A csontritkulástól vagy csonttöréstől szenvedő betegek számára áttörést jelenthet egy új protein felfedezése, ami fontos szerepet játszik a csontregenerációban – állítják a londoni Queen Mary Egyetem biomérnökei.

Az egyébként a fogzománcban jelenlévő fehérje, a sztaterin nevű protein szegmense az eredmények alapján serkentheti a csontnövekedést.

„Vizsgálatunk legmeglepőbb és leginkább biztató fejleménye, hogy ezt a bizonyos molekulát arra is használhatjuk, hogy csontnövesztésre ösztönözzük a testet” – fogalmazott a társszerzőként közreműködő Dr. Alvaro Mata, az egyetem Biomérnöki Intézetének munkatársa.

A Biomaterials című szakfolyóiratban megjelent tanulmányhoz a szakértők bioaktív membránokat állítottak elő különböző proteinláncokból, hogy kiderüljön, konkrétan melyikük játszik kulcsszerepet a csontnövekedésben. A serkentő hatást patkányokon demonstrálták, és matematikai modell segítségével mérték meg az újonnan formálódott csontszövetet.

„Az említett fehérjemolekulák felhasználásával készült membránok két kiemelkedő haszna, hogy bioaktívak, illetve könnyedén alkalmazhatók a sérült csontfelületen” – tette hozzá egy másik szerző, Dr. Esther Tejeda-Montes.

„Munkálataink lehetővé teszik a nagyobb méretű mesterséges csontoltványok előállítását, amelyekkel serkenteni lehet a természetes csontregenerációs folyamatot. Márpedig erre korlátozott lehetőség nyílik az eddigi szintetikus csontoltványok esetében” – összegezte Dr. Mata.

Forrás: Medipress.hu