A D-vitamint, más néven a napfény vitaminját, napsugárzás hatására egyre nehezebb beszerezni. Az irodákban dolgozók számának növekedése napjainkban drasztikusan csökkentette a napfényhez való közvetlen hozzáférést. A SARS-CoV-2 terjedésének lelassítására irányuló, világszerte alkalmazott szigorú korlátozási intézkedések csak tovább ronthatták ezt a helyzetet. Megállapították, hogy a D-vitamin-hiány összefüggésben van a fogászati ​​implantátumok esetén komplikációkkal és szövődményekkel, és több bizonyíték is arra utal, hogy a vér nem megfelelő D-vitamin-szintje fontos szerepet játszhat a SARS-CoV-2 érzékenységben és a betegség lefolyásának kimenetelében.

A D-vitamin támogatja az immunrendszert, és fontos szerepet játszik az egészséges csontok és izmok fejlődésében és a fogzománc erősítésében. Mégis, a Nemzeti Biotechnológiai Információs Központ ez év elején megjelent cikke szerint világszerte körülbelül egymilliárd embernek van D-vitamin-hiánya, és a világ népességének 50%-a szenved D-vitamin elégtelenségben.

A Dental Tribune International (DTI) nemrégiben megjelent cikke korábbi tanulmányokról számolt be, amelyek kiemelték a D-vitamin-hiány oszteointegrációra és az azonnali implantátumok kudarcára gyakorolt ​​hatását. Ezenkívül kiderült, hogy a D-vitaminban gazdag optimális étrend csökkenti az ínygyulladást, és a DTI korábban beszámolt egy tanulmányról, amely kimutatta, hogy a terhesség alatti D-vitamin-kiegészítés javította az utódok száj egészségét gyermekkorban. 

A D-vitamin-hiány szerepe a SARS-CoV-2 fertőzésben

Kimutatták, hogy a D-vitamin jótékony hatással van a bakteriális és vírusos megbetegedések megelőzésére. Az Egyesült Királyságban a University Hospitals Birmingham NHS Foundation Trust által végzett közelmúltbeli tanulmányban a kutatók 392 egészségügyi dolgozó vérmintáit elemezték, akiket 2020 májusában vettek fel, tesztelve őket a SARS-CoV-2 antitestek jelenlétére és a D-vitamin koncentrációjának megállapítására a vérükben.

Megállapították, hogy a SARS-CoV-2-vel fertőzött résztvevők 15,6%-ában D-vitamin hiány volt. Ezenkívül azok, akiknél D-vitamin hiányt állapítottak meg, hajlamosak voltak test fájdalmakra és lázra, de nem számoltak be a COVID-19-hez kapcsolódó légzési tünetekről, például légszomjról vagy folyamatos köhögésről. A kutatók megjegyezték, hogy az alacsony D-vitaminnal rendelkező munkavállalók többsége fekete, ázsiai és kisebbségi etnikai háttérből származott, vagy pályakezdő orvos szerepet töltött be. A D-vitamin szint alacsonyabb volt a fiatalabb- és a férfi résztvevőknél, valamint a magas testtömeg-indexűeknél.

Az eredményekből azt is megállapították, hogy a D-vitamin-hiányban szenvedő egészségügyi dolgozók 72% -ában volt kimutatható a SARS-CoV-2 antitestek aránya, szemben a hiány nélküliek esetén ez csak 51% volt. Ezen eredmények alapján a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a résztvevők alacsonyabb D-vitamin-szintje növelhette a vírus iránti fogékonyságot.

“Vizsgálatunk kimutatta, hogy a D-vitamin-hiányban szenvedő egészségügyi dolgozóknál fokozott a COVID-19 fertőzés kockázata” – mondta Dr. David Thickett társszerző, a birminghami Institute of Inflammation and Ageing légzőszervi professzora, a sajtóközleményben. „Adataink alapján, mely az Egyesült Királyságban és a világszerte végzett vizsgálatokból származnak, kiderült a súlyos COVID-19-ben szenvedő egyéneknél nagyobb a D-vitamin-hiány, mint az enyhe betegségben szenvedőknél. ” – tette hozzá.

Forrás: Dental Tribune