Az asztmás betegek a légzés segítésére orális inhalálókat használnak, amelyeknek azonban negatív hatásai is lehetnek. Skandináviában és Ausztráliában készült tanulmányok szerint az inhalálók növelik a fogszuvasodás kialakulásának kockázatát.

A porral ellátott inhalálók – amelyek általában valamilyen ízt adnak a gyógyszernek – még rosszabbak a fogakra nézve, mivel a visszamaradó por egy jó ideig még a szájüregben marad. Éppen ezért nagyon fontos, hogy az inhalálót használók jobban odafigyeljenek a szájhigiéniájukra és a gyógyszer használata után öblítsék ki a szájukat.

Bizonyos antibiotikumok is rossz hatással lehetnek a szájüregi egészségre. vannak gyógyszerek, mint például a tetraciklin, amely foltossá teheti, elszínezheti a fogakat.

Más antibiotikumok orális candidiasist okozhatnak, amely fehér pöttyökként jelenik meg a szájban. A szájvíz túlzott mértékű használata is hasonló elváltozást okozhat.

A szénanátha egyik hatékony megelőzési módszere az antihisztaminok használata. Az antihisztaminok egyik gyakori mellékhatása azonban a xerostomia. Így nehezebbé válik a nyelés, az ételmaradékok és a baktériumok leöblítése is, ennek következtében pedig megnő az esélye a fogszuvasodásnak vagy az ínygyulladásnak.