Az interaktív rendszer három fontos részt tartalmaz, van benne egy páciens szimulátor, egy online instruktor, valamint egy adatbank, határtalan mennyiségű információval fogászati módszerekről, orvosi adatokról és egy előzőleg összeállított tanterv. A program egy számítógép vezérelt labor, melynek segítségével a tanulási procedúra felgyorsul, hiszen a felhasználó saját tempójában tudja az új ismereteket elsajátítani.

A rendszer a valós világot fordítja le egy virtuálissá, ahol a beavatkozások jobban láthatóak, és azonnali visszajelzés és kiértékelés segítségével rögtön megállapítható a felhasználó képzettségi szintje is.

A szoftver mellé egy optikai nyomon követő rendszer is tartozik, mely direkt összeköttetést teremt a szimulátorral, így egy teljesen működő tanlabort alakítanak ki. A nyomkövető a legújabb optikai leképező és szimulációs technológiákat alkalmazza, a leghatásosabb gyakorlati tapasztalatot nyújtja, ami jelenleg a világon megtalálható.

A szimuláció egy kitalált kórtörténetet tartalmaz, egy képernyőn nyomon követi a kezeléseket, és ezek hatékonyságát valós időben értékeli, majd visszajelzéseket ad róluk. A végrehajtott beavatkozásokat a rendszer megjegyzi, ezek később előhívhatóak és szakemberek által ellenőrizhetőek.

DentSim - az új fogászati gyakorló szoftver

A DentSim egy ergonómikus szerkezet segítségével kialakítja a megfelelő szimulált fogászati környezetet és kezelendő területet, ahelyett, hogy teljesen virtuális környezetben kellene dolgozni. Így a felhasználó valós beavatkozásokat végezhet anélkül, hogy az esetleges tanulással együtt járó hibák komolyabb következményekkel járnának.

A rendszer egyéni használata igen egyszerű, az autodidakta tanulást is elősegíti, hiszen gyakorlatvezető tanácsai nélkül is el lehet boldogulni a berendezés használatával. A készülék időt, tanulási költségeket spórol, valamint megtanítja és fejleszti a fogászati szakmában elengedhetetlenül szükséges manuális képességeket is.