Napjainkban egy új fogalommal ismerkedik a páciens és a fogorvos. Olyan eljárást jelöl, ami által lerövidülhet a műtéti idő, kevesebb a kellemetlenség és gyorsabban lezajlik a beavatkozás. A neve individuális csontblokk, mely koponya CT alapján egyénre szabott, számítógéppel megtervezett csontblokk, amit egy téglatest alakú, steril, humán, nyers csontblokkból faragnak ki, előre tervezett forma alapján. Faragás után újra tisztítják, sterilizálják, majd albumin fehérjés bevonatot kap, végül liofilizálják. Elkészülte után steril, névre szóló csomagolásban jut el a felhasználás helyszínére.

Az eljárás több lépcsőben zajlik. Már a CBCT felvétel készítése előtt érdemes felvenni a kapcsolatot az OrthoSera képviselőjével. A felvétel készülhet az orvos saját rendelőjében, szakmai partnernél vagy az OrthoSera CBCT centrumainak egyikében.

A megfelelő CBCT megérkezésétől számított három napon belül elkészül a tervezés, melyet 3D-s, forgatható, virtuális modell formájában küldenek vissza.

A faragást a jóváhagyott terv birtokában kezdik meg. A kifaragott csontblokkot visszajuttatják a gyártó szövetbankba, ahol a bevezetőben leírt módon, 4-6 hét alatt elkészítik. A kész individuális csontblokkot névre szóló steril csomagolásban, előre egyeztetett időpontban szállítják ki a felhasználás helyszínére.

Az eljárás előnye, hogy a terv elkészültével már a beavatkozás előtt megnézhető – térben forgatható, virtuális animáció segítségével –, milyen lesz a kipótolt csontterület. Mivel a csontblokkot kifejezetten a páciens számára tervezik, az tökéletesen illeszkedik az ő saját csontjához és ennek következtében könnyebben megy végbe az átereződés, a műtéti terület vérellátása könnyebben helyreáll.