2016. március 18.

A Magyar Fogorvostanhallgatók Egyesülete – a Semmelweis Egyetem és a MOK Fogorvosok Területi Szervezetének közös akciójában – idén harmadik alkalommal rendezi meg az Egészséges Száj Napját, amely a Fogorvosok Világszervezete (FDI) által létrehozott World Oral Health Day-nek a magyar megfelelője.

IMG_7774

Az eseménynek több célja van. Egyrészt szeretnék felhívni a figyelmet a szájhigiéné fontosságára, különös tekintettel a megelőzésre. A téma jelentőségének a hangsúlyozása mellett a prevenciós módszerek ismertetése is elengedhetetlen. Napjaink egyik legfontosabb információforrása, az internet, viszonylag kevés használható tartalommal rendelkezik ebben a kérdéskörben. Ezért a Semmelweis Egyetem hallgatóinak részvételével készült egy oktató videó – ami az interneten elérhető – a helyes fogmosás technikájáról, ezenkívül  az esemény valamennyi helyszínén személyesen is bemutatják mindezt az érdeklődőknek.

A másik célkitűzésük, a szájüregi daganatok következtében elhunytak magas arányára felhívni a figyelmet, amellyel hazánk első helyen áll Európában. Ennek hátterében több tényező szerepel: a dohányzás, az alkoholfogyasztás, a genetikai hajlam stb., azonban a korai felismeréssel, vagyis a rendszeres fogászati kontrollal nagymértékben növelhető a betegség gyógyulásának az esélye.

IMG_7553

Az esemény egyik főszervezője, Kustán Hariklia kifejtette: „A két eltérő üzenet eredője, hogy a fogorvos rendszeres látogatásával mind az általános fogászati, mind a daganatos elváltozások megelőzhetőek, vagy legalábbis korán felismerhetőek. Az idei kampány célcsoportjaként a fiatalokat jelöltük meg, hiszen az ő szájhigiénés szokásaikat lehet még a legkönnyebben alakítani. Emiatt tartottuk annyira fontosnak, hogy idén a figyelemfelkeltő videók mellett oktató videó is készüljön.”

A prevenciós napon – március 18-án – több helyszínen lesznek programok:

IMG_7056Információs pult a Kálvin téren; általános fogászati szűrés a Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi Karának Orális Diagnosztika Tanszékén (Bp. VIII. Szentkirályi u. 47.); óvodai és középiskolai prevenció; egy Magyar Rekord kísérlet az Egyetem Elméleti és Oktatási Központja előtt (Bp. IX. Tűzoltó u. 37.), aznap délután fél 4-kor. Az esemény saját honlapján (www.egeszsegesszaj.hu) számos, a szájüregi egészséggel és ennek megóvásával kapcsolatos információ megtalálható az idei videókkal együtt.

A tavalyi rendezvényen közel 100 fogorvostanhallgató vett részt szervezőként az esemény valamelyik helyszínén. A szervezők az SE támogató hozzáállásának köszönhetően idén is nagy aktivitásra számítanak.

Kesztyűs Artúr, az Egészséges Száj Napja 2016 egyik főszervezője, beszélt a kampány másik oldaláról is: „Az esemény a hallgatók számára is nagyon érdekes lehet, hiszen egy Kálvin téri beszélgetés vagy egy óvodai prevenció során megtapasztalhatják, hogy a tankönyvekből tanult információkat hogyan lehet érhetően és strukturáltan átadni.”

A tavalyi, jól sikerült kampány után a szervezők abban bíznak, hogy idén még több embert tudnak megszólítani!

A rendezvény támogatója a Procter&Gamble, a Curaprox és az ESSENCE.

Kustán Hariklia*, Kesztyűs Artúr*, Hermann Péter**, Gerber Gábor***
* Magyar Fogorvostanhallgatók Egyesülete, ** MOK Fogorvosok Területi Szervezete, elnök, *** Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi Kar, dékán