Lehetne azzal felvezetni a témát, hogy robbanásszerű digitális előretörés, fejlődés és innováció jellemzi a jelenkori fogászati piacot, de azt hiszem, ez már a múlt, a csapból is ez folyik. A CAD/CAM ma már jóval több, mint kiegészítő technológia, a fogászat, ezen belül is a fogtechnika egyik alap munkafolyamata ez vitathatatlan. Több területen is illenék lekövetni ezt a rohamos fejlődést, a kereskedelemben, vagy éppen az oktatásban, tanfolyamok, továbbképzések szervezésében is újdonságra van szükség.

A fogtechnikusok munkaköre ma már nagymértékben feltételezi a digitális fogtechnikai alaptudást.

A fogorvosok számára is hasznos, ha legalább elméleti szinten tisztában vannak azzal, hogyan működik az a technológia, amivel az általuk kért fogpótlás készült. A kiváló eredmény eléréséhez elengedhetetlenül szükséges a fogorvosnak tudnia, hogyan kell az előkészítést elvégezni, amennyiben a pótlás CAD/CAM rendszerrel készül.

A fogorvostan-hallgatók, fogtechnikus-tanulók alkalmanként találkozhatnak a digitális technológiával. Ezen ismeretek alkalmazását azonban csak ritkán, vagy egyáltalán nem tehetik meg, iskolai szintű oktatása pedig még nem kiforrott.

A fogtechnikai álláshirdetésekben egyre gyakrabban találkozhatunk olyan kollégákra vonatkozó igénnyel, akik ismerik és tudják alkalmazni a CAD/CAM technológiát munkájuk során, a hozzánk eljutott kérések alapján azonban látszik, hogy sokkal nagyobb a kereslet, mint a kínálat.

A munkaadóknak, laborvezetőknek, a digitális tervezést és megmunkálási folyamatokat végző fogtechnikus alkalmazottaknak nincs idejük a napi munka mellett betanítani azokat a kollégákat, akik még nem dolgoztak CAD/CAM technológiával, sőt, még alap informatikai jártasságuk is csekély, bár szakmailag kiváló fogtechnikusok.

Az iskolai fogtechnikusképzés még nem tartalmaz komplex elméleti és gyakorlati digitális oktatást, prezentációk szintjén természetesen már nem teljesen ismeretlen a terület a tanulók számára. A kereskedők és gyártók által szervezett 1-2 napos továbbképzések pedig feltételeznek egy alaptudást, melyre építkezve be tudják mutatni rendszereik extráit, de ha a pár nap alatt szerzett tudást nem követi azonnali gyakorlás, vagy használat, akkor bizony gyorsan tova is száll.

Valós és jogos igény van tehát egy olyan képzésre, mely

 • alapfelkészültséget garantál a fogászati CAD/CAM technológia területén elhelyezkedni kívánó, vagy aktív fogorvosok, fogtechnikusok számára,
 • a gyakorlati munkavégzés során azonnal alkalmazható hasznos és praktikus tudást biztosít részvevőinek,
 • kezdő,
 • a rendszeres munkavégzés mellett elvégezhető,
 • megfizethető,
 • nagyrészt gyakorlati elemekből épül fel,
 • tartalmazza saját referenciamunkák elkészítését,
 • fogorvosi és fogtechnikai szemmel oktatja a digitális fogászat elemeit,
 • fogtechnikai alap szakmaismeretet összefésüli a digitális fogtechnikai munkavégzéssel,
 • mely elvégzését követően könnyebb lesz elhelyezkedni, érvényesülni a szakmában.
 • A DT-Design Academy életre hívásakor nagyjából pont ezek a szempontok vezéreltek bennünket.

A tanfolyam célja, hogy a fogtechnikus szakmai ismereteket kiegészítse a CAD/CAM technológia alkalmazásához szükséges tudással, ezáltal lehetőséget biztosít megismerkedni a digitális fogászattal olyan fogorvosok, vagy fogtechnikus kollégák számára is, akiknek korábban erre nem volt lehetőségük.

…de miért csak CAD, miért csak tervezés, és nem komplett CAD/CAM??

….mert a piacon fellelhető marógépek, 3D nyomtatók, lézerszinter készülékek és a hozzá kapcsolódó CAM szoftverek száma rettentő magas, lehetetlen lenne mindegyik használatát egyenként bemutatni, elsajátítani.

A fogászati digitális tervezés azonban bőven alkalmas arra, hogy legyártható, CAM technológiával előállítható pótlást készítsünk, ami az informatika világában elegendő ahhoz, hogy sikeresek és versenyképesek legyünk. Emellett a fogászati tervező CAD szoftverek használata nem különbözik egymástól olyan mértékben, hogy ne lehessen könnyedén megtanulni egyik után a másikat.

Nagyon fontos, hogy a fogtechnikai digitális tervezés elsajátítása nem lehetséges a gyártási folyamatok és szoftvereik alapszintű ismeretei nélkül, optimális digitális terveket kell tudnunk készíteni, hogy kimarhatók, vagy 3D nyomtatásos technológiával megvalósíthatók legyenek!

A DT-Design Academy fogászati tervező tanfolyamon a 3shape Dental SystemTM fogászati tervezőszoftvert alkalmazzuk a számítógépes tervezés ismertetésére, és emellett fogászati marógéppel, 3D nyomtatóval, 3D szájszkennerrel is találkozhatnak a résztvevők, sőt, meg is ismerhetik, használhatják ezeket a rendszereket.

A tanfolyam nem pusztán egymást követő oktatási napokból áll, hanem lehetőség van a tanultak gyakorlati alkalmazására, gyakorlására, ezáltal a meglévő tudás stabilizálására is.

A kész tervek egy része megvalósul 3D nyomtatott modellek, cirkon, lézerszinter vázak, PMMA ideiglenes pótlások, melyeket a későbbiekben referencia munkákként is tudnak használni a hallgatók.

A fogászatban dolgozó orvosok, technikusok, asszisztensek, vagy jelenlegi tanulók számára szakmánk gyors átalakulása nem könnyen követhető folyamat. Analóg tudásunkat, kézműves hagyományainkat átültetni a digitális világba nem egyszerű, főleg, ha autodidakta módon kell megvalósítanunk, emellett rengeteg időbe és a kudarcba fulladt próbálkozásokat tekintve még több pénzbe kerül.

A lehetőséget egy kényelmesen elvégezhető, kompakt, teljes körű, kezdő tanfolyam jelentheti, melyet további tanulás és gyakorlás fogja teljessé tenni.

(A részletekben való további elmerülés már más lapra tartozik… a www.dt-design.hu-ra!)

Rimóczy Gábor
email: gabor.rimoczy@dentaltrade.hu
telefon: 70/360-0780
web: www.dt-design.hu