Egy beteg túl hamar kapott ideiglenes hidat, ami súlyos szövődményekhez vezetett nála. A német legfelsőbb bíróság első ízben ítélt el fogorvost ilyen műhiba miatt.

A 37 esztendős Bad Iburg-i páciens fog- és fejfájástól szenvedett, amivel fogorvoshoz fordult 2003-ban. A szakember 2003 júliusában korrigálta a nem megfelelően záródó fogakat. Miután a panaszok nem csillapodtak, az orvos eltávolította a beteg meglévő amalgámtöméseit, és ideiglenes protézis alkalmazásának céljából kihúzta a fogait. 2003 októberében beültette az ideiglenes hidakat.

A következő években azonban tovább erősödött a páciens fogfájása. A sértett felső állkapocscsontjában gyulladás alakult ki, amivel 2003 novemberében kórházba került. Kizárólag az ideiglenes beültetések eltávolítása javított az egészségi állapotán, ám a fájdalom időközben krónikussá vált. A beteg 6 000 eurós (nagyjából 1,86 millió forintos) kártérítésért folyamodott a fájdalom és az anyagi károk miatt.

A német legfelsőbb bíróság 26. civil szenátusa 2014. június 6-án jóváhagyta a kárigényt, mivel indokoltnak tartotta azt. A fogorvosi szakvélemények alapján ugyanis súlyos szakmai hibát vétett a doktor a kezelés során. A nem megfelelően záródó fogakra alkalmazott ideiglenes híd használata csak akkor biztonságos, ha a páciens legalább már egy éve tünetmentes – ami nem teljesült ebben az esetben.

A bíróság megállapította, hogy a vádlott fogorvos felelős a sértett beteget ért károkért és azok következményeiért.

Forrás: medipress.hu