Éppen ezért felmerül a kérdés, miért nem karolták fel őket szélesebb körben a gyakorló fogorvosok. Sokan közülük úgy ítélik meg, hogy a fogászati lézerek nem hasznosak, túl bonyolultak és túlságosan drágák. Ez azonban megváltozott, amikor a fogászat színterén megjelentek a diódalézerek. A dokumentált tudományos bizonyítékok, a könnyed használat, illetve a megfizethetőség egymást erősítő hatása következtében mára a diódalézerek a fogászati rendelők nélkülözhetetlen részévé váltak.

A lézerek mögötti tudomány

Az angol laser szó a “light amplification by stimulated emission of radiation” (fényerősítés a sugárzás indukált emissziója révén) kifejezésből képzett betűszó. A lézerek elnevezése utal arra az anyagra, amelyben a lézersugár indukálódik. A diódalézerekben ez az anyag egy félvezető (olyan anyagok egy osztálya, amelyek a modern elektronikus berendezések – beleértve a számítógépeket, telefonokat, rádiókat – alapját képezik). Ez az innovatív technológia tette lehetővé a kisméretű, egyszersmind alacsony árú lézerek kifejlesztését. A kutatások nagy része a 810 nm-es diódalézerekre fókuszált. Ez a hullámhossz ideális a lágyszöveteken végzett beavatkozásokhoz, mivel a hemoglobinban és a melaninban nagyrészt elnyelődik. Ez teszi alkalmassá a diódalézereket a célszövetek precíz vágására, koagulációjára, ablációjára vagy vaporizációjára.

A 810 nm-es diódalézerekkel végzett kezelésről (1. ábra, Picasso diódalézer, AMD LASERS) kimutatták, hogy szignifikáns, hosszú távú baktericid hatással rendelkezik a parodontális tasakokban. Az A. actinomycetemcomitans – ami egy parodontális megbetegedések kialakulásával összefüggésbe hozható invazív patogén, s általában nagyon nehéz eliminálni – a lézerkezelésekre nagyon jól reagál. A scaling vagy a gyökérsimítás eredményeit diódalézeres kezeléssel javítani lehet. A kezelés a páciens számára sokkal komfortosabb, az íny gyógyulása pedig gyorsabb és stabilabb.

Könnyed alkalmazhatóság

A fogorvosok közül a kezdeti felhasználók jól boldogulnak az új technológiával. Élvezik a kihívást, amit az jelent, ha elsőként alkalmazhatnak egy terméket. A legtöbb fogorvos azonban nem tartozik a korai felhasználók közé. A lézerek elijesztették a fogorvosok többségét nagy helyigényük, az operációs végződések magas karbantartási igénye és a bonyolult beállítási műveletek miatt. Mikor melyik végződést használjam? Melyik beavatkozáshoz milyen beállítás a megfelelő? Miért volna szükségem a lézerre, ha nélküle is elboldogulok?

Térjünk át a diódalézerre. Egy kompakt berendezésről van szó. Könnyedén átvihető az egyik kezelőhelyiségből a másikba. Zárt rendszer, nincs szükség víz vagy levegő csatlakoztatására. Egy egyszerű üvegszálas kábellel rendelkezik, amire könnyedén csatlakoztatható az operációs végződés. A készülékeket számos előre beállított értékkel szállítják, bár az orvosok nagyon rövid időn belül anynyira belejönnek, hogy nincs is szükségük rájuk. A teljesítmény és az impulzus beállításai egyszerűen elvégezhetők az adott pácienshez, illetve beavatkozáshoz igazodva.

Személyes megjegyzésként hozzáfűzném, hogy én azok közé a fogorvosok közé tartozom, akik nem szeretik a vadonatúj, high tech technológiák okozta kihívásokat. A múltban kipróbáltam több olyan lézert is, amelyet felhasználóbarátnak hirdettek, ám sok mindent el lehetett mondani róluk, csak épp ezt nem. A 810 nm-es diódalézer esetében azonban már egy rövid rendelői ismertetőt követően a kezembe tudtam venni a kézidarabot, és megfelelően kényelmesnek találtam néhány egyszerű beavatkozás elvégzéséhez. Azóta online tréningen vettem részt, valamint kurzusok keretében előadásokat hallgattam meg, ami nagyban fokozta mind a komfortérzetem szintjét, mind pedig a kompetenciámat.

Megfizethetőség

A lézertechnológia mindig magas árral jár együtt. Az előállítás költséges, a vágóvégződések technológiája szintén magas árakat tesz szükségessé. A diódalézereket azonban kevésbé költségesen lehet előállítani. A technológia mára elérhető 10 000 kanadai dollár alatti összegért is. Ezen az árszinten a diódalézerek az általános fogorvosi gyakorlatot folytató fogorvos számára is megfizethetővé válnak.

Miért van szükségem erre a technológiára?

