A British American Tobacco (BAT) tudósainak tanulmányai kimutatták, hogy a potenciálisan dohányzási téren “kockázatcsökkentett” termékekből (PRRP-k) származó aeroszolok – pl. a gőz (vapor) és a dohányfűtő termékek szignifikánsan kevesebb nyomot hagynak a fogzománcon és a bőrön, mint a konvencionális cigarettákból származó füst.

Köztudott, hogy a cigarettázók körében gyakori a fogzománc elszíneződése. Habár ezt az elszíneződést gyakran nikotin-szennyezésnek hívják, tulajdonképpen a cigarettafüstben található kátrány okozza. Ez a cigarettafüst a bőrt is elszínezheti.

A tanulmányban a BAT tudósai a PRRP-k aeroszoljának a hatásait térképezték fel. Egy referencia-cigarettát, egy dohányfűtő terméket (THP) és két innovatív vaporterméket értékeltek ki. A színezési fok vizsgálatához használt anyagok skálája rendkívül széles volt, beleértve sertésbőrmintákat és szarvasmarha fogzománc blokkokat is. Hogy imitálják a szájüregben lévő valódi kondíciókat, a zománcblokkokat először nyálba áztatták be, hogy kialakulhasson a lepedékréteg. Ezt követően megvizsgálták a mintákat standard fogkrém, illetve más fogfehérítő termékek használata előtt, alatt, és után is.

Az eredmények kimutatták, hogy a vaportermékekből és THP-kból származó aeroszolnak kitett bőr és fogzománc nem jelzett elszíneződést – a szennyeződés mértéke megegyezett a kezeletlen (fogfehérítő terméket nem alkalmazott) kontrollmintákéval. A BAT úgy tartja, hogy a cigarettákról vaportermékekre illetve THP-kra való teljes átállás kozmetikai és szociális előnyöket is hozhat magával a fogyasztók számára. “Ezek az előnyök szociális kérdéseket és a személyes higiénét tekintve is rezonálnak a fogyasztókkal” – mondta Dr. Annette Dalrymple főkutató, aki bemutatta az eredményeket a globális nikotinfórumon, mely a lengyelországi Varsóban került megrendezésre június 13-15 között.

Szerkesztői megjegyzés: ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy ezek a termékek kevésbé ártalmasak, mint más dohánytermékek.

Forrás: uk.dental-tribune.com