A legfrissebb adatok szerint tavaly csak a fogászatban csaknem ötödével nőtt az antibiotikum-felírások száma.

Ez azonban azután történt, hogy az Egyesült Királyság első zárlatakor a személyzetnek azt tanácsolták, hogy fogadjanak el egy új modellt – tanácsadás, fájdalomcsillapítás és antibiotikum. A betegforgalom zuhant, 2020-ban több mint felére csökkent.

Most az antimikrobiális szerek felhasználásának és rezisztenciájának angol felügyeleti programja (ESPAUR) jelentése azt mutatja, hogy 2020 megszakította az antibiotikum-felírás csökkenés tendenciáját.

Az NHS-en belül 2016 és 2019 között folyamatosan csökkent (napi 0,16 és 0,13 tétel 1000 lakosra vetítve). Ez 18,4%-os csökkenést jelent. A világjárvány azonban megfordította a tendenciát. Ehelyett 17,6%-os növekedést váltott ki (napi 0,13-ról 0,15 darabra 1000 lakosonként).

A használat elkerülése
Az alapellátás háziorvosi rendelőiben naponta 1000 lakosra vetítve a receptek 84,2%-a kerül felírásra. Ezt követte a fogászat 10,3%-kal.

Az olyan csoportok, mint a Brit Fogászati Szövetség (BDA), sürgetik a kormányt, hogy segítse a betegeket az ellátáshoz való hozzáférésben. Remélik, hogy a jobb hozzáférés segít elkerülni az antibiotikumok “helyettesként” történő felírását.

Becslések szerint az antimikrobiális rezisztencia (AMR) évente 10 millió halálesetet okoz – többet, mint a rák és a cukorbetegség együttvéve.

Eddie Crouch, a BDA elnöke elmondta: “Az antimikrobiális rezisztencia még a COVID-nál is nagyobb veszélyt jelent az emberi egészségre. Sajnálatos módon a világjárvány eltörölte a fogászatban az antibiotikum-használat visszaszorítása terén elért több éves előrehaladást.

“A helyettesítő receptek most a hozzáférési és időbeli hiányosságokat pótolják, amelyeket a kormány úgy döntött, hogy nem vesz figyelembe. A miniszterek felelőssége, hogy segítsenek a fogorvosoknak a fordulatot megtenni”.

Egészségügyi figyelmeztetések
Mindez akkor történik, amikor a brit egészségügyi tisztviselők az antibiotikum-rezisztens fertőzések közelgő válságára figyelmeztetnek, ha a világjárványt követően nem cselekszünk megfelelően.

A szakértők arra kérik a lakosságot, hogy maradjanak otthon, ha rosszul érzik magukat. Hozzáteszik, hogy az antibiotikumok szedése csak növeli a kockázatot a jövőben.

Dr. Susan Hopkins, az Egyesült Királyság Egészségbiztonsági Ügynökségének vezető orvosi tanácsadója arra figyelmeztetett, hogy a rezisztens fertőzések “ismét növekedni fognak”, ha az ország nem cselekszik felelősen.

Forrás: dentistry.co.uk