2013. augusztus 31. nagy nap volt Makó János fogtechnikusmester, de talán a magyar fogtechnika életében is. Ekkor nyílt meg Makó János Kerámiás Iskolája, amely a maga nemében nemcsak az országban, de talán egész Európában is egyedülálló. Szeptember 2-án már a képzés is megindult. Az előzményekről és az első hetek tapasztalatairól kérdeztem a még mindig ifjú „mestert”

Ez nem egy klasszikus magyarországi fogtechnikus iskola, hanem az alap fogtechnikus oktatást  követő, iskolarendszertől független speciális képzés. Az oktatási program a  Felnőttképzési Akkreditáló Testület  által akkreditált.  Az iskolában természetesen nem csak kerámiázni tanítjuk a „növendékeket”, hanem mindenre, amit egy kerámiásnak tudni illik, illetve tudni érdemes ahhoz, hogy precízen, jól végezze a munkáját, keresett és sikeres munkaerő legyen a piacon. Ezért a fém, zr- és préskerámia vázak leplezésén túl foglalkozunk még viaszmintázással, fotózással, mosolytervezéssel, ideiglenes pótlások, héjak, kompozit és  kerámiainlayk készítésével.

Intim kérdés: mennyi a tandíj?

Nem titok, az iskola honlapján is szerepel: 1880 ezer forint a tíz hónapos tanfolyam ára. Tudom, a hazai keresetekhez képest nem kevés, de – úgy gondolom – tanulóink tőke- befektetésnek tekintik ezt az összeget. Nekem pedig kötelességem olyan tudást  át- adni, amelynek birtokában ez a befektetés viszonylag rövid idő alatt megtérül.  Felmerült, hogy esetleg legyen a képzés csak hat hónapos, vagy csak a hétvégékre koncentrált, hogy munka mellett is végezhető legyen. Én azonban  azt  mondtam,  hogy „dupla vagy semmi!”, vagyis nekem minimum ennyi idő- re van szükségem, hogy azt a tudást, amit szeretnék, átadhassam  –  kevesebbre pedig nem vállalkozom.

Hány „növendékkel” indult az első évfolyam?

Kilenc mikromotorral, elektromos mintázókéssel felszerelt asztalt lát itt. Most készítjük elő a tizediket. Kitehetjük a „Minden hely elkelt” – táblát.

makó jános

Kik ők?

Nagyon színes csapat  jött  össze. Van köztük  diák, frissen  végzett  fogtechnikus, már  évek óta  dolgozó fogtechnikus és  10 éve  végzett,  szakmáját  újrakezdő, algériai fogtechnikus kolléganő is.

makó jános 2

Érdeklődő tehát bőségesen van. Vajon a piac igényli ezt a speciális szaktudást

Úgy látom, hogy létező hiányt pótolunk. A tanulóévek alatt már majdnem minden diák belekóstolhat a kerámiázásba, de oly sok dolgot kell(ene) megtanulniuk 1,5-2,5 év alatt, hogy nem igazán van idejük és lehetőségük a nálunk oktatott  témák alapos elsajátítására. Miközben túlkínálat van fogtechnikusokból, sokan keresnek jó kerámiást. Több labor már jelezte örömét, hogy lesz honnan válogatnia.

Mi az a tudástöbblet, ami a jó kerámiástól elvárható?

Mélyrehatóan ismerje a fogak morfológiáját, értse a forma és a funkció összefüggéseit, ezen ismereteit alkalmazza gyakorlatban is. Tudjon színben és formában változatos, élethű  fogakat  alkotni.  Legyen sokoldalú, tudja megtervezni munkáját, és képes legyen precízen, tisztán, kreatívan dogozni.

Ez „csak”  iskola, vagy termelőmunkát is végeznek itt?

Iskola, de  a  képzés rendkívül fontos része, hogy elmélyüljünk az „éles munkák” világában, akár a termelésről, akár a páciens jelenlétében való művészi alkotásról van szó.

Meghatározható az, hogy mit jelent a „szép kerámia, szép fogpótlás” fogalma?

Más művészi alkotótevékenységgel szemben, ha a mi munkánkat megdicséri egy kívülálló, pl. hogy „De szép műfogad van!”, akkor megbuktunk. Ne tűnjön fel senkinek, hogy alkottunk. Csak a páciens és a fogorvos legyen boldog és mosolygós.

A CAD/CAM-technika nem váltja ki a kerámiások kézi munkáját?

Szerintem  a  közeli években  biztosan nem.

Ön a közelmúltban sok helyen tanított, vezette  saját cégét,  az Individual  Dentalt… Mire jut majd ideje az iskola mellett?

Továbbra is tartok előadásokat, bemutatókat,  tevékenyen  részt  veszek a  tanulóversenyek szervezésében, levezetésében. Viszont jóval kevesebb fogpótlást  készítek majd – azokat is az iskolában.

Vannak az iskolának szponzorai?

Több  együttműködő   partnerünk  is van. Bárkit megkerestem, örömmel mondott  igent,  és  van,  aki maga  kezdeményezte  az együttműködést.  Mindannyian hazai, illetve nemzetközi szinten ismert és elismert cégek.

A Dental World-ön is lehet  találkozni majd a Makó János Kerámiás Iskolájával?

Igen, lesz egy standunk, mégpedig szemben a fogtechnikus-tanulók Győztesek Versenyének munkaállásaival. Tehát  vagy itt, vagy ott  megtalálható  leszek. Azon túl, hogy  minden  érdeklődőnek szívesen állok rendelkezésére, három  diákunk folyamatosan ott  lesz, és olyan munkát végez: gyurmázik, viaszmintázatot készít, kerámiát rak stb., amilyenekkel az elmúlt hetekben foglalkoztunk. Csütörtökön és pénteken  pedig 13.30-tól egy rendhagyó, rajzos rágófelszín-anatómia oktatást, bemutatót  tartok a standunknál összegyűlt érdeklődőknek.

Megenged végezetül egy szubjektív megjegyzést? Én Önt nemcsak elégedettnek, hanem boldognak  is látom…

Makó János

Valóban boldog vagyok.  És izgatott. Az újat teremtés izgalma ez, hiszen ilyen iskola még nem volt, tehát nem volt mit és honnan másoljak. Álmodtam egy nagyot, és úgy tűnik, hogy az álom valóra vált.