Húsz évvel ezelőtt egy csapat kínai szakember komoly kísérletbe kezdett magas minőségű szervetlen anyagokkal, hogy beteljesítsék álmukat, amely eredményeképp komoly technológiát dobhatnak piacra.

A kutatás olyan anyagokra terjedt ki, mint a szubsztrátumokhoz használt magas hővezető képességű alumínium-nitrid, PPM-minőségű kopásálló anyagok, titán-dioxid öntisztító anyagok, valamint a fogászathoz használt csúcsminőségű kerámiaanyagok.

A kutató csapat, évek kemény munkája árán fejlesztette ki azt a ma is használt BAOT kerámiaanyagot, melynek célja az volt, hogy magas minőséget juttasson a fogászati termékek piacára, gazdaságos áron. Napjainkban a BAOT porcelán 70 országban érhető el, a legmagasabb elismeréseket és certifikációkat gyűjtötte be, mint a Nemzetközi termék licensz, NPRC minősítés, ISO 13485, CE, FDA, és a kínai kormány nagykeresztjét is megkapta.

A BAOT már az anyagkiválasztás során ragaszkodik a minőséghez, garantálva a lineáris hőtágulási együttható stabilitását. Emellett az anyag biológiai, kémiai és mechanikai tulajdonságait úgy alkották meg, hogy speciális környezetben se legyen teljesítményromlás.

A BAOT porcelánpor kémiai összetétele – többek között –  szilikon-oxid, alumínium-oxid, kálium-oxid nátrium-oxid, cirkónium-oxid, kalcium-oxid, és bór-oxid.

Elsősorban, természetben megtalálható kálium földpátból származik, és katalízis során gránátkristályokká kristályosodik, amelyek jó biokompatibilitással, kémiai stabilitással, megfelelő szilárdsággal és keménységgel rendelkeznek, hogy tökéletesen alkalmassá tegye a porcelánt az orális struktúrához és működéshez. A gránát kristályosodása során – folyamatvezérlés révén – olyan műszaki elvárásokat tudnak elérni a porcelánporral, mint például az áttetszőség és az átlátszóság, hogy az emberi természetes fogakhoz hasonló szerkezetet és külsőt kapjunk. A BAOT gyártó sokat kísérletezett a legújabb segédanyagainak a kifejlesztésével, hogy a tökéletes opálesszencia, transzparens kék, fluoresszencia és egyéb más effektusokat érhessünk el munkánk során.

A mellékelt mikroszkópos képen láthatjuk, hogy a BAOT opaquer paszta részecske szerkezete és eloszlása nagyon egyenletes, ami tökéletes fedést biztosít számunkra a szép munkához. Az opaquer egységessége nagyban erősíti a porcelánpor tapadását az ötvözethez, és optimalizálja az anyag működési jellemzőit annak biztosítása érdekében, hogy szép textúrát kapjunk a későbbi folyamatok során.

Az előre bekevert opaquer paszta könnyen felvihető a homokfúvott, és bondozott, vagy mosóégetett vázra, hogy megkapjuk az egyenletes tejszerű sima felületet, amely kiküszöböli a légbuborékok képződését égetéskor, így az ötvözet és a porcelán tökéletes kombinációt kap.

A BAOT porcelánpor különféle tulajdonságai magasabbak, mint az ISO standard, tükrözve a kiváló fizikai és kémiai tulajdonságokat.

CTE – Hőtágulási Együttható, mely általában a lineáris tágulási együtthatóra vonatkozik, melynek során fokozatosan 1 °C-ot emelkedik a hőmérséklet.

Tesztek során hőtágulási mérővel megmérték a minta kerámia CTE-értékének (25 ~ 500 °C) emelkedését annak biztosítása érdekében, hogy az egyes termékek tételének CTE-értéke megfelel-e a minőség-ellenőrzés hatályainak, melynek során megállapították, hogy a BAOT porcelánpor CTE sorozata megegyezik a piacon lévő ötvözetek több mint 90%-ával. Ennek eredményeképpen az ötvözet szorosan kötödik a porcelánhoz, így az nem pattog le a vázról, és nem reped fel az anyag terhelés hatására sem. A tesztek során kitértek a hajlítószilárdságra, a kémiai oldhatóságra, melynek során a standard elvárásokat hozta, valamint a biokompatibilitásra, ahol magasan jó eredményeket ért el.

A porcelánanyag a klasszikus VITA színkulcs szerint lett elosztva, mely bármely modelláló folyadékkal kényelmesen bekeverhető, és könnyen felrakható. A  terméket használó technikusok visszajelzése szerint, nagyon jó vele dolgozni, és nagyon szép végeredményt eredményez az árához képest. A kínálatban megtalálható JC Bond (mosóégetés), paszta opaquer, dentin, opacius dentin, él, transzparens, szél, cervikál, és íny kerámiapor, valamint olyan segédanyagok, mint transzparens kék, opál, halo, és okkluzális effekt, valamint különböző színű festékek és persze a zománc.

Egy frontfog felrakásának lépései a BAOT kerámia anyagával:

A fognyakra a C-1 C003 okkluzális és nyak anyagból viszünk fel, ezzel kiemeljük a színét és természetesebbé tesszük, erre viszünk fel A2-es dentinréteget, megadva a nyak tisztaságát és szépségét, majd az opál effektus érdekében a T-1 064 anyagot.

Ezek után felrakjuk az A2 dentint, így megkapjuk a fog testét, amelyre a C-1C 003 anyagból felviszünk a mamelonra egy keveset, hogy egy kis sárga árnyalatot kapjunk, melyet kiemelhetünk egy kis T-1 062 opál effektussal, ezzel is megadva a fog szépségét.

Az érintkezésekhez, T-1 068 transzparens anyag került, hogy jó láthatóságot biztosítson, valamint, hogy a fogak tiszták és természetesek legyenek. Végezetül él (E-1B) és transzparens (T1) kerül az égetés előtt a munkára.

Égető program

A szárítás és a hevítés ideje befolyásolja a porcelánfogak permeabilitását. Ha a szárítási és hevítési idő nem elegendő, akkor a porcelánfogak vízgőzét nem lehet teljesen kiüríteni szinterezés előtt. A porcelánfogak szinterezése során a felület könnyen üvegeződik, és a porcelánfogak vízgőzei blokkolódnak a porcelánréteg belsejében, így a porcelánfogak fehéressé válnak. A kísérletek azt mutatják, hogy a porcelánfogak fehéredhetnek, javul a szinterezési hőmérséklet növelésével.

A szinterezés során a porcelánban levő légbuborékok kisülnek, hogy a porcelánfogak sűrűbbé váljanak, emiatt a javasolt hűtési idő 4 perc. Amikor a hőmérséklet 650 °C-ra esik, a porcelánt el kell távolítanunk a kemencéből, hogy elkerüljük a gyors lehűlést, ezáltal kiküszöböljük a repedéseket.

Összességében a BAOT kerámia nagyon jó ár-érték aránnyal rendelkezik, ami forradalmasíthatja a magyarországi kerámiapiacot. Úgy vélem, egy nagyon jó lehetőség tárul elénk, hogy gazdaságosabban is szép munkákat érjünk el.

Szőnyi Balázs