Endi_portre„A fejlesztés minden mozzanata gyakorló fogorvosi logikára és klinikai felhasználásra tervezve készült. Nem szoftvert fejlesztünk és nem sablont nyomtatunk, hanem komplett megoldást kínálunk a fogorvosok számára. Azt hiszem, talán ez a mi legnagyobb értékünk.”

A SMART Guide navigációs rendszert kifejlesztő cég alapítójával beszélgettünk, hogy megtudjuk, mi van a sikertörténet mögött.

Mivel foglalkozik a cég?

Műtéti beavatkozásokhoz fejlesztünk olyan digitális rendszereket, melyek kiszámíthatóbb eredménnyel segítik az orvost a magasabb szintű betegellátásban. Az első termékünk a SMART Guide, mely egy navigációs rendszer, implantációval foglalkozó fogorvosok számára.

Hogyan kerültél kapcsolatba a számítástechnikával fogorvosként?

Mindig is érdekelt a digitális világ és az orvostudomány kapcsolata. Otthon is ezt láttam, hiszen édesapám a traumatológia területén foglalkozott biomechanikával és véges elemes analízissel. Már a szakdolgozatomat is számítógépes tervezésből írtam, majd megpályáztam egy PhD ösztöndíjat Svájcban. Az egy fantasztikus időszak volt, sokat tanultam arról, hogy mi van a klinikum másik oldalán, illetve hogy milyen jó dolgok tudnak abból születni, ha egy asztalhoz leültetünk több különböző területhez értő embert.

„Az első bárány fejért én mentem el egy falusi vágóhídra, hogy megtörténhessenek az első állat-modell kísérleteink.”

Miért jöttél haza Svájcból?

A kérdés jogos, marasztaltak és meg is fordult a fejemben, hogy maradjak. Viszont motoszkált bennem egy gondolat, miszerint a tudományos témám kapcsán megszerzett tudásból lehetne valami jó dolgot csinálni. Hazajövetelemben nagy szerepe volt annak, hogy ezt meglépjem. Elsősorban sosem a pénz motivált, hanem az, hogy valami kiemelkedő dolog alkotásában vegyek részt.

Igazi „start-up sztori” a tietek, hogyan indult az egész?

Amikor visszajöttem Magyarországra, egy elég turbulens időszak következett. Szegeden folytattam a PhD munkásságomat, Budapesten dolgoztam egy rendelőben, ahol volt lehetőségem egy nagyszerű ember mellett dolgozni, akit mai napig a mentoromnak tartok. Minden, amit akkor az implantológiáról megtanultam, azt neki köszönhetem. Ott rengeteg komplikált implantációs esettel találkoztam, mely felvetette bennem a kérdést, hogy miért nem használnak a kollégák rutinszerűen olyan technológiákat, melyek segítik a munkájukat. Gondolok itt a modern képalkotásra, számítógépes tervezésre és navigációra. Véleményem szerint minden afelé mutat, hogy ezek egyre inkább elfogadott és a mindennapi használatba illesztett megoldások lesznek.

Ezzel a gondolattal a fejemben elkezdtem összeszervezni egy kis csapatot, hogy belevágjunk a fejlesztésekbe. Egy szoftver fejlesztő kollégával kezdtük 2011-ben, majd gyorsan hárman lettünk, velük Svájcban is együtt dolgoztunk. Üzleti Angyalként egy családi barát kezdte el támogatni a projektünket üzleti tudással és tőkével egyaránt. Ő a mai napig tereli a gondolatainkat és mentorálásával segíti a cég fejlődését. A pénzügyi szektorból érkező üzletemberként világos és perspektivikus gondolkodása mindig irányba rakja a céget.

A kezdeti idők nagyon romantikusak voltak, olyan amilyet a filmekben lát az ember. Egy családi ház padlásán volt az „irodánk”, az első nagyobb értékű gépeink pedig a garázsban kerültek beüzemelésre. Két asztalnál és négy monitornál ültünk a szoftverfejlesztő kollégákkal reggeltől estig, miközben szépen bővülgetett a csapat.

Mit tartasz a legnagyobb szerencsének és mi volt a legnehezebb?

Alapvetően szerencsésnek tartom magam és az egész helyzetet, hiszen a szakmám, a tudományos témám és a cég tevékenysége tökéletes átfedésben vannak egymással. Ráadásul a digitális technológiák fejlődése és terjedése, soha nem látott ütemben halad az egészségügyben világszerte. Magyarországon külön szerencse, hogy a szakma igen magas színvonalat képvisel. Az Egyetemek és szakmailag elismert kollégák támogatása is rendkívül sokat jelent számunkra, hiszen klinikailag releváns fejlesztések és tudományos megalapozottság is csak így képzelhető el a fejlett világban. Az elején többen próbáltak lebeszélni a dologról, de az nem volt nehéz számomra, hiszen biztos voltam abban, hogy mit akarok. A legnehezebb talán az, hogy az implantológiai navigáció kommunikációját rendbe rakjuk, hiszen ez az ami eléggé félre van csúszva nem csak az országban, de Európa több helyén is. Ezen dolgozunk, és úgy gondolom, eddig sikeresek vagyunk benne.

Milyen hatással voltak Rád ezek az évek?

Nagyszerű emberek vesznek körül, úgy látom, hogy jó hatással vagyunk egymásra és szerintem ez a hosszú távú fejlődés alapja. Teljesen más aspektusból és több oldalról szemlélem a dolgokat, közelítem meg a feladatokat, mint pár évvel ezelőtt.

Hányan vagytok most és mik a jövőbeli célok?

Jelenleg tízen vagyunk fő állásban, és sokan kapcsolódnak a munkánkhoz akár fejlesztési, akár tudományos téren. Kiemelkedően jó emberekből áll össze a csapat, akik mind hisznek a cégben. Nagyon különbözőek vagyunk és bízunk egymás szakmaiságában, hiszen egy ilyen projekt megvalósításához közös nevezőre kell hozni orvosokat, szoftverfejlesztőket, mérnököket és értékesítőket egyaránt.

A célunk egyértelműen az, hogy globálisan meghatározó szerepet töltsünk be a navigációs technológiák fejlesztésében és értékesítésében. Ehhez a témához világ szinten is kevesen álltak hozzá ennyire koncentráltan. Mi egy dolgot csinálunk, de azt úgy gondolom, hogy kellő megalapozottsággal és elhivatottsággal. Már most büszkék vagyunk arra, hogy egy olyan dolgot hoztunk létre, melyet a világ élmezőnyével hasonlítanak össze, de a nemzetközi piaci sikerig vezető út még hosszú lesz. Jelenleg már folynak előkészületek, tárgyalások és bizonyos országokban teszt üzemek is, melyek mind a nemzetközi nyitást alapozzák meg.

Jelentkezem a kongresszusra