Lehet, hogy megtalálták az ínybetegségekkel és a periodontitis-szel társuló csontvesztés valódi okát.

A FASEB hasábjain megjelent közlemény szerint az adseverin nevű fehérje kulcsfontosságú szerepet játszik a gyulladással járó betegségek során kialakuló csontvesztésben. A Torontói Egyetem Fogorvostudományi Karának kutatói által végzett vizsgáltban új megelőzési és kezelési lehetőségek kidolgozását tűzték ki célul.

A tavalyi évben durván 125 millió dollárt költöttek az Egyesült Államokban a periodontitis kezelésére. A periodontitis a csont immunsejtjeit érintő betegség, az osteoarthritishez és az osteoporosishoz hasonlóan. A superosteoclast nevű sejtek a csont felszínén az általuk kibocsátott enzimekkel bontják a csontot, ami a fogak kilazulásához vezet.

Ha az osteoclastok nagyobbak, akkor még hatékonyabban bontják a csontot. A folyamat pontos feltérképezésére a kutatók a citokineket vizsgálták. Ezek olyan kémiai anyagok, amiket az emberi szervezet sejtjei bocsátanak ki magukból. A vizsgálat során megállapították, hogy a citokinek felelősek az adseverin fokozott termeléséért.

Ez a vizsgálat lehetőséget teremt az ínybetegségek kezelésére alkalmas új gyógyszerek kifejlesztésére, illetve elképzelhető, hogy még többet fogunk megtudni az osteoarthritis és az osteoporosis során kialakuló csontvesztésről is.

Forrás: medipress.hu