2015. Július 4. és 5. között kerül megrendezése Németországban, Berlinben a második Bio-Emulációs Kollokvium, a hivatalos programot az esztétikai fogászat kiemelkedő fejlődésének szentelik. A eseményt megelőzően a Dental Tribune Online a spanyol fogorvos dr. Javier Tapia Guadix-val beszélgetett, aki 2011-ben meglapította a Bio-Emulációs tanulmányi csoportot dr. Panos Bazos-szal és dr. Gianfranco Politano-val. Tapia Guadix a konzerváló és esztétikai fogászatra fókuszálva Madridban folytat magánpraxist, és kiváló nemzetközi előadó.

Dr. Tapia Guadix elmagyarázná, a „bio-emuláció” kifejezés jelentését?

A „bio-emuláció” kifejezés a természet biomimetikus versengésére utal a hiszto-anatómikus megközelítés segítségével. A koncepció visszatérés a hisztomorfológiai tanulmányokra összefüggésben az optikai tulajdonságokkal és a biomechanikával, annak érdekében, hogy megértsük, hogy a fog struktúrái hogyan működnek, és hogy új technikákat és anyagokat fejlesszünk, amelyek közelebb állnak a természethez, és követik a biomimetika elvét. Ez látható a következő természetes lépésként a biomimetikus fogászat alapjaihoz, amit a múltban mentoraink alapítottak.

Albert Einsteinnek van egy találó idézete, mely jól kifejezi a bio-emuláció filozófiáját: „Nézz mélyen a természetbe, és akkor mindent jobban fogsz érteni”.

Dr. Javier Tapia Guadix társ alapítója a Bio-Emulációs tanulmányi csoportnak.

Dr. Javier Tapia Guadix társ alapítója a Bio-Emulációs tanulmányi csoportnak.

Hogyan lett részese a bio-emulációs mozgalomnak?

Szerencsém volt, hogy találkoztam a mozgalom alapítójával, Dr. Panos Bazos-al 2011-ben. Ő már lelkesen elkezdett dolgozni a bio-emulációs koncepción, és az Európai Esztétikai Fogászati újságban (most már Nemzetközi Esztétikai Fogászati Kiadvány), már az első publikációjával „Bio-emuláció: Biomimetikusan versenyezni a természettel a hiszto-anatómikus megközelítés felhasználásával, strukturális analízis”címmel átadta nekem is ezt a lelkesedést mely által nagyon könnyen megtaláltuk a közös hangot egymással.

2011 nyarán megszerveztünk egy találkozót dr. Gianfranco Politano-val és ez alatt a találkozó alatt elhatároztuk, hogy létrehozzuk a Bio-Emulációs tanulmányi csoportot. Nagyon szerencsések voltunk, hogy azonnali támogatást kaptunk Pascal és Michel Magne-tól, és attól a pillanattól elkezdtünk egy kis társaságot kialakítani. Ma már 34 tagunk van, beleértve fogorvosokat, fogtechnikusokat, kutatókat és mentorokat. A csoportban mindenki nemzetközi előadó és kivételes képességű, és mindennek felett erősen motiváltak, hogy megosszák egymással a tanultakat.

Hogyan írná le a Bio-Emulációs Kollokvium átfogó célját és hogyan különbözik ez az előadás a többitől?

A kollokvium átfogó célja egyértelmű és gyakorlati üzenetet közvetíteni a biomimetikus fogászat több különböző témája kapcsán. Minden előadásnak és workshop-nak van egy hazavihető üzenete, amit a napi praxis során alkalmazni lehet. Azért vagyunk itt, hogy segítsünk egymásnak, hogyan dolgozzunk a fogászat magas minőségi standardjai szerint, és mindig nyitottak vagyunk a kérdésekre és javaslatokra. Erősen hiszünk abban, hogy a megosztás az egyetlen módja a fogászat és a tudomány általános fejlődésének. És abban, amit mi gyakorlunk, nincs értelme titkolózni, mert az csak az egónkat növeli. Nem félünk megosztani.

Mit gondol, mit profitálhatnak leginkább a klinikusok és a páciensek a kurzusból?

Megtanulni a napi klinikai munka javításának kulcsfontosságú elemeit, hogy képesek legyünk jobban elemezni a betegek szituációit, ez szükségképpen elvezet a konzervatívabb és kiszámíthatóbb megközelítéshez, ami végső soron jelentős hatással van a páciensek egészségére.

A program nagyon kiterjedt, a workshopok témái magukba foglalják az izolációt, a rétegezést, a kerámiákat, a morfológiát és a fotózást. Ez egy hihetetlen és intenzív két napos program. Biztos vagyok benne, hogy senki sem fogja megbánni, hogy jelentkezett.

Emlékezve a tavalyi Santorini-i gyümölcsöző ülésre, mik az elvárásaik Berlinben a második kollokviummal kapcsolatban?

Az elvárásaink, hogy ez egy másik sikeres ülés legyen, talán ezúttal a technikusok részéről nagyobb számú részvétellel, mert egy nagyszerű programot terveztünk számukra. Célunk, hogy a kollokviumon megalapozzuk a biomimetikus fogászat alapvető ajánlásait.

Az ön tapasztalata szerint, melyek ma az esztétikai fogászat főbb kihívásai?

Azt gondolom, hogy a legnagyobb kihívás az, hogy megfeleljünk a páciensek elvárásainak és a legmagasabb esztétikát elérjük, miközben ultra-konzervatívak vagyunk a fogszövettel. Az anyagok most már megengedik a sokkal konzervatívabb kezelést. Habár néha nehéz elérni a legmagasabb esztétikát, egy nagyon szűk területen kell együtt dolgoznunk.

Az orthodonciai előkezelés egy másik kihívás a páciensekkel. Gyakran akarnak azonnali megoldást, és segítenünk kell megértetni velük, hogy a fogszabályozási előkezelés nagyon hasznos lesz a funkció és esztétika szempontjából és gyakran lehetővé teszi a konzervatívabb megközelítést, ami jobbá teszi a kezelés prognózisát.

Gondolja, hogy a bio-emuláció megváltoztathatja az esztétikai fogászat útját?

Nyilvánvaló az a végső célunk, hogy segítsünk az embereknek, hogy megértsék, hogy a fogászat más módja is lehetséges, nem csak az esztétikai eseteknél, hanem a napi munka során is. A filozófiánk egyértelmű: a koncepciónk a természettudományos megfigyelésén alapul, nem pedig a szubjektív leírásokon. Esetleg a régen kialakult koncepciók összecsapnak, amikor az anyagok jobban korlátozva voltak és a biomimetikus elvek alkalmazása nem volt megvalósítható. Mindazonáltal erősen hiszek benne, hogy elég őrültek vagyunk azt gondolni, hogy, amit teszünk azzal meg tudjuk változtatni a világot. Az idő meg fogja mondani, ha már megvalósítottuk ezt.

Személyesen, én elégedett lennék, ha legalább mi új alapokat létesítenénk, amit a jövő generációi tovább építhetnek, hogy végül elérjük a célt.

A berlini találkozóra még nyitott a regisztráció a Bio-emulációs Kollokvium honlapján: www.bioemulationcampus.com.

Bővebb információ: www.bioemulationcampus.com

Az utazási ajánlatunk költségei – a fogászatban dolgozók számára – teljes egészében szakmai útként könyvelhetőek el.

Winair ajanlat

Bio hird