Gondolta volna, hogy a világ városi területeinek több mint felében a légszennyezettség az ajánlott érték 2,5-szerese?* Továbbá az olyan mindennapos tevékenységek, mint a főzés, takarítás vagy a kisállatokkal való játék további légszennyező anyagokat juttatnak a lakásainkba, ezáltal a beltéri levegő otthonainkban akár kétszer- ötször szennyezettebb is lehet, mint a kinti levegő.
(*Forrás: Egészségügyi Világszervezet (WHO))

Mit tudunk a beltéri levegőminőségről?

A felmérések alapján az emberek idejük kb. 80-90%-át zárt térben töltik, így a beltéri levegőminőség kiemelt fontosságú. Beltereink levegőminőségét elsősorban a kültéri levegőminőség határozza meg, azonban az épület szellőztetése, a berendezési és használati tárgyak minősége, illetve a beltéren végzett tevékenységek jelentősen befolyásolják azt. Gyakori probléma a dohányfüst, a szellőztetés hiánya, az illékony szerves vegyületek párolgása különböző forrásokból (pl.: bútorok, takarító szerek) vagy a biológiai allergének (pl.: pollen, gombaspóra, poratka ürüléke) jelenléte. Megfelelő odafigyeléssel a beltéri levegőminőség azonban szabályozható. Gyakori szellőztetéssel, megfelelő takarítási eljárással, gondosan megválasztott berendezési tárgyakkal vagy akár légtisztító berendezések alkalmazásával megelőzhető a rossz levegőminőség kialakulása. (Forrás: Dióhéjban a légszennyezettségről; Dr. Szigeti Tamás, levegőhigiénés szakértő, Nemzeti Népegészségügyi Központ)

A beltéri levegő minőségét jellemző 5 fontos paraméter:
• PM2.5 részecskék
• Baktériumok és vírusok
• Allergének
• A túl száraz vagy túl nedves levegő
• Illékony szerves vegyületek

Az utóbbi években terjedtek el azok a légtisztító készülékek amelyek a különböző méretű beépített szűrők segítségével képesek a szoba levegőjét átszűrve tisztítani. Fontos azt is tudni, hogy a polleneket a levegőben lévő nedvesség valamint a légszennyező anyagok, különösen a kipufogógázok képesek tovább roncsolni, így eredeti méretüknél jóval kisebb, de annál agresszívebb pollen-töredékek, molekulák  is nagy számban keletkeznek ilyenkor, amelyeket a hagyományos pollenszűrők és a kisebb kapacitású légtisztítók nem is tudnak hatékonyan kiszűrni.

Hogyan javíthat a beltéri levegőn a Philips készülékeivel?

A Philips levegőminőség-javító megoldásai, például a légtisztító és párásító készülékek eltávolítják a részecskéket, allergéneket, káros gázokat, baktériumokat, vírusokat, és optimális páratartalmat tartanak fenn. A felsoroltak alatt értendők az olyan részecskék, mint a pollen, állatszőr és penészspórák, valamint az olyan káros gázok, mint például a TVOC, továbbá a kellemetlen szagok.
A jobb levegőminőség segítségével elkerülhető vagy enyhíthető az allergia, az asztma és a légúti problémák.

A Philips párásítói és légtisztítói ion-, ózon- és káros vegyszermentes technológián alapulnak. Ennek köszönhetően használatuk biztonságos a légzési nehézségekkel vagy asztmával küzdők számára is.

A Philips légtisztítók hatékonyságának titka a VitaShield IPS technológia, amely egy többrétegű, aktív szűrő rendszer. Az előszűrő eltávolítja a nagyobb részecskéket, majd az aktív szén szűrő megköti a szagokat és az illékony szerves vegyületeket. Végezetül, a HEPA-szűrő rendkívüli, 99,97%-os hatékonysággal eltávolítja az akár mindössze 0,003 mikrométer méretű ultrafinom részecskéket, beleértve a PM2,5-öt. Teljesítménytesztek is igazolják, hogy 99,99%-os hatékonysággal távolítja el a H1N1 vírust és a baktériumokat*, valamint 99,9%-ban kiszűri a polleneket, ezen felül eltávolítja az olyan káros gázokat, mint a formaldehid, VOC, NO2 és SVOC. (*A szűrőn keresztülhaladó levegőből.)

A Philips szűrők a kialakításuknak köszönhetően kiváló tiszta levegőt biztosító teljesítménnyel (CADR) rendelkeznek. A szűrők egyedi szerkezetét az elhasználódásnak ellenálló, ultrahanggal összekapcsolt és antibakteriális polipropilénszálak adják. A szűrők szerkezete ellenáll az eltömődésnek, és az összegyűjtött részecskék levegőbe való visszajutását is meg tudja akadályozni.

Miért használjunk levegőtisztító berendezéseket?

Otthonunkban – és munkahelyünkön egyaránt – számos allergiát kiváltó ok található. A beltéri levegőtisztító berendezések képesek a levegőt tisztítani, azonban ezeknek több fajtája is ismert. Amennyiben ilyen beruházásban gondolkodik, javasoljuk, hogy vásárlás előtt mindenképpen konzultáljon szakemberrel vagy a Philips termékekkel kapcsolatos bővebb információért keresse fel honlapunkat, mely az alábbi linken elérhető: www.philips.hu/c-m-ho/legtisztito-es-parasito

Ossza meg véleményét!

A DENTAL.HU a fogászati szakma portálja.

Az Ön véleménye, hozzászólása, aktivitása legalább olyan fontos, mint a cikk, amit elolvasott. Ossza meg a cikket ismerőseivel vagy szóljon hozzá, mondja el véleményét a Facebook oldalunkon.