A 810 nm-es diódalézer speciálisan lágyrészlézer. A hullámhossz ideális a lágyrészeken végzett beavatkozásokhoz, hiszen a lágyszövetekben nagy számban előforduló hemoglobin és a melanin nagymértékben elnyeli. Ez lehetővé teszi, hogy a diódalézerekkel elvégezzük a célszövetek precíz vágását, koagulálását, ablációját vagy vaporizálását kevesebb trauma, sokkal jobb posztoperatív gyógyulás, valamint rövidebb gyógyulási idő mellett. A diódalézerek hihetetlen könnyed alkalmazhatóságuk, sokoldalúságuk következtében a lágyszövetek kezelésében „lágyszöveti kézidarabokká” válnak a fogorvosok eszköztárában. A fogorvos a diódalézereket ugyanúgy használhatja a lágyszövetek eltávolítása, finomítása, illetve korrekciója során, mint ahogy a zománcon és a dentinben a hagyományos fogászati kézidarabokat. Ez kiterjesztheti az általános fogorvos gyakorlatát számos lágyszöveti beavatkozás elvégzésére.

A következő beavatkozások az új lézerfelhasználók számára könnyű kezdőpontok lehetnek:
1. Gingivectomia,vérzéscsillapítás,ínyretrakció alenyomatvételsorán
A diódalézerek a konzerváló fogászati beavatkozásokat gyerekjátékká varázsolják. A preparáció során a fogakat fedő ínyszöveteket egyszerűen el lehet távolítani, s egyúttal megvalósul a vérzéscsillapítás is. A restauráció pontosságát nem veszélyeztetik ezután a rossz ínyviszonyok. Nincs több csatározás a szabálytalan ínylefutással és a vérrel (1-5. ábra).

Az ínybarázda tágítása a lenyomatvétel előtt segít a pontos lenyomatozásban, illetve a restauráció sikerességében. Nincs szükség többé a retrakciós fonalakra (6-7.ábra).

Ezekkel a beavatkozásokkal a konzerváló fogászat sokkal kevesebb stresszel jár, sokkal megbízhatóbbak az eredményeink, továbbá mind a fogászati team, mind a páciens számára sokkal élvezhetőbb a beavatkozás.

2. Operculectomia, ínyhiperplázia - excízió és/ vagy rekontúrozás ínyhiperplázia esetében, frenectomia
Ezeket a beavatkozásokat rendszerint nem végzik el az általános fogorvosok. Ezek az általános fogászati praxis szolgáltatásainak kiterjesztésére vonatkozó példák. A fogorvos sokkal inkább proaktívvá válik a hiperpláziás ínyszövetek kezelésében, amelyek fokozzák a káriesz, illetve a parodontális megbetegedések rizikóját (8-10.ábra).

3.Lézerrel asszisztált parodontális kezelés
A fogkő-eltávolítás és a gyökérsimítás diódalézer alkalmazásával együtt sokkal hatékonyabb, mint a fogkő-eltávolítás és a gyökérsimítás önmagában. Fokozza az ínyszövetek gyógyulásának sebességét, mértékét, javítja a páciens posztoperatív komfortérzetét. Mindez a lézer baktériumszám-csökkentő, károsodott szöveteket eltávolító, valamint biostimulációs hatásának köszönhetően jön létre (11-12.ábra, dr. Phil Hudson szíves engedélyével).

Az A. actinomycetemcomitans, amelyet összefüggésbe hoznak az agresszív periodontitisszel, szisztémás betegségekben is szerepet játszhat. Megtalálták az ateroszklerotikus plakkokban, s vannak újabb adatok arra vonatkozóan, hogy szerepet játszhat a koronáriás szívbetegségekben.

A diódalézer hatékony az A. actinomycetemcomitans számának csökkentésében, s ezáltal indirekt úton hozzájárul a szív egészségi állapotának megőrzéséhez.

Lézerképzés

A legtöbb diódalézer-gyártó az új felhasználók számára a kezdéshez kínál valamilyen továbbképzési formát. A legátfogóbb online, elfogulatlan, tagsághoz nem kötött certifikált, bevezető diódalézer-kurzus (amely kiterjed a tudományos alapokra, a biztonsági előírásokra és klinikai alkalmazásokra) a www.advancedlasertraining.com webcímen érhető el. Ez a kurzus minden szükséges információt biztosít a lágyszöveti diódalézerekkel való munka elkezdéséhez. A bonyolultabb beavatkozásokhoz léteznek haladó kurzusok.

A lágyszöveti diódalézer gyorsan az általános fogászati rendelők „kötelező”, széles körben elterjedt tartozéka lesz. A mögötte rejlő tudomány, a könnyű alkalmazás és a megfizethetőség egyszerűvé teszi bevezetését a praxisba. A rendelő alapvető „lágyszöveti kézidarabjává” válik. Hamarosan elérkezik az az idő, amikor minden fogászati praxisban, de dentálhigiéniai rendelőkben is, megtalálható lesz a diódalézer. A konzerváló fogászati beavatkozásokat könnyen, megbízhatóan, kevesebb stressz mellett lehet elvégezni. A diódalézer révén a praxis kezelési spektruma a lágyrész-beavatkozásokra is kiterjed, ami a rendelőben tartja a betegeket. A páciensek ínyének állapota minimálinvazív, kíméletes módon javul. Minden esetben, amikor a fogorvos felemeli a diódalézert, felteszi a kérdést: hol voltál az eddigi pályafutásom során?