Az esztétikai, főleg a protetikai fogászatban a prevenció ritkán hallott fogalom. A páciensek meglévő problémákkal érkeznek a rendelőbe. Töréses sérülés, deformáció, fogvesztés esetén az eredeti állapot tökéletes visszaállítása a hagyományos módszerekkel nem lehetséges. A kezelések után páciensünk hibátlan, de az eredetihez képest szokatlan mosollyal tér haza. Ez csalódottságot, elégedetlenséget válthat ki, ami a kezelőorvosra nézve sem ideális, nem beszélve a felmerülő – időben és anyagiakban is mérhető – garanciális terhekről.

Dr. Nagy Árpád

Dr. Nagy Árpád szabadalma éppen ezt a problémakört hivatott kiküszöbölni egy saját szabadalomra épülő digitális megoldással. A SmileWarp Kft. partner rendelői Magyarországon és világszerte anyagi befektetés és speciális technikai feltételek nélkül alkalmazhatják az áttörést jelentő módszert.

Mit jelenthet mindez az Ön rendelője, fogászati praxisa szempontjából? Erről kérdeztük a SmileWarp kft. vezetőjét, dr. Nagy Árpádot.

Mivel foglalkozik a SmileWarp?

Két szóban válaszolva: Digitális fogtérképpel. Azzal a céllal rögzítjük a mosolyt egy adott időpillanatban, hogy bármikor vissza tudjuk állítani a rögzített állapotot esztétikai és funkcionális szempontból is. A névvel ugyancsak erre szerettünk volna utalni, ami az időhurok „timewarp” kifejezésből ered. Maga az eljárás szabadalmi oltalom alatt áll, melynek jogai kizárólag a SmileWarp-ot illetik.

Ezek szerint a SmileWarp-pal nem szerződött fogorvos nem is tárolhatja el a mintát a saját számítógépén?

Dehogynem. Csak nem nyújthatja szolgáltatásként. A legjobban egy ruhatár mintáján tudom elmagyarázni a különbséget. Akkor válik szolgáltatássá, ha van valaki, aki átveszi, majd adott minőségben visszaadja a kabátot és anyagi felelősséget vállal, ha elveszik. A „számítógépemen megvan” inkább egy „tegye ide le, aztán vagy itt lesz vagy nem” típusú tevékenységnek felel meg. Ezek a digitális állományok eddig soha nem jöttek létre. Az ok egyszerű: nem érte meg. Hiszen ki téríti meg a költségeit? Márpedig az átadás utáni beállított állapot és a fogtechnika digitális terve között nagyon sok különbség lehet. Gondoljunk csak egy egyszerű harapás-beállításra!

Milyen előnyökkel jár ez a módszer a rendelőknek?

A legfontosabb előny, hogy csökkenti a garanciális terhet. Szemléltetem egy egyszerű példával. Adott egy francia páciens, akinek 1.6-2.6-ig egyben készítettünk el egy 1.3-2.3 buccálisan premoláristól molárisig full anatomikus zirkon hidat. Átadás után a SmileWarppal rögzítjük a fogszínt, valamint a digitális fogtérképet (ezáltal a harapást is,) és a munkához készített preparálás mintáját is rögzítjük. Másfél évvel később a páciens jelentkezik egy 1.2, 1.1-es kerámia leplezés törésével, ami indokolja, hogy a munkát újra elkészítsük. A SmileWarp regisztráció segítségével elegáns megoldás lehetősége nyílik meg: azon a napon, amikor a páciens belép, hogy levágjuk a sérült hidat, már a rendelőben várja az új. 5-10 munkanap helyett 2 nap alatt megoldható a probléma, és nem kell újra lecsiszolni, lenyomatozni, stb. Ezzel rengeteg anyagi kiadástól menekül meg a rendelő, és időt is spórol.

Milyen feltételei vannak, hogy egy rendelő a SmileWarp partnere legyen?

Szándékosan úgy alakítottuk ki a partneri feltételeket, hogy minél egyszerűbb legyen. Nem szükséges semmilyen anyagi, sem pedig komoly időbeli befektetés, hogy valaki partnerré válhasson. Nincsenek kiskapuk, lízingdíjak, anyagi kötelességvállalások. Az intra-orális szkenner, bár nagyon megkönnyíti a rendelőnek a regisztrációk elkészítését, de egyszerű,  A-szilikonnal vett lenyomatok segítségével is tudunk együtt dolgozni.

Milyen támogatást nyújt a SmileWarp a partner- rendelők számára?

A SmileWarp nem csak egy adattároló cég, hanem egy digitális fogászati fórum. Nem csak a digitális fogtérkép létrehozásában, de a későbbi felhasználásában is segítséget nyújtunk. Nagyon fontosnak tartjuk a naprakész gyakorlati tudás elsajátítását, ezért a partnereknek rendszeres szakmai előadásokat tartunk. Az előző előadásban például két különböző intraorális szkenner összehasonlítását láthatták az érdeklődők, preparált fog és implantációs vegyes munka esetén. Mindezt élőben, 2 projektoron. Az előadásaink kimondottan gyakorlat-orientáltak. Az edukáció mellett marketing megjelenéssel, prospektusokkal és videókkal egyaránt támogatjuk a rendelőket annak érdekében, hogy a pácienseik könnyebben megismerhessék a SmileWarp nyújtotta előnyöket.

Hogyan képzeled el a cég jövőjét, melyek a kitűzött célok?

Szeretném, ha 2020-ban már minden megyében elérhető lenne a szolgáltatás. Jelenleg 21 partner- rendelőnk van, összesen 3 országban. Magyarország napjainkban élen jár a fogászati turizmusban. A külföldről érkező páciensek esetében nagyon rövid a rendelkezésre álló idő, és ebből fakadóan magas a garanciális esetek száma. Ezt az anyagi terhet szeretnénk mérsékelni a rendelők számára, ezzel is emelve a magyarországi fogászati turizmus nívóját. Célunk, hogy a SmileWarp partnerség egy biztosíték legyen a rendelők részére. Egy olyan szolgáltatáscsomag, amely folyamatosan emeli a versenyképességüket.

Hol találkozhat a szakmai közönség a SmileWarp-pal?

Idén több rendezvényünk már nem lesz, ugyanakkor lehet jelentkezni a 2020. március 27-ei előadásunkra. Itt az intraorális szkennerek után már az arcszkenner gyakorlatáról is szó esik majd. Pontosabb információt a www.smile-warp.com weboldalon és a www.facebook.com/SmileWarp Facebook oldalunkon osztunk meg az érdeklődőkkel. A partnerséggel kapcsolatos kérdésekre is örömmel válaszolunk minden megadott elérhetőségünkön.

Laczkó Leonard