Dániában újra megnyitották a fogorvosi rendelőket április 20-án. A norvég fogorvosok elkezdték a nem sürgősségi ellátások kezelését is, miután az ország kormánya megkezdte a COVID-19 korlátozásainak enyhítését. Magyarországon április 30-án jelentették be a magán egészségügy nyitását, mely a Magyar Közlöny 11-ik oldalán itt olvasható. Egyenlőre sok a bizonytalanság a korlátozás feloldása körül, lesz-e kötelező protokoll, amelyet be kell tartani a rendelőknek, ki fogja azt ellenőrizni, Budapesten és Pest megyében látogathatók a rendelők?

Magyarországon a közlönyben megjelent rendeleten kívül egyenlőre nem kaptak további tájékoztatást a fogorvosok, a MOK honlapján sem található egyéb információ. A Magyar Közlöny 2364 oldalán, 169/2020 (4.30) kormányrendelet is megjelent, amely 1§-a szerint a kijárási korlátozás Budapesten és Pest megyében fennmarad. Így bár a fogorvosok tevékenysége május 4-től nem korlátozott, azonban a kijárási korlátozás miatt a páciensek az ebben a régióban működő rendelőket nem látogathatják.

Rendelet továbbra is előírja a szigorú higiénés rendszabályok betartását. A szakrendelő épületébe csak előszűrés, kézfertőtlenítés után és kizárólag maszkban léphetnek be a páciensek. Egy óra alatt legfeljebb négy beteg vizsgálata történhet. A rendelőkben biztosítani kell a beteg közötti másfél méteres távolságtartást. Továbbá előírták a betegfogadó helyiségek rendszeres fertőtlenítőszeres takarítását, a dolgozók számára a kézfertőtlenítés és a szükség szerinti védőeszközök (gumikesztyű, védőköpeny, szájmaszk) biztosítását.

Magas kockázatú ellátásokat – például az arc-állcsont sebészeti, az aerosol-képződéssel járó fogászati beavatkozásokat – kizárólag negatív PCR eredménnyel rendelkező betegnek szabad nyújtani. Azaz minden ilyen esetben a betegnél kötelezően el kell végezni ezt a tesztet.

A szigorú fertőzésellenes intézkedések továbbra is érvényben vannak egész Európában, és a fogorvosok attól tartanak, hogy az egyéni védőeszközök nem elégségesek a páciensek kételyeinek eloszlatására, melyet tovább nehezít az a tény is, hogy nem vagy csak elvétve kaphatóak az alapvető védekezéshez szükséges egyszer használatos eszközök.

A SARS-CoV-2 terjedési sebessége Dániában csökkent, és a fogorvosok is szerepelnek azon a szakmákat feltüntető listán, amelyek a dán kormány szerint visszatérhetnek dolgozni, feltéve, hogy az üzlethelyiségeik és tevékenységük megfelel az egészségügyi irányelveknek, továbbá tiszteletben tartják a társadalmi távolságtartási intézkedéseket.

A fogorvosok mellett a munkába visszatérő szakmák listáján más egészségügyi szakemberek is szerepeltek, például csontkovácsok és pszichológusok, valamint kozmetikai- és wellness szolgáltatók, például tetoválók, szépségápolási- és masszázs-terapeuták.

Peter Lembke Gerdes, a DentaNet fogászati hálózat vezérigazgatója megerősítette, hogy Dániában és Norvégiában is újranyitottak a fogászati rendelők. „Április 20-tól a fogorvosok újra megkezdték a munkát. Az új fertőzések és a vírus okozta halálozás jelentősen csökkent, és a fogászati rendelők bizonyos körülmények között ismét megnyílhattak.

Senkit sem lehet kezelni előre egyeztetett időpont nélkül, és jelentős időt kell hagyni a betegek között, hogy a személyzet hatékonyan tudjon fertőtleníteni” – magyarázta Gerdes. A BBC arról számolt be, hogy a vállalkozások hirtelen újbóli megnyitása Dániában olyan aggályokat vet fel, hogy az egészségvédelmi- és biztonsági intézkedéseknek való megfelelés kihívást jelent, és hogy a Dán Fogorvosok Szövetsége továbbra is vizsgálja, vajon szükség van-e további védőfelszerelésekre.

Gerdes egyetértett: „Sok aggály van a munkába való visszatérés kapcsán, pl. hogy a fogorvosok rendelkeznek-e elegendő védőfelszereléssel, és mennyi ideig fognak tartani a készleteik. Néhány fogorvos megjegyezte, hogy az új rendelettel valószínűleg csak  kb. 14 napig tudnak majd praktizálni teljes kapacitással, mielőtt elfogynak a védőeszközeik. “

Gerdes szerint a potenciális védőfelszerelés hiány vezethet ahhoz, hogy Dániában a fogorvosok átszervezzék a betegellátást, és prioritássá tegyék a sürgősségi ellátást, vagy esetleg a fontossági sorrendet a magas költségekkel járó kezelések határozzák majd meg, amelyek lehetővé tennék számukra a bevételkiesés egy részének fedezését.

Más európai országok is – mint Németország, Svájc és Ausztria – szintén megkezdték a korlátozások enyhítését, illetve Svájcban már április 27-től szintén teljes körűen rendelnek a fogorvosok, hasonlóan Norvégiához és Dániához.

A Magyar Közlöny aktuális számának megtekintéséhez kattintson IDE!

Ossza meg véleményét!

A DENTAL.HU a fogászati szakma portálja.

Az Ön véleménye, hozzászólása, aktivitása legalább olyan fontos, mint a cikk, amit elolvasott. Ossza meg a cikket ismerőseivel vagy szóljon hozzá, mondja el véleményét a Facebook oldalunkon.