontszám, a munkáltatóval szembeni alacsonyabb bizalom, az előző szezonban az influenza elleni védőoltás beadásának hiánya, COVID-19 fertőzésen való átesés és a terhesség. A 99 résztvevőtől származó kvalitatív adatok elemzése után a kutatók azt is megállapították, hogy a résztvevők körében a kormányzat és a munkáltatók iránti bizalom hiánya volt tapasztalható. Emellett a résztvevők biztonsági aggályokat fogalmaztak meg a vakcina gyors fejlesztése, a vakcinavizsgálatok etnikai sokféleségének hiánya, valamint a zavaros és ellentmondásos információk miatt.

Az eredmények fényében a kutatók sürgették a kormányt, hogy dolgozzon ki olyan stratégiákat, amelyek segítenek az etnikai kisebbségi csoportok közötti bizalom kiépítésében és a SARS-CoV-2 vakcinával kapcsolatos mítoszok eloszlatásában az érintett közösségekben. Arra a következtetésre jutottak, hogy a közegészségüggyel kapcsolatos kommunikációnak inkluzívnak kell lennie, és a kormánynak megbízható weboldalakon keresztül kell népszerűsítenie a védőoltást.

Az eredményeket kommentálva Stefan Czerniawski, az Általános Fogászati Tanács (GDC) stratégiai ügyvezető igazgatója sajtóközleményében elmondta: “Minden fogászati szakembert arra bátorítunk, hogy oltassa be magát, mivel ez fontos lépés a páciensei, a közösség és természetesen saját maga védelmében.”

“Ez a kutatás azt mutatja, hogy az egészségügyi dolgozók többsége – beleértve a fogorvosokat is – elismeri, hogy a védőoltások biztonságosak és hatékonyak, de egy kisebbség továbbra is tétovázik. Fontos megérteni ennek okait, hogy az aggodalmakkal foglalkozni lehessen, és ösztönözni lehessen az oltások elterjedését” – tette hozzá.

Forrás: https://eu.dental-tribune.com/news/study-finds-sars-cov-2-vaccine-hesitancy-in-23-of-healthcare-workers/
Szerző: Iveta Ramonaite
2021.05.07

(Image: Djavan Rodriguez/Shutterstock)