Womburne, UK: a SARS-CoV-2 idején a fogorvosok szokatlan megoldásokra kényszerülnek, hogy a korlátozások és lezárások ellenére biztosítsák pácienseik egészségügyi ellátását. Annak érdekében, hogy egyik előírást se szegje meg, a womboune-i Willows Dental és Implant Center fogorvosa drónnal szállította ki páciensének az alapvető gyógyszereket. Pár nap múlva feljelentették a rendőrségen, ő pedig bocsánatot kért, amiért túl kreatív megoldást választott a betegellátáshoz.

Az egész egy videóval kezdődött, amit a fogorvos a Facebook oldalán posztolt. Ezen egy drónt látni, ami száll az égen, és egy dobozt szállít. A poszt szövege pedig arról tájékoztat, hogy 7 perc alatt kiszállításra került az antibiotikum a 27 mérföld/óra (43.45 km/óra) sebességgel repülő drón segítségével.

Bár a drónok legálisak az Egyesült Királyságban, a drónpilótáknak regisztrálniuk kell, és engedélyt kell kérni az Egyesült Királyság Polgári Repülési Hatóságától (UK Civil Aviation Authority) ahhoz, hogy a légijárműveket lakott települések közelében használhassák. Így pár nappal a videó publikálása után a rendőrök felkeresték a fogorvost.

A Staffordshire-i Rendőrkapitányság szóvivője azt nyilatkozta a helyi lapnak, az Express & Starnak: „Rendőrtisztek vették észre a social mediában a videót, amin egy férfi drón segítségével szállított ki gyógyszereket a páciensének egy wombourni szájsebészetről május 9-én délután. A tisztek felkeresték a férfit, és figyelmeztették.”

Ezek után a fogorvos Facebookon kért bocsánatot: Fogorvosként, aki folyamatosan feszegeti a határokat a minél jobb betegellátás érdekében, úgy tűnt helyesnek, hogy egy ilyen rendkívüli időszakban drón segítségével szállítsuk ki a szükséges gyógyszereket a rászoruló betegeknek. Ezzel feldühítettünk pár embert a social mediában, akik nagyon komolyan veszik a drón reptetést. Ezúton szeretnénk mindenkit biztosítani róla, hogy a szállítás során senki nem sérült meg, a betegünk fájdalmai megszűntek, és nem állt szándékunkban senkit felbosszantani.”

„Őszintén azt gondoltuk, hogy segítünk az embereknek a korlátozások idején, és nem gondoltuk, hogy bármilyen repülőbe ütköznénk az égen. Szóval azoktól, akik feljelentettek minket a rendőrségen, hogy a fejünkre koppintsanak, szeretnénk bocsánatot kérni, amiért túl kreatív megoldást választottunk.” – folytatódott a poszt.

Dr. Neel Barchha, a Willows egyik fogorvosa elmondta az Express & Starnak: „A hihetetlenül profi wombourne-i rendőrtisztek meggyőződtek róla, hogy nem történt bűncselekmény, és a kockázatelemzés során kiderült, hogy egyetlen szabályt sem szegtünk meg. Szeretnénk kihasználni a lehetőséget, hogy bocsánatot kérjünk a hivatásos drón közösségtől, amiért bármilyen nehézséget okoztunk számukra, és minden wolyerhampton-i embernek jó egészséget kívánunk ezekben a nehéz időkben. Részünkről folytatjuk a közösség szolgálatát, és ezentúl a gyógyszerek szállítását és a fogászati ellátást drónok nélkül oldjuk meg.”

Egy május 9-i humoros Facebook poszt szerint a Willows Dental és Implant Center már ki is talált egy új alternatív módot a gyógyszerek kiszállítására. Publikáltak egy fotót, amin egy bernáthegyi szállítja ki a gyógyszereket egy kis dobozban, amin a következő felirat olvasható: „Ne aggódjatok a drónkiszállítás miatt, Rosie, az egyik terápiás kutyánk önként jelentkezett a feladatra.”

Forrás: Dental Tribune 

Ossza meg véleményét!

A DENTAL.HU a fogászati szakma portálja.

Az Ön véleménye, hozzászólása, aktivitása legalább olyan fontos, mint a cikk, amit elolvasott. Ossza meg a cikket ismerőseivel vagy szóljon hozzá, mondja el véleményét a Facebook oldalunkon.