Beszélgetés dr. Gombos Ádámmal, a programsorozat szervezőjével

– A tavalyi, nagy sikerű, kétnapos programsorozatot milyen személyes tanulságokkal zárta, milyen tapasztalatokkal kezdett az idei program szervezéséhez?

– A tavalyi kongresszus – sok tekintetben várakozásainkon felül – nagyon sikeresnek mondható. Ez ismét bizonyíték volt arra, hogy jó úton járunk, és a magyar fogorvosok is nyitottak az újdonságokra, igényük van a fejlődésre! Egyre több embert érdekel a nagyítás nyújtotta új világ, és az abban rejlő új lehetőségek. Ez adta nekem az ösztönzést és az új lendületet az idei MicroWorld szekció megszervezéséhez.

– A programok szervezésekor mi az elsődleges célja: minél több újdonságot bemutatni, vagy inkább a gyakorlatias, sokak által megtanulható eljárások megismertetése a hallgatósággal?

– Célom továbbra is az, hogy a loupe vagy mikroszkóp használatának megismerése és elsajátítása mellett azok a résztvevők is elégedetten távozzanak a rendezvényünkről, akik egyelőre még nem használnak ilyen eszközöket. Ennek megfelelően állítottam össze az idei programot, és hívtam meg az előadókat. Továbbra is a nagyítás marad a fókuszban, de a szék mellett nem a mikroszkópnak kell a kezünket vezetnie, hanem a fejünkben rejlő tudásnak. Idén is rengeteget tanulhatunk majd, ebben biztos vagyok.

– Véleménye szerint még nagyon új téma Magyarországon a mikroszkópos fogászat? A mikroszkóppal végzett restauratív beavatkozások ön szerint mikor kerülhetnek be a napi gyakorlatba?

– Nagy-nagy örömmel azt mondhatom, hogy már itthon is egyre több rendelőben használnak mikroszkópot. Egyelőre még szinte csak az endodonciai beavatkozások során, de – visszatekintve az elmúlt év hands-on kurzusaira – bátran merem mondani, hogy ez jövőre már nem így lesz! A rendelők tulajdonosai nyitottak az előremutató újításokra, az orvosok pedig előszeretettel használják a munkájuk pontosabbá tétele érdekében is. A gyökércsatornák lokalizálása és tisztítása mellett a fogorvoslás többi területén is óriási előnyökkel jár egy ilyen eszköz használata. Idén is ezt fogjuk bemutatni a Dental World MicroWorld Szekciójának az előadásain, valamint a workshopjain. Hiszen ki ne szeretne egy fogat hússzoros nagyításban preparálni, ellenőrizni…, természetesen mindezt kényelmesen és teljes magabiztossággal…?

– Kollégáitól kapott különböző ötleteket, kéréseket az idei témák kiválasztásához?

– Igen, a tavalyi MicroWorld sikerei után sokan megkerestek ötleteikkel, javaslataikkal, és természetesen sok barátság is köttetett. A különböző észrevételeket, javaslatokat igyekszem meg is valósítani az idei program szervezése során.

Microworld kongr

– „Közkívánatra” most is meghívtuk dr. Nazariy Mykhaylyuk-ot, a tavalyi kongresszusunk kiváló előadóját. Idén milyen témával ismerteti majd meg a résztvevőket? Az elméleti ismeretek megszerzésén túl számíthatunk gyakorlati programra is?

– Nazariy október 12-én, csütörtökön lesz Magyarországon, és felkértük, hogy előadása után tartson egy mikroszkóp-asszisztált hands-on kurzust is. A témaválasztás idén is a legújabb irányzatot követi: prezentációjában a digitális lenyomatvétel forradalmáról lesz szó. A workshop keretein belül a frontfogak direkt és indirekt ellátásának menetét fogja bemutatni, a tervezéstől a kivitelezésig. Az előadóval és magyar segítőikkel a résztvevők kezét vezetve, nagyítással dolgozunk majd.

– 2017-ben az Európai Kozmetikai Fogászati Társaság (ESCD) is támogatja a rendezvényt. Ennek kapcsán különösen ismert és elismert előadók felkéréséhez is kaptunk segítséget?

– A csütörtöki napot dr. Csillag Máriának, az ESCD hazai képviselőjének előadásával nyitjuk meg, és mosolytervezéssel kezdünk. Nagy megtiszteltetés, hogy Nazariy Mykhaylyuk mellett elfogadta meghívásunkat dr. Gregory Brambilla és dr. Simone Vaccari, az ESCD két ismert, aktív tagja. Ők ketten előadásaikkal és workshopjukkal a kozmetikai fogorvoslás új protokolljaival és irányelveivel ismertetnek meg majd bennünket. Nagy izgalommal várjuk, hogy az ESCD „berkeiből” a nagyítás mindennapi alkalmazása mellett milyen újdonságokat osztanak meg majd velünk. Biztos vagyok abban, hogy gyakorlati tapasztalatuk, óriási elméleti tudásuk és közvetlenségük lesz a MicroWorld két napjának „sava-borsa”.

– Tavaly, a Dental World három napja során több, a mikroszkóp használatával összefüggő gyakorlati képzés is volt. Az idei hands-on kurzusok programjáról és témáiról mit tudhatunk még?

– Természetesen idén is megdolgoztatjuk a jelentkezőket. Az elő­adásokon bemutatottakat átültetjük a gyakorlatba. Az október 12-i, csütörtöki hands-on kurzusokat dr. Gregory Brambilla nyitja majd meg, direkt anterior restaurációkat készítünk. Délután Nazariy folytatja a napot, az indirekt anterior pótlások fortélyaival. A pénteki nap teljes egészében Simone Vaccari napja lesz: egy új mosoly megalkotásának minden részletre kiterjedő előadását és hands-on kurzusát fogja levezényelni nekünk. Lesz szó fotózásról, mosolytervezésről, preparálásról és a cementezés lépéseiről is.

L. T.

 

Dental World 2017