A kormány a járvány ideje alatt kidolgozott támogatásokkal, kedvezményekkel és a vállalkozásokat segítő kedvezményes hitelekkel szeretné újra lendületbe hozni a gazdaságot. A cégeknek érdemes a könyvelő irodával folyamatosan egyeztetni, mert a változások folyamatosak.

Fizetés nélküli szabadság

Azok a munkavállalók, akik a veszélyhelyzet miatt és annak ideje alatt fizetés nélküli szabadságon vannak, jogosultak az egészségügyi szolgáltatásokra.

Ezért 2020. május 1-től a munkáltató ezen munkavállalói után köteles befizetni a havi 7.710 Ft/fő egészségügyi szolgáltatási járulékot. A munkáltató kérelmére ezt a fizetési kötelezettséget a veszélyhelyzet megszűnését követő 60. napig fizetheti meg. FONTOS, hogy a fizetési haladék csak kérelemre történik, viszont a kérelemre nem mérlegel az adóhatóság, automatikusan megadja a haladékot.

Munkahelyteremtő bértámogatás jövőbeni dolgozókra

A program célja, hogy az újra induláskor, új alkalmazott esetén, 6 hónapra igényelhető a támogatás, és összesen 9 hónapig kell az alkalmazottat foglalkoztatni. A támogatás igénylése egyenlőre elég sok adminisztrációs terhet jelent a pályázó számára, bővebben az alábbi oldalon tud tájékozódni: https://nfsz.munka.hu/cikk/936/ 

Bértámogatás – változás, a kérelem beadható 2020. augusztus 31-éig.

A munkák leállásának idejére a kieső munkabér 70 százalékát az állam 3 hónapra átvállalja. A támogatást a munkavállaló a munkáltatóval közösen, az állami foglalkoztatási szervként eljáró fővárosi, megyei kormányhivatalhoz nyújthatja be. A támogatás azt a célt szolgálja, hogy a járvány miatt nehézségekkel küzdő vállalkozásoknál a leépítéseket megelőzze, a munkahelyeket megvédje. A programban a munkáltató vállalja, hogy nem szünteti meg a munkavállaló munkaviszonyát, illetve a munkavállaló munka idejére és egyéni fejlesztési idejére bért fizet. A munkavállaló vállalja, hogy munkát végez, és az egyéni fejlesztési időben a munkaadó rendelkezésére áll, az állam pedig meghatározott mértékben kompenzálja a munkavállaló kieső jövedelmét.  
Az április 21-én elfogadott 141/2020-as kormányrendeletben módosított bértámogatáshoz a nyomtatványokat innen lehet letölteni: https://nfsz.munka.hu/cikk/601/ 

Növekedési Hitelprogram Hajrá

A Magyar Nemzeti Bank április közepén elindította az új Növekedési Hitelprogramját („NHP Hajrá” néven), maximálisan évi 2,5% kamat mellett.

Ezt a hitelt (a korábbiaknak megfelelően), a (kereskedelmi) bankoknál lehet igényelni, és a bankok is fogják azt elbírálni.

Bővebben a programról, feltételekről: https://www.mnb.hu/nhphajra 

„Széchenyi Munkahelymegtartó” hitel

A munkahelyek megtartását segítő forgóeszközhitel, amely a vállalkozás számára likviditási forrást biztosít a foglalkoztatotti létszám megtartásának biztosítása érdekében a munkabérek, a személyi jellegű ráfordítások, ill. egyéb személyi jellegű kifizetések megelőlegezésére. Ezt a hitelt is a kereskedelmi bankoknál lehet igényelni, viszont kizárólag a munkatársak bérére használható fel.

https://www.kavosz.hu/hitelek/szechenyi-munkahelymegtarto-hitel/

Versenyképesség-növelő támogatási program

  1. május elején jelent meg a rendelet a versenyképesség támogatásáról, melynek várható beadási határideje 2020. november 15.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium pályázatot hirdet versenyképesség-növelő támogatásra, melynek azonosító száma:  VNT2020-1

A pályázat célja a Magyar Állam egyszeri, nem visszatérítendő költségvetési támogatás nyújtásával a közép- és nagyvállalkozásokat a COVID-19-járvány (koronavírus-járvány) következtében a gazdaság számára szükséges beruházásokra ösztönözze.

Itt tekintse meg a pályázati feltételeket.

A beadandó dokumentációt itt töltheti le.

Figyelmébe ajánljuk a http://vali.ifka.hu/ honlapot, amelyen folyamatosan frissülnek a vállalkozások számára releváns, a koronavírus járvány által okozott helyzet kezelésére vonatkozó adózási, pénzügyi (likviditási-finanszírozási), pályázati és munkajogi információk.

Fontos tájékoztatás lehet még az alábbi a részletfizetés, adó halasztás kapcsán:

Gazdaságvédelmi Akcióterv keretében a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak mérséklése érdekében szükséges adózási könnyítésekről szóló 140/2020. (IV. 21.) Korm. rendelet 12. §-a speciális fizetési könnyítési (részletfizetés, fizetési halasztás) lehetőséget teremt, amelynek keretében az adózó a veszélyhelyzet megszűnését követő harmincadik napig előterjesztett kérelmében fizetési könnyítést kérhet. A kérelem elbírálása során az adóhatóságnak elegendő azt vizsgálnia, hogy a fizetési nehézség a veszélyhelyzetre vezethető vissza. A fizetési kedvezményt az adó fizetésére irányadó határidő leteltét követően bármely adónemre lehet igényelni egy alkalommal, legfeljebb 5 millió forint összegű adótartozásra.

Ossza meg véleményét!

A DENTAL.HU a fogászati szakma portálja.

Az Ön véleménye, hozzászólása, aktivitása legalább olyan fontos, mint a cikk, amit elolvasott. Ossza meg a cikket ismerőseivel vagy szóljon hozzá, mondja el véleményét a Facebook oldalunkon.