Egy új tanulmány szerint a napi 4 csésze koffeines kávét fogyasztók esetében feleakkora a száj- vagy torokrák kialakulásának kockázata a nem vagy csak kis mennyiségben fogyasztókhoz képest. A kutatók azonban óvatosságra intenek, mivel számos tennivaló van még ennek megerősítéséig, addig azonban senkinek sem javasolják a napi 4 csésze kávé elfogyasztását.

A hír az American Journal of Epidemiology című szaklapban jelent meg.

A száj- és torokrák esetében nem túl gyakori, hogy korai fázisban diagnosztizálják, mivel a tünetek csak később, a betegség előrehaladottabb szakaszában jelentkeznek. A tüneteket gyakran más betegségeknek tulajdonítják.

Korábbi tanulmányok nem voltak meggyőzőek a kávé vagy koffein ilyen típusú hatását illetően. A mostani tanulmányban korábbi, tea- és kávéfogyasztásról szóló anyagok adatait is felhasználták. Ezen tanulmányok szerint a napi 4 csésze koffeines kávét fogyasztók esetében 49%-al kisebb az elhalálozás kockázata. Az összefüggés megállapításakor más tényezőt (életkor, dohányzás, alkohol) nem vettek figyelembe.

A tanulmányból egyelőre nem következtethetünk arra, hogy a napi 4 csésze kávé fogyasztása ajánlott, hanem inkább csak arra, hogy a rendszeres kávéfogyasztásnak lehetnek előnyei is.