A 2019-es Dental World Implantológiai Kongresszusának egyik kiváló előadója volt dr. Alessandro Acocella, akinek neve ismert és elismert a szájsebészek körében Európában és azon túl is. A Digitális Implantológia c. könyvnek a társszerzője.

Kedves dr. Acocella, nagy szeretettel és tisztelettel köszöntöm a rendezvényünkön. Azok számára, akik nem tudtak részt venni az előadásán, arra kérem, hogy foglalja össze röviden annak mondandóját!

A dr. Giampiero Ciabattonival közösen szervezett előadásom a digitális implantológiáról szólt. Nagyon sok tapasztalatunk van, amelyet több mint 15 év alatt gyűjtöttünk össze a digitális- és az irányított implantológiáról, továbbá az olyan végleges fogpótlásokról, amelyeket 24 óra alatt a páciensek rendelkezésére át is tudunk adni.

Mindketten nagyon lelkesen és szívesen vállalják az olyan, szinte megoldhatatlannak tűnő eseteket, amelyek a legtöbb fogorvos számára rendkívül nagy kihívást jelentenének.

Igen, talán mert a maxillo-faciális sebészeti kórházi hátteremmel nagy gyakorlatom van a nehéz, bonyolultabb esetekkel, s dr. Gaimpero Ciabattoninak szintén. Mi általában olyan eseteket kezelünk, amelyeket más kollégák utalnak hozzánk, mert annyira komplikáltak, hogy nem vállalják. Ez a szenvedélyünk!

Ön szerint, mi volt előadásának a legfontosabb üzenete?

A fő üzenetem az, hogy egy eset megtervezésekor igyekezzünk mindent megtenni annak érdekében, hogy minimál invazív beavatkozásokat végezzünk! Mindig hallgassuk meg a pácienseink igényét a kezeléssel kapcsolatban, mielőtt elkezdenénk a beavatkozást. Ha csupán egy dolgot emelek ki, az akkor a következő: Mindig nyitottak legyünk arra, hogy minimál invazívan kezeljünk!

Egy nagyon érdekes esetet mutattak be egy hölgyről, akinek a röntgenfelvételét látva mindenki megoldhatatlan esetnek gondolta. Arra kérem, ismertesse röviden, hogy milyen „trükköket” alkalmaz a diagnosztikában, amivel lehetővé teszi az implantációt?

Ez az eset nagyon fontos volt nekem, mivel legjobb barátom édesanyjáról van szó. Általában, ha a páciensnek nincs csontjuk, akkor csontpótlást alkalmazunk. A PhD-met a csontpótlások gyógyulásából írtam. Én azonban inkább a technológiát használom, a lebeny nélküli műtéteket, és az implantátum behelyezéseknél az azonnali terhelést helyezem előtérbe. Ennek az eljárásnak köszönhetően segíteni tudtunk e páciensünknek azzal, hogy a fogait minimál invazív megközelítésben tudtuk behelyezni.

Mit gondol, mi a legfontosabb a fogorvosok számára ahhoz, hogy megpróbálják ezeket a megoldhatatlanak tűnő eseteket is ellátni?

Nagyon jól képzettnek kell lennünk, minden kezelésnek van egy ún. tanulási görbéje. A legfontosabb, hogy jó diagnózist állítsunk fel a 3D tervezéshez, mielőtt kiválasztjuk a kezelést a páciens számára!

Nagyon szépen köszönjük a válaszait. Tartsanak velünk idén is a digitális implantológia világába, ahol prof. dr. Windisch Péter tart előadást az innovatív, többfázisú 3D műtéti -és fogpótlástani protokollokról az előrehaladott lokalizált fog és állcsont-hiányok helyreállításában. Dr. Sam Omar Egyiptomból érkezik hozzánk, hogy a digitális „száj dizájn” és a digitális betegek témakörét járja körül.

 

Interjút készítette: Dr. Borsó Dóra
Fordította: Dr. Kovács Emese

Ossza meg véleményét!

A DENTAL.HU a fogászati szakma portálja.

Az Ön véleménye, hozzászólása, aktivitása legalább olyan fontos, mint a cikk, amit elolvasott. Ossza meg a cikket ismerőseivel vagy szóljon hozzá, mondja el véleményét a Facebook oldalunkon.