Azt már korábbi vizsgálatok is igazolták, hogy magasabb nyál BPA koncentráció mérhető a tömítő anyagok használatát követően. Jelen kutatásban is ezekhez hasonlóan azt vizsgálták,hogy emelkedett koncentráció mérhető-e a nyálban és vizeletben fogászati anyagok használata után.

A vizsgálat során a BPA és 5 kapcsolódó összetevő szintjét vizsgálták 151 nyál- és 171 vizelet mintában, amelyek férfi és női páciensektől származtak a fogászati beavatkozást megelőzően és azt követően. Összesen 264 fog helyreállítás történt, ebből 123 az anterior,141 a posterior régióban, átlagban 120 mg anyagot felhasználva páciensenként.

A kutatók megfigyelték, hogy a nyál BPA koncentráció a beavatkozást követő 1 órában emelkedik, és 8 órával azt követően a kiindulási szintre csökken. Úgy gondolják,hogy egyes összetevők szivárgása folytatódik ezt követően is,mert emelkedett vizelet BPA szintet(43%) mértek  9-30 órával a beavatkozás után is.

Kofferdam gumi használatával alacsonyabb nyál BPA szint volt megfigyelhető, a vizelet koncentrációra azonban semmilyen hatása nincs. A szakértők szerint mindenképp hosszú távú vizsgálatokra lenne szükség annak megértésére,hogy a BPA pontosan hogyan abszorbeálódik a szervezetben.

A Centers for Disease Control and Prevention szerint a BPA egészségre gyakorolt hatása jelenleg alig ismert,habár már korábbi vizsgálatok kimutatták a reproduktív rendszert befolyásoló hatását laboratóriumi állatokban. A New York University of Medicine kutatói által januárban publikált study szerint a BPA már alacsony koncentrációban is magasabb rizikót jelent gyermekek és felnőttek esetében egyaránt a szív- és vesebetegségekre.

Az American Dental Association által megjelentetett áttekintés alapján, a rezin alapú kompozit tömő anyagok voltak a legeleterjedtebben használtak 2000-ben. Az adatok alapján, körülbelül 121 millió rezin alapú kompozit tömő anyagot helyeztek be 2006-ban,szemben a megközelítőleg 52 millió amalgám töméssel.

A vizsálatot a National Institute of Dental and Craniofacial Research kutatói végezték,és a Journal of Dental Association decemberi lapszámában jelent meg.