Bár az északi országoknak sok hasonló kulturális és társadalmi vonása van, kormányaik intézkedései a folyamatban lévő COVID-19 járványra vonatkozóan időnként élesen eltérnek egymástól. Ezek a különbségek nagy hatással vannak az adott országok fogászati praxisaira, és azok által nyújtott szolgáltatásokra, ami csalódottságot kelt az érintettek között.

A járvány kezdete óta nagy figyelmet kapott Svédország és annak válságkezelési stratégiái. Ennek oka a svéd kormány ellentmondásos döntése, amelyben feladta azokat a nagyszabású korlátozásokat és lezárásokat, amelyek sok más ország válaszát jelezték a SARS-CoV-2-re. Nem meglepő, hogy Svédország sokkal nagyobb COVID-19 esetszámot tapasztalt, mint szomszédai, és az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint szeptember 21-ig több mint 88 000 esetet és csaknem 6000 halálesetet regisztráltak.

Bár Svédország döntése azt jelentette, hogy sok vállalkozás nyitva maradt a világjárvány során, bizonyos korlátozások nagymértékben csökkentették a fogorvosi rendelőkben végzett munkák mennyiségét. Per Ekblom és Dr. Cecilia Omo szerint, – akik A Svéd Esztétikai Fogorvosi Akadémiának a tagjai – a fogászati rendelések száma a magánrendelőkben a felére esett vissza a márciusban, amikor a svéd fogorvosok kötelesek voltak egyéni védőeszköz (PPE) készleteiket az ország kórházaiba szállítani. Ezen intézkedések eredményeként a Folktandvården, a svéd állami fogászati szolgáltatás ideiglenesen teljesen leállt, bár azóta újból megnyitotta kapuit minden beteg előtt.

Finnország és Izland kormánya bőséges pénzügyi támogatást nyújtott

Finnországban március 16-ától három hónapig széleskörű korlátozások voltak érvényben annak érdekében, hogy lassítsák a SARS-CoV-2 terjedését. Dr. Seppo Lindroos, a helsinki székhelyű MEDIDENT fogászati ​​klinika alapítója szerint bár a korlátozások nagyban segítették Finnországot a Svédországhoz hasonló fertőzési arány elkerülésében, az egész országban jelentősen csökkent a fogászati eljárások száma.

“Az állami fogorvosi szolgáltatások csökkentek, mivel több fogorvost is átirányítottak a SARS-CoV-2 mintavételének és tesztelésének támogatására” – mondta Lindroos a Dental Tribune International-nek (DTI). “A magánszektorban az új bejelentkezések száma is jelentősen visszaesett, ami számos fogászati ​​klinikán jelentős anyagi gondokat okozott.”

Lindroos szerint a finn kormány széles körű pénzügyi támogatást nyújtott sok olyan helyi vállalat számára, amelyek a COVID-19-hez kapcsolódó forgalomcsökkenést tapasztaltak. Az izlandi kormány hasonló megközelítést alkalmazott az érintett fogászati vállalkozásokkal kapcsolatban – tájékoztatotta Katrín Guðmundsdóttir, az Izlandi Fogorvosi Szövetség ügyvezető igazgatója a DTI-t.

“A kormány jelenleg azon fogorvosok és a fogászati rendelők alkalmazottainak fizetésének 75% -át fedezi, akiknek csökkent az óraszáma” – mondta Guðmundsdóttir. Hangsúlyozta továbbá, hogy ez nem elhanyagolható hányada a szigetország fogorvosi munkaerejének, mivel „a szigorú korlátozási tilalmak miatt a fogorvosi rendelők hat hétre, március 24-től május 4-ig kénytelenek voltak bezárni”.

A karantén időszak vége óta az izlandi fogorvosok továbbra is rendszeresen láthatják el a betegeket, feltéve, hogy bizonyos ajánlásokat követnek a SARS-CoV-2 terjedésének megakadályozásának érdekében. Például az aeroszolokat előállító eljárások technikailag megengedettek – erősítette meg Guðmundsdóttir, bár a kormány arra kérte a fogorvosokat, hogy a lehető legnagyobb mértékben csökkentsék használatukat.

A dán és a norvég fogorvosi rendelők is lassan állnak helyre

Amint arról áprilisban beszámoltunk, Dániában és Norvégiában a fogorvosok elkezdtek újra dolgozni, amikor az országok kormányai elkezdték enyhíteni a COVID-19 karantén korlátozásait. Peter Lembke Gerdes, a dániai és norvégiai DentaNet fogorvosok szakmai hálózatának vezérigazgatója szerint a fogászati ​​ipar számos tényező miatt még nem állt vissza teljes kapacitására. “A betegek száma nagyjából 20% -kal csökkent, részben az egyéni védőeszközökkel, a fertőtlenítéssel stb. kapcsolatos óvintézkedések miatt” – mondta a DTI-nak.

Habár a dán fogorvosok anyagi kárpótlást kaptak, ha kénytelenek voltak bezárni rendelőjüket, számos dán fogorvos árbevétele jelentősen csökkent a járvány következtében – tette hozzá Gerdes.

Forrás: Dental Tribune