Hamarosan selyemszálakból és aranydrótokból készült fogtetoválás segíthet az orvosoknak a diagnózis felállításában.

A kisméretű vezeték nélküli eszköz a zománchoz tapadva valósidejű adatokat küld a leheletben és a nyálban lévő kemikáliákról. Az érzékelőt a Princeton Egyetem mérnökei sebészeti-műtéti fertőzéseket és gyomorfekélyt okozó baktériumok detektálására használták és azt állítják vírusok felismerésére is alkalmas.

A szenzor jelenleg a fejlesztés korai szakaszában van, de az egyetem kutatói szerint segítségével egy nap eddig nem látott pontossággal lesz monitorozható az ember egészségi állapota. A bemutató során egy önkéntes lélegzett egy tehénfoghoz rögzített prototípuson keresztül, mire az eszköz azonnali választ küldött a közeli monitorra. Michael McAlpine a kutatás fő befektetője elmondta: „Az antenna tekercs továbbítja a jelet, így nincs szükség semmiféle elemre.”

A találmány részleteit a Nature Communications orvosi szakfolyóirat közölte le. A kutatók az eszköz elkészítése során a selymet és az aranyat grafénra (egyetlen atom vastagságú C-allotróp) illesztették. Összetettsége ellenére a fogfelszínre vízzel applikálható, akár egy ”gyermek-tetoválás”, közölte az egyetem.

A szenzor jelenleg túl nagy, emberi fogon nem alkalmazható, ezért további méretcsökkentésre van szükség. A kutatók tervezik továbbá a szenzor, evéssel és mosással szembeni, hosszú távú ellenállásának fejlesztését is.