Kínában a koronavírus-járvány idején dolgozó fogászati személyzet „félelem és terror” érzését tapasztalta – derült ki egy friss felmérésből. A tanulmányban, – amely a COVID-19 fogászati ​​szakmára gyakorolt ​​pszichológiai hatásait vizsgálta -, a kutatók azt állapították meg, hogy különböző mértékben érintette a személyzetet. Több mint 950 fogászati szakember töltötte ki a kérdőívet, amelyek pszichológiai jólétüket értékelték. Ez magában foglalta a betegegészségügyi kérdőívet is, amely az egyik leggyakrabban használt depresszió-szűrő eszköz az egészségügyi intézményekben.

Félelem és szorongás
Az összes jelentett pszichológiai tünet közül az észlelt stressz (66,2%) volt a legelterjedtebb a résztvevők között. Ezt depresszió (13,8%) és a Poszttraumás stressz (PTSD – 8,5%) követte. A szorongást jelentették a legkisebb arányban (7,1%).

A családi állapotot, a nemet, az iskolai végzettséget és a fizikai betegségek kórtörténetét feltételezték a pszichológiai tünetek prevalenciájához kapcsolódó tényezőként. A nem, a családi állapot és az, hogy a járvány kezdeti szakaszában volt-e szolgálatban, nem tárt fel statisztikai különbségeket.

Magasabb kockázat
A többi változó tényező azonban jelentős összefüggést mutatott a pszichológiai tünetekkel. Például a már létező fizikai betegség a depresszió és a szorongás kialakulásának magasabb kockázatával járt.

“Összefoglalva: a COVID-19 megjelenése változó mértékben érintette a fogászati dolgozókat” – összegezték a kutatók.

Az eredmények hasonló tanulmányokat tükröznek, amelyeket az Egyesült Királyságban végeztek. Tavaly a Fogászati ​​Védelmi Unió (DDU) megállapította, hogy a fogorvosok 68% -a érezte, hogy stressz- és szorongási szintje megemelkedett a járvány idején. A júliusban közzétett felmérésből az is kiderült:

52% úgy érzi, hogy nem képes elegendő időt tölteni a betegekkel
49% úgy érzi, hogy képtelen hatékony munkát végezni
47% úgy érzi, hogy gyakran kell akkor is dolgoznia, amikor nem érzi jól magát.

Forrás: Dentistry.co.uk