III. ESZTÉTIKAI KONGRESSZUS
2014. 05. 31., szombat, SYMA Rendezvényközpont “C” csarnok, Montreal terem

A fogászati team együttműködése, a minél átfogóbb kommunikáció rendelőn belül és kívül, a laborral vagy  pácienseinkkel jelenti azt a megközelítést, amely az egyre összetettebb esetekben sikerre viszi a rendelő és a beteg együttműködését. A csapatszellem, a magas szintű együttműködés  fontos része lett mindennapjainknak.Nobis
 Az esztétikai kongresszus előadásai változatos szakmai témáikat ennek fényében is igyekeznek megmutatni.

09.00–09.05 Dr. Volom András: Megnyitó

Kedves Kolleginák és Kollégák! A fogászat fejlődése és összetetté válása egyre inkább megkívánja a rendelőn belüli munkatársak intenzív együttműködését. Természetesen ez ugyanígy igaz a rendelőn kívüli közreműködőkkel is pl.: a laborral, egyes határterületek
illetve más orvosi diszciplinák képviselőivel, logopédusokkal. A mai rendezvény előadásai túl a szakmai témákon ki fognak térni a csapatmunkára. Ez a jövőnk útja, a gyógyító team mind összetettebb és magasabb színvonalú együttműködése.

09.05–09.15 Kovács Tamás: „Team Spirit”

A versenyszerű vitorlázás kapcsán alakult ki bennem az a kép, hogy a dobogó tetején állni valóban magányos dolognak tűnik. Az eredmény nem ebben mérhető, hanem az oda felé vezető út tartalma adja az igazi élményt. Az összehangolt munka, az egymás gondolatainak félszavakból is megértése, megérzése… A csapat, amely együtt küzd meg a sikerért, a csapat amely sokkal több mint különálló emberek együttese…

09.15–10.45 Dr. Matteo Basso: Egyszerűsített technikák a könnyebb és sikeres kompozit helyreállításokért

A konzerváló fogászat elsődleges célja, hogy visszaadja a fog integritását és funkcióját. Bár, az elmúlt években a páciensek magasabb elvárásai és a fogászati anyagok fejlődése lehetőséget adott arra, hogy igazán láthatatlan helyreállításokat készítsünk, többszínes kompozitok és rétegzési technikák alkalmazásával, hasonlóan az eddig technikusok által laborokban alkalmazottakéhoz.
De figyelembe véve a napi gyakorlatot világszerte, a fogászati helyreállítások több mint 90%-ban a fogorvosok egyszínes technikát alkalmaznak. Más szavakkal, a fogászati helyreállítások nagy része egyetlen szín alkalmazásával készül (tipikusan A3). A választás okát nehéz megmagyarázni, de ez a döntés feltárja a fogorvosok egyik legfontosabb szükségletét: egy rendkívül hatékony, de nem túlkomplikált megoldást keresnek. Ebben az összefüggésben a fogászati piac figyelemmel kísérte az új kompozit anyagok fejlődését, ahogy képesek jobban alkalmazkodni a fogszerkezet színéhez, számos olyan optikai tulajdonsággal, melyek lehetővé tették, hogy eltűnjenek a fogszerkezetben. Ezek az anyagok lehetnek az alapjai a leegyszerűsített technikáknak, sikeres végeredménnyel és időtakarékos eljárásokkal.

10.45–11.15 Kávészünet

11.15–12.25 Dr. Grosz János: Az anterior régió konzervatív helyreállítása. Kezelési lehetőségek a minimálinvazívtól a teljes rehabilitációig

Felgyorsult világunkban egyre nő az igény a páciensek oldaláról a fogak harmonikus megjelenésére és a szép mosoly kialakítására vonatkozóan. Sajnos ezek elérése érdekében olyan elképzelések és megoldások is születnek, amelyek esztétikai, funkcionális, biológiai vagy etikai szempontból is több kérdést vetnek fel. A fogászati eszközök és anyagok fejlődésével olyan kezelési lehetőségek állnak rendelkezésünkre, amelyekkel minden esetben tökéletes eredményt érhetünk el. Fontos azonban, hogy minden érintett fél tisztában legyen ezen beavatkozások biológiai, funkcionális és gazdasági költségeivel is. Előadásom segít eligazodni a különböző kezelési lehetőségek útvesztőjében, valamint gyakorlati tanácsokkal látja el az érdeklődőket a megfelelő ellátási forma megtervezéséhez, kiválasztásához és kivitelezéséhez.

