Az évek óta problémákkal küzdő férfi az Aachen-i Egyetem Orális és Maxillofaciális Sebészetére jelentkezett be. Látási gondokra, fejfájásra, orrdugulásra és folyamatos orrfolyásra panaszkodott. Az elmúlt egy évben ráadásul diplópiát is tapasztalt.

Az első klinikai vizsgálat jobbra elferdült septumot, megnagyobbodott jobb oldali orrkagylót és állandó orrváladék-folyást mutatott. Az ophthalmológiás vizsgálat nem vezetett eredményre.

A CT felvételen azonban egy hosszúkás idegentest volt kivehető. Az idegentest a sinus elülső falától a garatfalig tartott. Az orvosok sérülésre utaló jeleket figyeltek meg a hátsó falon és az orbitában is.

A vizsgálatot követően a páciens rádöbbent, hogy ez nem lehet más, mint egy 15 évvel ezelőtti incidens következménye: miután elesett az iskolában erősen vérzett az orra. Az idegentest – történetesen egy 7 cm hosszú grafitceruza – az orron keresztül jutott be a sinus maxillarisba.

A sebészek eltávolították a ceruzát a sinus oldalsó falán keresztül, az orbita sérüléseit pedig kijavították. A páciens azóta már felépült, jobb szemével kapcsolatos látási zavarai azonban megmaradtak, feltételezhetően az évek során kialakult krónikus gyulladás miatt.