A kompozit tömések kicserélésének egyik legfőbb oka a secunder caries. Egy új tanulmány olyan bizonyítékokat talált, amely azt sugallja, hogy a Streptococcus mutans károsítja a kompozit-dentin határfelületet hozzájárulva a műgyanta és az adhezív degradálódásához.

A Toronto-i Egyetem Bioanyag – és Orvosi Biomérnöki Intézete és az egyetem Fogászati Kutató Intézete együttműködve készítette el a tanulmányt, amelyben standardizált kompozit alanyokat és total-etch illetve self-etch (önsavazó) adhezíveket inkubáltak 30 napon keresztül S.mutans baktériumokkal.

Az alanyok felszíneinek elektronmikroszkópos vizsgálata során kiderült, hogy az S. mutansnak kitett anyagok felszínei nagyobb degradációt mutattak, mint a kontroll anyagok felszínei. Ráadásul emelkedő biszhidroxi-propoxi-fenil-propán kibocsátást – a Bis-GMA lebomlásának mellékterméke – is észleltek, amely minden baktériumnak kitett anyagnál megfigyelhető volt, különösen magas értékekkel a kompozit és self-etch adhezív esetében.

A “Cariogenic Bacteria Degrade Dental Resin Composites and Adhesives,” című tanulmány a Journal of Dental Research online változatában jelent meg szeptember 11-én.