Facebook.013-001

Facebook.072-001

Facebook.090-001

Facebook.096-001

Facebook.104-001

12.25–13.00 Makó János: Informácó vs Kockázat – Fordított arány az esztétikai fogpótlások készítésénél

Információ – amit átadunk a páciensünknek, megszerzünk róla, továbbítjuk „csapattársunknak”, átvesszük „csapatársunktól”, hozzáértően felhasználjuk. Minél több információ birtokában van a páciens, fogorvos, fogtechnikus, annál nagyobb az esélyünk egy sikeres fogpótlás elkészítésére. Az információk csökkenésével pedig egyre több kockázatot vállalunk és csökken az esélyünk a professzionális munkavégzésre. Saját eseteket bemutatva és a „Makó János Kerámiás Iskolájában” történő oktatást is érintve szeretném elérni, hogy soha ne felejtsük el a címben említett fordított arányt.

13.00–14.00 Ebédszünet

14.00–15.00 Dr. Bezzeg Bence: Fogászati „nyelvlecke”… – a közös munka alapja

Fogorvosként, vagy fogtechnikusként dolgozni egy közös cél érdekében annyit tesz, mint hajótöröttként hánykolódni az óceán közepén – ahhoz, hogy egyszer elérjük a célt, nem árt egy irányba evezni! Ez azonban kommunikáció híján aligha fog menni. Előadásommal ennek buktatóira igyekszem rávilágítani.

15.00–15.30 Dr. Hermann Gábor: Milyen hatással van a 3D kezeléstervezés a láthatatlan, kivehető alignerek területén a labor-kezelőorvos-páciens team kommunikációjára?

A fogszabályozó szakma elmúlt 10-15 évének egyik legjelentősebb újdonsága a kivehető, láthatatlan alignerek előtörése volt, mely jelentős változásokat hozott a szakmában. Egy teljesen új alternatíva jelent meg a hagyományos ragasztott és a hagyományos kivehető fogszabályozó készülékek mellett, amely új kezelési lehetőségeket kínál, különösen a láthatatlan fogszabályozás területén. Ugyanakkor a 3D kezeléstervezés, nagy változást hozott a kezelésben részt vevő labor-orvos-páciens team-en belüli kommunikációban is. Az előadás bemutatja a virtuális kezeléstervezés előnyeit, az alignerek kezelési lehetőségeit, valamint azt, hogy milyen lehetőségeket kínál a technológia az esztétikai fogászat és a fogszabályozás számára. A digitalis alignerek népszerűsége és elterjedése nem utolsó sorban nagy hatással van az esztétikai fogászat és a fogszabályozás jövőjére is.

15.30–16.00 Kávészünet 

16.00–16.30 Dr. Götz Gergely: ZOOM 6% – legális, impresszív rendelői fogfehérítés

A 2012 őszén életbe lépett EU szabályozást követően, csak a ZOOM technológia tudott alternatívát nyújtani a „lámpás”, EU konform, rendelői fogfehérítésben. Az azóta eltelt közel másfél év tapasztalata alapján egyértelműen mondható, hogy az új rendszer kiállta a próbát. Magyarországon több száz elégedett fogorvos és páciens bizonyítja, hogy a ZOOM 6%-os rendszer biztonságos, érzékenység mentes és mindenekelőtt hatásos és látványos. Az előadás bemutatja a rendszer elemeit és részleteibe menően ismerteti a legújabb ZOOM technológia sikerének hátterét. Az előadásban bemutatásra kerül az új ZOOM szett minden eleme, és részletesen lesz ismertetve a „miért és hogyan” kérdéskör a ZOOM technológiával kapcsolatban. A 6%-os ZOOM-olással mindenképpen új fejezet kezdődik az esztétikai fogászat, ezen belül a fogfehérítés történetében.

16.30–17.00 Dr. Tasnádi Nóra: Non-prep esztétikai eljárások: LUMINEERS2 héjak és SnapOnSmile

Az emberek esztétika iránti igénye világszerte nő. Sokan a fájdalomtól, a kezeléstől való félelem miatt nem merik vállalni a beavatkozásokat. Ezért nagy az érdeklődés a non-prep eljárások, a fájdalommentes esztétikus mosoly iránt. Előadásomban szeretnék bemutatni két non –prep eljárást: a ragasztott Lumineers2 héjakat és az ideiglenes megoldásként alkalmazható SnapOnSmile technológiát. A Cerinate porcelánból készült Lumineers2 héj egy kontaktlencse vékonyságú speciális kerámia, amely applikálható a fogakra, a koronákra, hidakra és különböző restaurációkra. Megszépíti, megfiatalítja, formázza a fogakat.Nobis Jackets

A SnapOnSmile a teljes fogívre „felpattintható” esztétikus, hiányt pótló, előkészítést nem igénylő non invazív fogpótlás, mellyel betegeink számára észrevehetetlenné tehetjük a fogeltávolítás, illetve az implantálást követő hónapokat.

Jelentkezés a kongresszusra