A fogorvosok egész Európában kiveszik részüket a COVID-19 terjedésének lassítási folyamatában, és betartják a nemzeti és helyi hatósági szigorított előírásokat. Mivel azonban egyre több tagállam korlátozta – sürgősségi esetekre – az ellátást, többségük nehezen tudja teljesíteni szakmai kötelezettségeit, küzdenek a meglévő és az új fertőzés-ellenes protokollok betartásával. Ezért el kell halasztaniuk az elektív eljárásokat, így csökken a praxisban töltött munkaidő, a kezelendő fogászati páciensek száma rendkívül alacsony. A fogorvosok is egyre inkább érzik a világjárvány hosszú távú, főként gazdasági hatásait a rendelőjükre, illetve a vállalkozásukra nézve egyaránt.

A legtöbb fogászati beavatkozás nagy mennyiségű aerosolt és vízpermetet generál, ami veszélyezteti a fogászati pácienseket, és nagy valószínűséggel a fogorvosok és a fogorvosi csapat többi tagját is. Az aeroszol átjutásának megakadályozására a fogorvosi rendelőkben elengedhetetlen a megfelelő egyéni, egyszer használatos vagy sterilizálható védőeszközök használata. Számos országban azonban nem sikerült ellátni a fogorvosokat védőruházattal, például FFP2 vagy FFP3 maszkokkal, ami szinte lehetetlenné teszi a fogorvosok számára szakmai kötelezettségeik teljesítését, valamint a SARS-CoV-2 átvitelének a megakadályozását.

Az Európai Fogorvosok Tanácsának (CED) elnöke, dr. Marco Landi az alábbiakat hangsúlyozta egy nyilatkozatában: „A COVID-19 válság egyértelműen megmutatta a közegészségügy területén folytatott nemzetközi együttműködés és az EU központi szerepét az egészségpolitikai folyamatokban, és az egészségügybe történő beruházások nagy szükségességét. A CED továbbra is támogatja azon tagjainkat, akik más egészségügyi szolgáltatókkal együtt a COVID-19 elleni küzdelem élvonalában vannak, főleg az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ és az Európai Bizottság általános útmutatásainak továbbítása révén.”

…„Készen állunk arra, hogy szükség esetén további feladatokat vállaljunk a közegészségügy, a betegeink és a közösségeink érdekében. Felhívjuk a tagállamokat és az Európai Bizottságot, hogy tegyenek lépéseket a COVID-19 hosszú távú negatív hatásainak ellensúlyozására a fogorvosok, ideértve a magánrendelők dolgozóit is, ők is támogatásra szorulnak. A nemzetközi sürgősségi támogatások segítségével eszközöket és hozzáférést kell nekik biztosítani, és uniós szinten a rendelkezésre álló finanszírozásból arányos részesedést kell kapniuk”- tette hozzá Landi.

Hogyan befolyásolta a COVID-19 az európai fogászati rendelőket?

Az NTV német televíziós hírcsatornán megjelent cikkben dr. Thorsten Nassauer fogorvos és rendelőtulajdonos a németországi Wiesbadenben azt mondta, hogy a sürgősségi betegek száma az átlagos páciensforgalom maximum 20% -át teszi ki. Mivel a kezelések nagy részét most el lehet és kell is halasztani a járvány terjedése miatt, a fogorvosok jelenleg elveszíthetik bevételeik 80%-át is, mert semmilyen konzerváló és esztétikai beavatkozás nem megengedett.

A COVID-19 válság gazdasági terheinek enyhítése érdekében az európai országok kormányai önállóan fognak a segélyprogramokról dönteni – ha még nem döntöttek -, melyek előbb vagy utóbb a fogászati szektort is nagy valószínűséggel érinteni fogják. Hiszen a koronavírus következtében Európa-szerte a turizmushoz és vendéglátáshoz hasonlóan, a fogászati praxisok bevételei is minimálisra olvadtak. Magyarországon ez egy közel 20 ezer főt érintő ágazat leállását eredményezi, mivel 6000 fogorvost, 3000 fogtechnikust, illetve 10 000 ezer egyéb rendelői munkavállalót, asszisztenseket, röntgeneseket, recepciósokat és dentálhigiénikusokat érint.

A fogászati szektorban dolgozók abban bíznak, hogy rövidesen állami segítséget kaphatnak a praxisok dolgozóinak a béréhez és a bérleti díjak kifizetéséhez. Erre szükség van annak érdekében, hogy a járvány után is működőképes maradjon az ágazat, és folyamatos lehessen a betegellátás, mely vélhetően tömegesen fog rázúdulni a rendelőkre, és erre majd minden szempontból készen kell állniuk.

A frontvonalban dolgozók védelme a SARS-CoV-2 ellen

Egy közelmúltban kiadott nyilatkozat szerint az európai egészségügyi szakemberek és tagszervezeteik felszólították az Európai Bizottságot, valamint az Unió kormányait, hogy támogassák és védjék meg a SARS-CoV-2 elleni küzdelemben részt vevő egészségügyi szakemberek között a fogorvosokat is. A fogászati szakembereket az EU munkaidőről és anyagi arányosságról szóló irányelv hivatalosan védi, ezért biztosítani kell a megfelelő munkakörülményeket, pihenőidőt és a műszakok közötti regenerációs időt. Végezetül, mivel a jelenlegi körülmények közötti munkavégzés súlyos károkat okozhat pszichés oldalon is, az egészségügyi dolgozók számára biztosítani kell a mentálhigiénés támogató szolgáltatásokhoz való ingyenes hozzáférést is. Az Egészségügyi Világszervezet szerint április 8-áig 675 869 megerősített COVID-19 eset volt Európában és 56 839 az ezekhez kapcsolódó halálesetek száma.

Forrás: Dental Tribune

Ossza meg véleményét!

A DENTAL.HU a fogászati szakma portálja.

Az Ön véleménye, hozzászólása, aktivitása legalább olyan fontos, mint a cikk, amit elolvasott. Ossza meg a cikket ismerőseivel vagy szóljon hozzá, mondja el véleményét a Facebook oldalunkon.