A pandémia okozta szabályozások szinte naponta változnak, ami miatt nehezen követhetőek az utasítások. Az aeroszol képződéssel járó kezeléseket kezdetben a tesztekhez kötötték, ami végül módosult a fertőzés gyanús páciensek szűrésére. Ha a teszt negatív, a kezelés megkezdhető. Tesztekből két féle létezik, a PCR típusú, amely labor háttérhez kötött, illetve a „gyorsteszt”. Utóbbiból, amelynek szakmaibb neve a „szerológiai teszt” rengeteg található a piacon igen széles lehetőségeket felkínálva, melyek mindössze nagyon kis része megbízható.

A leggazdaságosabb, és leggyorsabb megoldást tehát a szerológiai gyorstesztekkel érhetjük el, ha saját magunk a rendelőben végezzük el a tesztelést. Ezzel azonban valószínűleg hatalmas kockázatot is vállalunk, ugyanis az eddigi felmérésekből az derült ki, hogy a teszt tévesztése nagy arányban fals pozitív eredményt hoz, vagyis számtalan olyan fogászati páciensnél fog koronavírus fertőzést kimutatni, akik egyáltalán nem betegek, nem is voltak azok. Fontos, hogy ezeknél a teszt típusoknál a megbízhatatlanság nem azt jelenti, hogy nem működnek, hanem hogy hibás eredményt mutatnak. Ennek okán hivatalosnak a PCR tesztet fogadják el. Aminek hátránya, hogy lényegesen drágább, és laboratóriumi háttér szükséges hozzá. A mintavétel történhet bárhol, de a minta kivizsgálása csak labor környezetben lehetséges. A két teszt típus – tehát a laboratóriumi (PCR) és a szerológiai (gyorsteszt) – között további lényeges különbség, hogy a megbetegedés teljes időablakának eltérő szegmensében képesek kimutatni a fertőzöttséget. Nem meglepő módon a drágább PCR jobb ebben is, vagyis a megfertőződés után 1-3 nappal már ki tudja mutatni a vírus jelenlétét, míg a gyorsteszt csak 5-6 nap után. 

Ezzel a kockázati tényezővel azonban a gyorstesztek szinte értelmetlenné váltak az egészségügyben, mindössze marketing értékű lehet. Mivel a gyorstesztek az immunrendszer által adott válaszreakció nyomait mutatják ki a vérben, így ennek a típusnak viszont meg van az az előnye, hogy a betegség teljes múlása után kimutatja, hogy valaki átesett-e már a fertőzésen. A páciens szempontjából legteljesebb vizsgálat a két típus kombinációja.

Tesztek fajtái

1. PCR – teszt a hivatalosan elfogadott, magas megbízhatóságú teszt.
A hivatalos elnevezése: SARS-CoV-2 rtPCR
Előnye: A fertőzöttség első napjától kimutatható a vírus, akár egész kicsi kenetből is.
Hátránya: Az alany nem tudja – legalábbis nem kellő bizonyossággal – elvégezni magának a mintavételt. Magas az ára, valamint mintavétel előtt a páciensnek legalább 3-4 órával nem szabad ételt, és italt fogyasztania.

A polimeráz láncreakció (PCR) egy olyan folyamat, amely a DNS nagyon kicsi, jól meghatározott szegmensének amplifikálását (felerősítését) vagy többszázezer-szorosának sokszorozását eredményezi, hogy elegendő legyen ennek detektálásához és elemzéséhez. Az olyan vírusok, mint a SARS-CoV-2, nem tartalmaznak DNS-t, csak RNS-t. Amikor a vizsgálandó személytől, légúti váladékból, vagy nyálkahártyáról kenetet vesznek, majd a mintát bizonyos vegyi anyagokkal kezelik, hogy eltávolítsák az idegen anyagokat, és csak az RNS-t vonhassák ki belőle. A reverz transzkripciós polimeráz láncreakció (RT-PCR) egy olyan módszer, amelyben először fordított transzkripciót (átírást, átalakítást) alkalmaznak az extrahált RNS-ről DNS-re konvertálására,
majd a PCR-t használják a kapott DNS darabjának amplifikálására, annyi mennyiséget létrehozva, hogy megvizsgálhassa belőle, hogy egyezik-e a SARS-CoV-2 genetikai kódjával. Leegyszerűsítve, a vírus RNS (genetikai kódjának) jelenlétének igazolására, vagyis a fertőzöttség kimutatására alkalmas. A tesztet különféle módszerekkel, a légutak nyálkahártyájáról kinyert kenettel lehet elvégezni, beleértve az orrba dugható tamponnal vagy nyálból kinyert köpetmintával, hivatalosan orr-, garat-törlet VTM-ből (Virus Transport Mediumból) történik.

