Dr. Liu Feng professzor úr Kínából érkezett, hogy a 2019-es Dental World Esztétikai Konferenciáján előadást tartson „A digitális technológia által vezérelt precíz implantáció az esztétikai zónában” témában. Dr. Liu Feng nevét sokat ismerhetik a szakmából, rendívül sok publikációja olvasható a legrangosabb nemzetközi szaklapokban.

Professzor Úr! Arra kérem, szíveskedjen összefoglalni előadásának legfontosabb üzenetét azok számára, akik nem tudtak jelen lenni az Ön előadásán.

Az előadásom a digitális implantációra fókuszált, először bemutattam az esztétikai fogászatban hasznosítható kínai fejlesztéseket. Előadásom jelentős része a sebészetről szólt, bemutattam egy sablonnal végzett és dinamikusan navigált implantátum behelyezését, továbbá néhány egyéb sebészeti technikát is. A sablonnal végzett műtét ma már egy általános eljárás, de a dinamikus navigáció egy új, friss technika. Az én klinikámon ezt a technikát 2 éve használom. Számtalan esetet megoldottam már ezzel a módszerrel, és úgy gondolom, ma
sok fogorvos érdeklődik e témában.

Említette, hogy a fogászatban a fehér és a rózsaszín esztétika ugyanolyan mértékben fontos, de amikor implantátumokról beszélünk, Ön szerint miért fontosabb a rózsaszín esztétika?

23 évvel ezelőtt, miután befejeztem az egyetemi tanulmányaimat az USA-ban, az első 10 évben természetes fogakra készítettem pótlásokat, és a természetes fogak esetében – az új anyagokkal különösen – nagyobb figyelmet kapott a fehér esztétika a rózsaszínnel szemben. Az utóbbi 10 évben azonban egyre több időt töltöttem az implantációs fogpótlásokkal, a sebészettel és a protetikával is. Azt gondolom, ha nagyon szép és kiváló implantációs fogpótlásokat szeretnénk készíteni, akkor nagyobb figyelmet kell fordítanunk a rózsaszín esztétikára. A szép rózsaszín esztétikát sokkal nehezebb elérni, hiszen a jó kialakításnak a jó és megfelelő sebészeti eljárás az alapja, ahol meg kell fontolnunk, hogyan tudjuk fenntartani a lágyszövetet, hogyan állítjuk helyre azt, és hogyan alakítjuk ki ezt a végleges fogpótlással. Én úgy gondolom, hogy elsősorban a rózsaszín esztétika a kulcsa az igényes és jó minőségű implantációs fogpótlásoknak.

A lágyszövet megváltoztatásához Ön megemlítette a ragasztott híd használatát is. Elmondaná, hogy mire gondolt pontosan?

Azon a területen, ahol nagyon sikeres implantológiai eredményt akarunk elérni, ott az ideiglenes pótlás nagyon fontos, a gyógyulási felépítmény használata viszont nem egy jó módszer. Az implantátum által megtámasztott ideiglenes pótlás készítése néhány esetben nem lehetséges, ekkor használok ragasztott hidat vagy Maryland hidat. Ebben az esetben a híd funkciója az, hogy megtámassza, fenntartsa a lágyszövetet, a bukkális kontúrt és a magasságot. Ha nem használunk ideiglenes pótlást, akkor a lágyszövet felszívódik, de ha használunk, akkor a lágyszövet hozzákapcsolódik a hídhoz, tehát nagyon fontos ennek a használata.

Előadásában ajánlotta a nagy transzlucenciájú, többrétegű cirkónium használatát is. Miért tarja ezt előnyösnek?

Ennek az anyagnak a használatával erősebb, teljes cirkónium-kerámia pótlásokat tudunk készíteni. Tapasztalatom szerint, a páciensek az implantátumokkal – pl. amikor keményebb ételeket fogyasztanak -, nagyobb rágóerőt használnak, mint a természetes fogukkal, így ha egy nem elég erős anyagot használunk, akkor az könnyebben eltörhet. Ezért részesítem előnyben ezt az anyagot az implantációs fogpótlások esetében. A többrétegű, magas transzlucenciájú teljes cirkóniumból nagyon szép és nagyon erős pótlásokat tudunk elkészíteni, ezért preferálom ennek a használatát.

Profeszor Úr! Köszönjük a sok információt adó beszélgetést!

Tartsanak velünk idén is a Dental World Kongresszusain! Az implantológiai szekcióban több hasonló témáról lesz szó: dr. Norman von Sternberg a 3D tervezésről és a vezérelt implantológiai munkafolyamatokról tart előadást, dr. Carlos Jurado a transzlucens cirkónium felhasználásának a lehetőségeit taglalja az implantációs fogpótlásokhoz, továbbá dr. Cosim Dima egy új technikát mutat be, amellyel az implantátumok körüli esztétikát lehet még tökéletesebbé tenni.

 

Ossza meg véleményét!

A DENTAL.HU a fogászati szakma portálja.

Az Ön véleménye, hozzászólása, aktivitása legalább olyan fontos, mint a cikk, amit elolvasott. Ossza meg a cikket ismerőseivel vagy szóljon hozzá, mondja el véleményét a Facebook oldalunkon.