5 éven belül száműzhetik a higanyt a fogászatból Európában.

Az Európai Környezetvédelmi Hivatal és a Mercury Policy Project üdvözölte az Európai Bizottság friss tanulmányát, amely a fogászati amalgámok használatának megszüntetését javasolja az elkövetkezendő 5 éven belül. A tervezet javaslatokat fogalmaz meg a jelenlegi európai hulladék-kezelési szabályozás eredményesebb alkalmazására is. A tanulmány szerint a gombelemekben felhasznált higanyt is ki kellene vonni a forgalomból.

Számos tanulmány állapította már meg világszerte az amalgám hosszú távú negatív hatásait. Az európai országok közül Svédország már be is szüntette, Dánia, Finnország, Olaszország és Hollandia pedig nagymértékben korlátozza a higanyfelhasználást. Emellett számos más országban létezik valamilyen szabályozása a folyékony nehézfém használatára vonatkozóan.

A fogorvosoknak jó hír, hogy az elmúlt években a higany-mentes tömőanyagok terjedtek el, mely időszak alatt rengeteg fejlesztésen estek át.

Az Európai Környezetvédelmi Hivatal a tanulmányra hivatkozva javasolja a higany minél előbbi kivonását a forgalomból.

Az Egyesült Államokban azonban más véleményen vannak. Egyesek a hosszú távú negatív hatásokban is kételkednek és jelenleg nincsenek javaslatok a higany teljes mértékű betiltására sem.