Az eredmények általában 24 órán belül, de legvégső esetben 2 napon belül elérhetők. Ez a fogorvosi rendelőre nézve azért is hosszú idő, mert a páciens a várakozás közben, vagy az eredmény megvárásáig hazatérve, bármikor megfertőződhet. Vagyis a rendelőknek a minél gyorsabb eredményt produkáló teszteket érdemes választani, ahhoz, hogy megtudjuk állapítani az aeroszol képződéshez kötött kezelésre váró páciensek fertőzött vagy sem.

A betegség gyógyulása után a vírus eltűnik a nyálkahártyáról. Korábban igazolt koronavírus fertőzés esetén 2 egymást követő, 2 nap különbséggel vett mintán elvégzett PCR teszt negatív eredménye esetén tekinthető a páciens gyógyultnak.

2. Szerologiai gyorsteszt – ujjbegyből vett vércsepp minta alapján
A hivatalos elnevezése: SARS-CoV-2 elleni IgG és IgM kimutatása laterális immundiffúziós módszerrel.
Előnyei: Az egyik leggyorsabb módszer, akár 15 percen belül képes kimutatni a vírus jelenlétét. Nem szükséges hozzá éhgyomorra érkeznie a páciensnek, és szakképzett személyzetnek viszonylag egyszerű levennie a mintát.
Hátrányai: Az ujjbegyből vett vérhez, kevesebb szakképzettség szükséges, ám az elemzéséhez jó ha van megfelelő tudása a személyzetnek, viszont a vénás vérvételi módszerhez kiemelt szakképzettség szükséges. Sok páciensnek kellemetlenséget okoz ez a fajta módszer, stresszelheti, vagy komoly félelmet is kelthet egyesekben.

A koronavírus legegyszerűbb, és legolcsóbb mintavételi módszere a fertőzést követően a szervezetben a vírus ellen termelt antitestek, vagyis védekező molekulák vérből való kimutatása. 5-9 nappal a fertőzést követően a korai ellenanyag mutatható ki, melyet IgM-nek neveznek, és jelölnek. Az IgM ellenanyag idővel, szám szerint hetek leforgása alatt fokozatosan csökken a szervezetben, majd végleg el is tűnik. A fertőzés után 10-12 nappal az úgynevezett késői ellenanyag mutatható ki, vagyis az IgG van jelen és mutatható ki az ujjbegyből, vagy vénás vérből vett mintákból (teljes vérből, vérszérumból vagy vérplazmából). Az IgG valószínűleg tartósan a szervezetben marad, és mai tudásunk szerint ez biztosíthatja a fertőzéssel szembeni,
feltehetően 1-3 évig fennálló védekező képességet.

A vénás vér ellenanyag alakos elemeinek koncentrációja magasabb centrifugáció hatása alatt, így nagyobb eredményességgel mutatható ki, mint az újbegyből vett minták. Nem szabad elmennünk azonban a felett a tény felett, hogy a rendelők nincsenek felkészülve a vénás vérvételre, és időben sem tudják megvárni ennek laboreredményeit, mivel a pácienst nem lehet órákra, akár napokra izolálni. Így a legjobb megoldás, még mindig az újbegyből nyerhető vizsgálat, mely a páciensnek is kényelmesebb, és gyorsabb kimutatást eredményez.

Az új koronavírus törzs elleni antitestek kimutatása a terhességi tesztek alapján jól ismert nitrocellulóz membrán alapú immunkromatográfia elvén alapszik. A tesztcsíkra cseppentett vérminta a kapilláris elv szerint szétterjed, majd eljut az IgG, az IgM, illetve C (kontroll) csíkokhoz, és a vérben található antigének a megfelelő helyen reakcióba lépnek nitrocellulózra felvitt antitestekkel, amik elszíneződést okoznak, így kimutatva a vérben jelenlévő antitesteket.

3. Létezik a gyorstesztek egy új változata is, az Antigénteszt
Hivatalos elnevezése: SARS-CoV-2 antigén kimutatás.
Előnye: a legújabb módszer, ára elfogadható, és a technológia hasonló mint a PCR vizsgálat
Hátránya: csak a fertőzöttség utáni 2-3. napja után képes kimutatni a vírus jelenlétét, még nem ismert a működése széles gyakorlatban, kevés a tapasztalat.

