Mi teszi szükségessé egy új anyag használatát? 

Napjainkban a kobalt-króm, a titán és a nemesfémötvözetek a leggyakrabban használt alapanyagok a pótlások vázszerkezetének kialakításában. Az utóbbi 10-15 évben ezeken kívül – köszönhetően a CAD/CAM-technológia fejlődésének – a cirkónium-dioxid jelentősen átalakította a felhasznált anyagok arányát a fémötvözetek rovására. A cirkónium-dioxid vázak előállítása rendkívül magas költségekkel járó beruházásokat igényeltek és jelentenek a mai napig is a fogtechnikai laboratóriumokban.

A BioHPP egy polyetheretherketone bázisú termoplasztikus anyag, mely évtizedek óta sikeresen használt összetétel a sebészeti helyreállítások területén. Nagy stabilitási és rendkívüli polírozhatósági tulajdonságainak köszönhetően a BioHPP alkalmas csúcsminőségű fogpótlások előállítására. Rugalmassági tulajdonságai megközelítik a természetes csontét, így nagyobb méretű implantátumos restaurációkhoz is alkalmas. Az esztétikus, fehéres színárnyalata nagy előnyt jelent a fogpótlások előállításánál is. Tökéletesen biokompatibilissá teszi,  hogy vízben nagymértékben oldhatatlan, mely előnyt jelent allergiás betegek kezelésekor.

A PEEK molekula felépítése: a fehér felhőszerű rész jelképezi a kerámia töltőanyagot, mely felelős a fogászati felhasználásban a kimagasló fizikai ellenálló képességekért.

A PEEK molekula felépítése: a fehér felhőszerű rész jelképezi a kerámia töltőanyagot, mely felelős a fogászati felhasználásban a kimagasló fizikai ellenálló képességekért.

A csúcsteljesítményű polimerek kiválóan alkalmazhatóak a rögzített vagy kivehető fogpótlások vázanyagaként. Egyrészt lényegesen olcsóbbak, mint az aranyötvözetek, másrészt jóval kisebb súlyúak és könnyebben kidolgozhatóak, mint a nem nemes ötvözetek, a titánötvözetek vagy a kerámiák, illetve a cirkónium-dioxid. Ezeken túl nem elhanyagolható az a tény, hogy a növekvő számú fémallergiás betegeknél a legmegfelelőbb megoldás a teljesen fémmentes pótlás.

Az alapanyag eredete

Több mint 30 éve használunk polyetheretherketone alapanyagú implantátumokat ujjprotézis, porckorong vagy csípőízületek készítésére. Nagy előnye a magas fokú biokompatibilitása és a természetes csontéhoz hasonló tulajdonságai, továbbá rendkívül kis súlya, formai szabadsága, mely kibővíti felhasználhatóságának a területeit, s nem utolsósorban gazdaságossága. Versenyképességéhez hozzájárul kémiai stabilitása, valamint, hogy ellenáll a gamma- és röntgensugárzásnak, és kiemelendő a röntgen-transzparenciája is.

A polyetheretherketone a legmeghatározóbb képviselője a polyaryletherketone anyagoknak. Ez egy részben kristályos szerkezetű, hőálló, magas fizikai teljesítményű műanyag, 334 fok körüli olvadásponttal. Ennek köszönhetően a polyetheretherketone anyag alkalmas préseléses vagy fröccsöntéses eljárással történő feldolgozásra vázszerkezetekhez, csúsztatókhoz vagy szekunder rendszerekhez. Az anyag rendkívül stabil, és akár 3,6 GPa nyomásnak is ellenáll.

Bio hpp elonyok

Mitől olyan különleges a BioHPP?

A BioHPP (High Performance Polymer) egy kifejezetten a fogászat számára kifejlesztett polyetheretherketone variáns. A hozzáadott kerámiatöltőknek köszönhetően optimális mechanikai tulajdonságokat alakítottak ki a híd és korona technikában a fogászati felhasználáshoz. A kerámia-szemcsék mérete 0,3 és 0,5 mikron közötti.  A rendkívül kis méretnek köszönhetően tökéletesen homogén. Ennek következménye a maximális tömörség, mely magasfokú polírozhatóságot eredményez. Ez megakadályozza a plakk-képződést, ezáltal csökkenti az elszíneződés esélyeit.

Az eddig használt hagyományos vázanyagokkal szemben a BioHPP nagymértékben megközelíti a természetes fog rugalmasságát. A kerámiák, a cirkónium-dioxid vagy a nem nemes ötvözetek kb. 20-szor, míg az arany- és titánötvözetek 10-szer ridegebbek a csontnál.

Az eddig használt hagyományos vázanyagokkal szemben a BioHPP nagymértékben megközelíti a természetes fog rugalmasságát. A kerámiák, a cirkónium-dioxid vagy a nem nemes ötvözetek kb. 20-szor, míg az arany- és titánötvözetek 10-szer ridegebbek a csontnál.

Rugalmassági modulusa 4000 MPa, amely kb. az emberi csonténak megfelelő, így csökkenti az állcsontra jutó terhelés mértékét. Ennek következtében a legmegfelelőbb vázanyag implantátumos restaurációk esetén.

Magas kopásállósága és precíz kialakíthatósága magas frikciót biztosít a szekunder rendszerek készítésénél. Így önmagában alkalmassá teszi ehhez, akár további elhorgonyzási rendszerek használata nélkül is.

16-Seiter_BioHPP_fuer_for2press_000705GB_210x297mm.indd

Teljes felhasználhatóságának csak a fantázia szabhat határokat, legyen szó akár csavarozott pótlásokról, beragasztott koronákról, hidakról, bonyolult teleszkóp- vagy sínes rendszerekről, esetleg akár csak egy csapcsonkról.

Forrás: Bredent sajtóanyaga alapján

Bredent hird