Azok a dohányosok, akik elkapták a koronavírust, több mint kétszer nagyobb eséllyel kerülnek kórházba, mint azok, akik nem dohányoznak – derült ki. Ez a londoni King’s College friss kutatása, mely a dohányzás és a koronavírus súlyossága közötti összefüggést vizsgálta. A kutatók a ZOE COVID tünetvizsgálati alkalmazás adatait nézték meg. Az alkalmazást használók körülbelül 11% -a dohányzik.

Míg a felhasználók több mint egyharmada arról számolt be, hogy fizikailag nem érzi jól magát a vizsgálat során, a dohányosoknál 14% -kal nagyobb valószínűséggel jelentkeznek a vírussal összefüggő azonosított tünetek. Például tartós köhögés, láz és légszomj. Ezenkívül nagyobb a valószínűségük, hogy erőteljesebbek tüneteik, mint a nem dohányzóknál. 29% -kal nagyobb valószínűséggel számoltak be ötnél több, a COVID-19-hez kapcsolódó tünetről, és 50% -kal nagyobb valószínűséggel jelentettek több mint 10-et. Ide tartozott az étkezés kimaradása, a szagvesztés, a fáradtság és az izomfájdalom is.

Csökkentse a terhet

Azt is megállapították, hogy több mint kétszer akkora a valószínűsége, hogy egy dohányos kórházba kerül, mint egy nem dohányzó. Ennek eredményeként a kutatók javasolják a dohányzásról való leszokás fontosságának hangsúlyozását, amikor a COVID-19 védekezéséről esik szó. A dohányzási arány csökkentése szerintük csökkentheti az egészségügyi rendszer terheit a dohányzással összefüggő egyéb betegségek miatt.

Claire Steves vezető kutató és tanácsadó orvos azt mondta: „Ahogy a COVID-19 megbetegedések aránya folyamatosan növekszik, és az állami kórházak a kapacitásuk felé haladnak, fontos mindent megtenni annak érdekében, hogy a kórházba kerülő emberek számát csökkenteni tudjuk. “Elemzésünk azt mutatja, hogy a dohányzás növeli az emberek kórházba kerülési valószínűségét. Tehát a dohányzás abbahagyása az egyik dolog, amit tehetünk a betegség egészségügyi következményeinek csökkentése érdekében.”

Dr. Mario Falchi a School of Life Course Sciences egyik olvasója szerint “néhány jelentés a dohányzást védőhatással illette a COVID-19 vírussal szemben”. „Ezen a területen végzett vizsgálatokat azonban könnyen befolyásolhatja a mintavétel, a részvétel és a válaszadás torzításai. Eredményeink egyértelműen azt mutatják, hogy a dohányosok fokozottan veszélyeztetettek, és a COVID-19 tünetek szélesebb körében szenvednek, mint a nem dohányzók.”

Forrás: dentistry.co.uk