Ez a módszer szintén a vírus jelenlétét hivatott igazolni, vagy kizárni azt, nagyon hasonló elven alapulva mint a PCR tesztek. Érzékenysége kevésbé marad el a PCR tesztektől, ám sokkal olcsóbb, és jóval kevesebb időt igényel a vírus kimutatása. Viszont több mintára van szükség, és a fertőzöttség 2-3. napjától működik, valamint azt is figyelembe kell vennünk, hogy még nagyon új módszer, szinte hetekkel ezelőtt kezdték el csak alkalmazni, így nincs sok tapasztalat az alkalmazásával. A különbség az antigénteszt és a PCR között, annyi, hogy nem az RNS-ből, hanem a vírusból származó felületi fehérjék kimutatásával dolgozik. A vizsgálathoz szükséges mintát ugyanúgy veszik le, mint a PCR-tesztnél (garat vagy/és orrváladékból hosszú vattás pálcával).
Összességében egyetlen ország sem fogadja el jelenleg hivatalosnak a gyorsteszteket, csak a PCR-t. A többi vizsgálati módszer nem kellően kiforrott, nincs velük kapcsolatban kellő felhasználási tapasztalat, illetve a meglévő eredmények kifejezetten rossznak mutatják a gyorstesztek működését.

A felelősség

Viszonylag nehéz kiválasztani a hatásos, és jól működő szerológiai teszteket, mivel a piac csupán kis százaléka megbízható. Ezért nagyon fontos, hogy ne csak a termék árát vegyük figyelembe, hanem a típusát, gyártmányát, engedélyszámát, dokumentációit, hatékonyságát klinikai vizsgálatok igazolják, vagy, hogy bevizsgálta-e a tesztet valamilyen illetékes hatóság. Ezeket az információkat a csomagoláson, illetve a mellékelt használati útmutatóban fel kell tüntetni a gyártónak vagy azokat kérésre rendelkezésre kell bocsátani.

Számos rendelővezető véleményét meghallgatva igen komoly kérdések merültek fel a felelősséggel kapcsolatban. A helyzet úgy fest, hogy egy drága, időigényes teszt látszólag nem érdeke a rendelőnek, de a páciensnek sem. Ugyanakkor a jogalkotók úgy gondolják, hogy világjárvány idején ez mégis indokolt. Annyi bizonyos, hogy bár voltak kiegészítő nyilatkozatok és miniszteri levelek, az eredeti rendelet szövegén nem módosítottak (csak azt, hogy az milyen hatályú, vagyis kikre és mikre terjed ki). A felelősség egyértelműen a fogászati rendelő és az orvos kezében van, így a rendelő lesz az
egészségügyi- és jogi következmények viselője. Érdemes lehet átgondolni a jelenlegi helyzetben, hogy bezáratva lenni jobb-e, mint feltételes szigorításokkal – élni és élni hagyni alapon – újra működni?

Még nincsen rá gyakorlat, de abban az esetben, ha egy páciensről utóbb kiderül, hogy fertőzötten kezelték (de a kérdőívre adott válaszai alapján nem tűnt gyanúsnak), akkor büntetésre valószínűleg nem kell számítania a rendelőnek, viszont 2 hetes karanténra és bezárásra igen. Komolyabb veszteség, mint egy teszt ára. Az pedig, hogy az alkalmazottak meddig tudnak fertőzésmentesek maradni szintén nagy kérdés, ami rögtön egy továbbit is magával vonz: mi történik, ha a rendelő alkalmazottai közül valaki tünetmentes fertőzött, egy páciens pedig azt fogja állítani, hogy ott fertőződött meg?

Összességében elmondhatjuk, hogy a jelenlegi COVID-19 járvány új kihívások elé állította az egészségügyi ellátást, mind állami, mind privát szférában. Amit a jelenlegi helyzetben egy egészségügyi dolgozó és orvos tehet az az, hogy körültekintően látja el a pácienseit az infekciókontroll jelenlegi protokolljának megfelelően, és nem sajnálja sem az idő, sem az anyagi ráfordítást adott esetben egy megfelelő teszt megvásárlásánál.

Szőnyi Balázs

Ossza meg véleményét!

A DENTAL.HU a fogászati szakma portálja.

Az Ön véleménye, hozzászólása, aktivitása legalább olyan fontos, mint a cikk, amit elolvasott. Ossza meg a cikket ismerőseivel vagy szóljon hozzá, mondja el véleményét a Facebook oldalunkon.