Dr. Domenico Massironi – a „mikroszkópos fogászat atyja” – 2019-ben a Microworld Kongresszuson a funkció-, a biológia- és az esztétika témakörében tartott nagyszerű előadást, valamint mikroszkópos hands-on kurzust vezetett a modern esztétikai fogorvoslás új koncepcióiról.

Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy elfogadta meghívásunkat! Megosztaná velünk előadása legfontosabb mondanivalóját?

Az előadásom során a fogpótlásokkal kapcsolatos szemléletemet és filozófiámat osztottam meg a hallgatókkal, kitérve a múltra, a jelen helyzetre, de a jövőre is. Megpróbáltam a hallgatóságnak átadni a lehetőségeket és gondolataimat a jövőről. A technológia nagyon sokat változott az utóbbi években, nem egyszerű a mai világban a megfelelő irányt kiválasztani, mivel nagyon sok lehetőség áll a szakma rendelkezésére. A megfelelő felkészültség – ami nagyon fontos a gyakorlat mellett – azonban segít minket a különböző technológiák közötti eligazodásban. A fogorvos megfelelő etikai szemlélete is rendkívül fontos, mert mindig meg kell pontosan mondanunk a páciensnek, mire van szüksége, és mindezt ne a divat és más szempontok diktálják. Úgy gondolom, nagyszerű lehetőség volt ez számomra is, megpróbáltam átadni a tapasztalataimat úgy, hogy bemutattam különböző kezeléseket, kis beavatkozásokat és nagy költségvetésű, teljes körű rehabilitációkat is.

A workshop során praktikus és hasznos tippeket kaptunk a héjak előkészítéséről. Néhány résztvevő rákérdezett az interproximális területre is. Röviden összefoglalná, mire kell itt elsősorban figyelnünk?

Igen, jelen volt az előadáson több olyan hallgató is, akik már sok tapasztalatot szereztek a mikroszkóp használatában. Igazán örültem az érdeklődésüknek, illetve annak is, hogy az én ismereteimre voltak kiváncsiak. A mikroszkóp használata a fogorvos részéről különös pontosságot igényel. A héjak interproximális megközelítése csak egy része a szemléletmódunknak. Nagyon jó felkészültségű fiatal kollégákkal találkoztam Önöknél, és nagy örömömre szolgált, hogy pontosan olyan szenvedéllyel akarták/akarják megtanulni a mikroszkóp használatát, ahogyan ez engem is motivált az első perctől kezdően. Az interproximális terület a héjaknál különösen problémás, mert ha nem a megfelelő módon kezeljük ezt a felületet, akkor nem lehetséges olyan jó eredményt elérni, ami a célunk, és esetleg láthatóvá válik a különbség a fogpótlás és a fogak között. A workshopon ez volt az egyik témánk, de megbeszélésre kerültek egyéb aktuális és nagyon fontos kérdések is. Igazán lelkes és érdeklődő volt a hallgatóság, sok kedves kollégával találkozhattam itt, nagyon jó hangulatban zajlott végig a kurzus.

A szakemberek számára az interproximális területtel kapcsolatban sokszor merülnek fel bizonytalanságok és kérdések. Mi történik, ha túl mélyen preparáljuk ezt a területet?

Az a probléma ezzel a technikai megközelítéssel, hogy ez egy kontaktpont, és a kontaktpont nagyon fontos, ha valamit meg szeretnénk változtatni a fog formájával kapcsolatban. Amennyiben csak le akarunk fedni valami nem kedvezőt, például egy abráziót, eróziót vagy színt, akkor minimálisan kell preparálnunk ezt a felületet, és ez a minimális megközelítés rendben is van. De ha mélyebben akarjunk preparálni ezt a területet, mert a fog korábbi alakját szeretnénk megváltoztatni, ebben az esetben teljesen szeparálni kell a fogakat, és palatinális oldalon fogunk megérkezni. Így tudunk rést zárni, vagy el tudjuk mozdítani a középvonalat, esetleg meg tudunk jeleníteni egy fogat egy másik helyett.

Végül szeretném megkérdezni, hogyan érezte magát a Dental World Microworld Kongresszusán, illetve a budapesti tartózkodása alatt?

Pozitív élményekkel távozom, nagyon érdeklődő és kedves emberekkel találkoztam mindvégig a rendezvény során. Több időt szerettem volna itt tölteni, de közben elő kellett készítenem egy konferenciát Varsóban és egy másik kurzust Olaszországban. Korábban már kétszer jártam Budapesten, ez egy nagyszerű, gyönyörű város! Kedvelem az itt élő embereket, remek programlehetőségekkel várják mindig az érdeklődőket. Jó lenne legközelebb több időt itt eltölteni!

 

Massironi Úr! Köszönjük az interjút.

A XX. Dental World Esztétika Konferenciáján dr. Maxim Belograd fogja majd ismertetni a kerámia héjak élettartamát és esztétikáját, továbbá handson kurzust tart a mikroszkóp használatával történő tökéletes héjak elkészítéséről. Az indirekt restaurációk elkészítéséről egy másik workshopokon is részt vehetnek az érdeklődők dr. Jason Smithson vezetésével, illetve dr. Hargitai Máté bevezet minket a minimál invazív
preparációs technikákba.

Ossza meg véleményét!

A DENTAL.HU a fogászati szakma portálja.

Az Ön véleménye, hozzászólása, aktivitása legalább olyan fontos, mint a cikk, amit elolvasott. Ossza meg a cikket ismerőseivel vagy szóljon hozzá, mondja el véleményét a Facebook oldalunkon.